סוכרת LADA


מהי סוכרת LADA?האגודה האמריקנית לסוכרת, המהווה את הגוף החשוב בעולם בכל הקשור להגדרת המחלה על צורותיה השונות והתוויית הטיפול המתאים בחולים, מבחינה בין שני סוגים מרכזיים של סוכרת באופן מסורתי: סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2.

רוב מקרי הסוכרת (קרוב לתשעים אחוז) מוגדרים כסוכרת סוג 2 ועד עשרה אחוזים מוגדרים כסוכרת סוג 1, כאשר ישנם סוגים נוספים הנחשבים לזניחים מבחינת שכיחותם. במאמר שלפניכם נפרט אודות סוג שלישי של סוכרת הנקרא LADA.

ההבדלים המרכזיים בין סוכרת סוג 1 לסוכרת סוג 2

סוכרת סוג 1 היא מחלת חיסון עצמי המתפתחת בגיל מוקדם ולפיכך ידועה גם בכינוי סוכרת נעורים. בדמם של החולים בסוג זה של סוכרת ניתן למצוא נוגדנים עצמיים ופעילות של תאי T המוכוונת נגד תאי בטא בלבלב, האחראיים להפרשת האינסולין. התקיפה האוטואימונית מובילה לכך שהחולים בסוכרת סוג 1 נזקקים לטיפול באינסולין בשלב מוקדם מאוד.

סוכרת סוג 2 היא לא מחלה אוטואימונית ובנוסף לכך בדרך כלל החולים מבוגרים יותר בשלב האבחון. ישנו קשר בין סוכרת סוג 2 לתסמונת המטבולית, כשהפתופיזיולוגיה של מחלה זו קשורה בתנגודת לאינסולין ולרמות גבוהות של אינסולין בדם. זאת בניגוד לסוכרת סוג 1, שבה כפי שציינו, ישנו דווקא חסר באינסולין.

בשלבים הראשונים של סוכרת סוג 2 אין צורך לטפל בעזרת אינסולין וניתן להסתפק בתרופות פומיות בלבד. בנוסף לכך, שינוי תזונתי משמעותי או הפחתה משמעותית במשקל יכולים להוביל לשיפור משמעותי מאוד במצבם של החולים בסוכרת סוג 2 ואף לנרמל את רמות הגלוקוז ללא צורך בטיפול תרופתי. לעומת זאת, בסוכרת סוג 2 הנזק שנגרם ללבלב בלתי הפיך והתלות באינסולין פרמננטית.

מחלה חדשה מתגלה

האבחנה המבדלת בין סוכרת סוג 1 לסוכרת סוג 2  מבוצעת בהסתמך על התמונה הקלינית ועל פי מאפייני החולה כמו לדוגמה משקלו, גילו וההיסטוריה המשפחתית שלו. בשנת 1974 הצליחו לזהות לראשונה נוגדנים מסוג Islet Cell Antibodies בדמם של חולי סוכרת סוג 1 וכך הוכיחו למעשה כי סוכרת סוג 1 היא מחלה אוטואימונית. זמן קצר מאוחר יותר התברר כי בקרב 11 אחוז מחולי סוכרת סוג 2 ניתן לאבחן את הנוגדנים האלו גם כן.

המהלך של המחלה בחולי סוכרת אלה בהם אובחנו נוגדנים אלו שונה מאוד ממהלך המחלה של סוכרת סוג 2 וכן שונה ממהלך המחלה של סוכרת סוג 1. בדרך כלל, החולים מאובחנים לאחר גיל שלושים וחמש, המשקל הממוצע של חולים אלה נמוך מהמשקל הממוצע של החולים בסוכרת סוג 2 ולמרות שבשלב הראשוני של המחלה ניתן לטפל עם תרופות פומיות, הרי שהטיפול באינסולין נכנס לתמונה בשלב מוקדם מאוד יחסית לשלב שבו טיפול זה נדרש בסוכרת סוג 2.

בשלב מסוים התקבלה ההחלטה להגדיר את הצורה הזו של המחלה כסוג נפרד של סוכרת שזכה לשם סוכרת סוג 1.5 או LADA, שהם ראשי התיבות של Latent Autoimmune Diabetes of Adult. לפי ההערכות העדכניות ביותר שיש בידינו כיום, כחמישית מהחולים המאובחנים עם סוכרת סוג 2, הם הלכה למעשה חולי LADA.

מאפיינים קליניים והגדרה של LADA

להלן הקריטריונים להגדרת LADA שפורסמו על ידי האגודה לאימונולוגיה של הסוכרת:

  • החולה מעל גיל שלושים.
  • ניתן למצוא אחד מתוך ארבעת הנוגדנים השכיחים בחולי סוכרת סוג 1 (GADA, IAA, ICA או IA-2A).
  • אין צורך לטפל באמצעות אינסולין במשך ששת החודשים הראשונים לאחר האבחנה.

הקריטריון השלישי בא להבדיל בין LADA לבין סוכרת סוג 1 שהתפרצה באדם מעל גיל שלושים, אך מדובר כמובן בקריטריון סובייקטיבי המושפע משיקול דעתו של הרופא המטפל. מאחר והמחלה יכולה להזכיר מבחינה פנוטיפית הן את ההסתמנות של סוכרת סוג 1 והן את ההסתמנות של סוכרת סוג 2, ניסו החוקרים בתחום לאתר מאפיינים מסוימים שיסייעו להבדיל בינה לבין צורות אלו של המחלה.

כך לדוגמה במחקר רטרוספקטיבי רחב היקף שעסק בנושא זה נמצא כי ישנם מספר מאפיינים המופיעים יותר ב- LADA מאשר בסוכרת סוג 2: היסטוריה משפחתית ואישית של מחלות אוטואימוניות, BMI נמוך מ- 25, גיל התחלת מחלה מתחת לחמישים וסימנים אקוטיים הכוללים ירידה במשקל, שתייה מרובה והשתנת יתר.

במחקרים אחרים דווח על ערכי טריגליצרידים, כולסטרול כללי ויחס היקף מותניים-ירך נמוכים יותר בחולי LADA בהשוואה לחולי סוכרת סוג 2 ובנוסף נמצא כי ערכי לחץ הדם בחולי LADA בדרך כלל נמוך יותר מבחולי סוכרת סוג 2.

ההבחנה בין LADA  לבין סוכרת 1 מבחינה פנוטיפית מאתגרת יותר כאשר ההבדלים המרכזיים הם הסתמנות פחות אקוטית וגיל מבוגר יותר בזמן האבחון בחולי LADA. כמו כן, בניגוד לחולים בסוכרת סוג 1, החולים ב- LADA  יוכלו להסתפק בשלבים הראשוניים של המחלה בתרופות פומיות, לפי שיעברו לטיפול באינסולין.

באופן כללי, ניתן לתאר ספקטרום הנע בין סוכרת סוג 2 שבסיסה תנגודת לאינסולין לבין סוכרת סוג 1 שבסיסה אוטואימוני, כאשר LADA ממוקמת על גבי הספקטרום ויכולה להידמות לשתי המחלות.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
מדריך כושר
מעבר לאימונים: איך ביטוח מדריך כושר יכול לשמור על עסקך

עבור חובבי כושר, הפיכת תשוקה למקצוע יכולה להביא לתחושת סיפוק שאין שני לה. עם זאת, עם הריגוש של הדרכת אחרים במסע הבריאות שלהם מגיע סט של סיכונים ואחריות שאין להקל בהם ראש. בטיחות הלקוחות וביטחון העסק נמצאים בידי המדריך, מה שהופך את ביטוח מדריכי הכושר לא רק לאופציה, אלא למגן חיוני בעולם רווי אי ודאויות.

לקריאת המאמר »
כאבים במפשעה
ספורט הרפתקני ואמצעי בטיחות

מאז ומתמיד, אנשים היו הרפתקנים, סקרנים, בחנו את גבולות היכולת האנושית ובדקו מה הם יכולים לעשות ומה לא. זה בא לידי ביטוי בצורות שונות. אחת מהן היא ספורט הרפתקני. מה שאנחנו נוהגים לקרוא ספורט אקסטרים.

לקריאת המאמר »
סוכרת
מהפכה בניהול סוכרת חקר פריצות דרך במכשירים חכמים, תרופות וטיפולים חלופיים

סוכרת, מצב כרוני המאופיין ברמות סוכר גבוהות בדם, משפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. מאמר זה מתעמק בפיתוחים החדשניים בטיפול בסוכרת, לרבות שימוש במכשירים חכמים, תרופות חדשות ושיטות טיפול חלופיות.

לקריאת המאמר »
תזונה
כיצד לשפר את בריאות מערכת העיכול שלך באמצעות תזונה ושינויים באורח החיים

בריאות מערכת העיכול ממלאת תפקיד מכריע בשמירה על רווחה כללית ומושפעת באופן משמעותי מהתזונה ובחירות אורח החיים של האדם. מערכת עיכול מתפקדת היטב מבטיחה שגופנו יקבל את החומרים המזינים והאנרגיה הדרושים תוך כדי סילוק פסולת. עם זאת, אורח חיים מלחיץ, הרגלי אכילה לא נכונים וצריכה לא מבוקרת עלולים להשפיע לרעה על מערכת העיכול, מה שמוביל לבעיות בריאותיות שונות לטווח הקצר ולטווח הארוך. במאמר מקיף זה, נחקור את ההשפעות של גורמים אלה על בריאות מערכת העיכול ונספק טיפים מעשיים לשיקום ושמירה על מערכת עיכול בריאה.

לקריאת המאמר »
מאמנת אישית
יעל אליה – מאמנת אישית שהיא גם מאמנת כושר, כל מה שאתם צריכים בשביל להתאמן בכיף!

אנשים רבים מתקשים לעשות את השינוי הנדרש מישיבה על הספה ללא מעש, למצב בו הם צריכים ללכת פעם או פעמיים בשבוע להתאמן. ישנם אנשים שמראש מוותרים על הצורך לבצע שינוי כזה. הם מודעים לעובדה שאינם יכולים, או מקבלים את זה שאינם רוצים בכך. הם מוכנים גם להתמודד עם ההשלכות הפיזיולוגיות והבריאותיות הכרוכות בהחלטה שלא לבצע את השינוי הנדרש.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן