הריון בקרב נשים חולות בסוכרת

הריון בקרב נשים חולות בסוכרתתשעים אחוז מהנשים שסובלות מסוכרת במהלך ההריון סובלות מסוג מיוחד של סוכרת הנקרא סוכרת הריון. בנשים אלו, שהחלו לסבול מסוכרת במהלך ההריון ובהשפעת ההריון, לא נעסוק במאמר זה. במאמר שלפניכם נעסוק בנשים סוכרתיות שנכנסו להריון.

במהלך ההריון נוצר מצב של עמידות לאינסולין ולפיכך הדרישות לאינסולין במהלך ההריון גבוהות יותר מאשר בשגרה. בנוסף לכך, ההריון עלול לגרום להאצה ולהחמרה של סיבוכי המחלה. זוהי הסיבה לכך שכל אישה הסובלת מסוכרת המעוניינת להיכנס להריון, צריכה לגשת לייעוץ טרום הריוני ולעבור מספר בדיקות כמו למשל בדיקה של הורמון בלוטת התריס, בדיקת איזון הסוכרת, איסוף שתן לחלבון, אק"ג ועוד.

שכיחות הסיבוכים העובריים בהריונות של נשים סוכרתיות

השכיחות של הסיבוכים בקרב נשים חולות סוכרת גבוהה באופן משמעותי בהשוואה לשכיחות הסיבוכים בנשים הרות ללא סוכרת. קרוב למחצית מהנשים הסוכרתיות ילדו בניתוח קיסרי לעומת כעשרה אחוז מהנשים הלא סוכרתיות, אחוז וחצי מההריונות של נשים סוכרתיות יסתיימו בתמותה תוך רחמית בהשוואה ל- 0.3 אחוז מההריונות של הנשים שלא חולות בסוכרת ושכיחות הלידות המוקדמות לפני השבוע השלושים ושניים גבוהה פי שלושה בקרב נשים סוכרתיות בהשוואה ללא סוכרתיות.

בנוסף, קיימת בהריונות של נשים סוכרתיות שכיחות גבוהה יותר של פרע כתפיים, שיתוק על שם ארב, רעלת הריון קלה וחמורה, מומים מולדים משמעותיים ועוד. הסיבוכים המשמעותיים ביותר המתרחשים בעוברים של נשים סוכרתיות הם הפלות, מומים מולדים ומאקרוזומיה והגורם המשפיע ביותר על הסיכוי לסיבוכים אלו הוא היפרגליקמיה. זוהי הסיבה לכך שישנה חשיבות עליונה להקפיד על איזון רמות הגלוקוז לפני, בתחילת ובמהלך ההריון.

הסיבוכים האימהיים בקרב נשים סוכרתיות בהריון

באופן עקרוני הריון לא מהווה גורם סיכון להתפתחות של רטינופתיה סוכרתית, אך במידה והאישה ההרה סבלה מרטינופתיה סוכרתית לפני שנכנסה להריון, בהחלט ייתכן כי תתרחש החמרה במצב המחלה.

הדבר נכון גם בנוגע לסיבוך שכיח אחר, הנקרא נפרופתיה סוכרתית. במידה והסיבוך אובחן לפני הכניסה להריון, ישנו סיכוי לא רע שקצב הסינון הכלייתי יהפוך לאיטי יותר בשליש במהלך ההריון, גם במידה ורמות הגלוקוז בדם יהיו מאוזנות.

תופעה זו מתרחשת בשליש מהנשים הסוכרתיות ההרות וחשוב לציין כי נפרופתיה ואפילו מיקרואלבומינוריה מהוות גורמי סיכון ללידה מוקדמת, בדרך כלל על רקע של רעלת הריון. אישה סוכרתית נמצאת במהלך ההריון בסיכון הגבוה פי 3-5 ללקות בזיהום בדרכי השתן בהשוואה לאישה הרה שלא סובלת מסוכרת, כשהדבר רלוונטי בעיקר בנוגע לנשים סוכרתיות שאינן מאוזנות. זה המקום לציין כי גם זיהום בדרכי השתן במהלך ההריון מגדיל את הסיכוי ללידה מוקדמת.

עוד יש לציין כי ישנם סיבוכים שונים שמופיעים בשכיחות גבוהה יותר בקרב נשים סוכרתיות הסובלות מנוירופתיה במהלך ההריון כמו למשל אצירת שתן, הקאות יתר, אורתוסטטיזם ואפילו גסטרופרזיס חמור עד כדי כך שישנו צורך לבצע הזנה פרהאנטרלית. מעבר לכל זה סוכרת מהווה גורם סיכון משמעותי לרעלת הריון וליתר לחץ דם בהריון.

אילו בדיקות יש לבצע במהלך ההריון?

הריון של אישה סוכרתית מוגדר כהריון בסיכון ולפיכך על האישה הסוכרתית להימצא במעקב באופן תדיר יותר במהלך ההריון בהשוואה לאישה שלא סובלת מסוכרת. כמו כן, הרגישות לאינסולין יורדת עד השבוע השלושים ושישה ביותר מחמישים אחוז בעקבות הפרשת הורמונים נוגדי אינסולין דוגמת פרוגסטרון, פרולקטין וקורטיזול. העלייה בדרישה לאינסולין מורגשת במיוחד בין השבוע העשרים ושמונה לשבוע השלושים ושניים.

לאור כל זאת, יש להקפיד על פגישה עם הרופא המטפל בין אחת לשבוע לאחת לשבועיים לכל הפחות ועל מתן תשומת לב לכל תסמין או סימן שיש בו כדי להעיד על בעיה מסוג כלשהו. בנוסף לבדיקות ההריון השגרתיות, על הנשים הסוכרתיות לעבור בדיקות נוספות כשבין היתר מדובר על הבדיקות הבאות:

  • הטרימסטר הראשון – הערכת כמות חלבון בשתן ותפקודי כליה, תפקודי בלוטת התריס, בדיקת עיניים, בדיקת אק"ג.
  • הטרימסטר השני – בדיקת אקו לב לאבחון או שלילת מומים לבביים ובדיקת אולטרסאונד לאבחון או שלילת מום בתעלת השדרה.
  • הטרימסטר השלישי – מעקב גדילה סדיר באופן תדיר עד פעמיים בשבוע.
  • אחת לחודש יש לבצע בדיקת המוגלובין מסוכרר, יש למדוד באופן עצמאי את רמות הגלוקוז שבע פעמים מדי יום, במידה ורמת הגלוקוז גבוהה מ- 180 מ"ג לדצ"ל ובכל מצב של מחלה יש לבצע בדיקת קטונים בשתן.

לסיום, נציין כי האיגוד האמריקני למיילדות וגינקולוגיה ממליץ על ערכי הגלוקוז הבאים כערכי יעד בנשים סוכרתיות בהריון (כל הערכים מצוינים ביחידות של מ"ג לדצ"ל): 95 בצום, 100 לפני הארוחה, 140 שעה אחת לאחר הארוחה, 120 שעתיים לאחר הארוחה, 100 רמה ממוצעת.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
מדריך כושר
מעבר לאימונים: איך ביטוח מדריך כושר יכול לשמור על עסקך

עבור חובבי כושר, הפיכת תשוקה למקצוע יכולה להביא לתחושת סיפוק שאין שני לה. עם זאת, עם הריגוש של הדרכת אחרים במסע הבריאות שלהם מגיע סט של סיכונים ואחריות שאין להקל בהם ראש. בטיחות הלקוחות וביטחון העסק נמצאים בידי המדריך, מה שהופך את ביטוח מדריכי הכושר לא רק לאופציה, אלא למגן חיוני בעולם רווי אי ודאויות.

לקריאת המאמר »
כאבים במפשעה
ספורט הרפתקני ואמצעי בטיחות

מאז ומתמיד, אנשים היו הרפתקנים, סקרנים, בחנו את גבולות היכולת האנושית ובדקו מה הם יכולים לעשות ומה לא. זה בא לידי ביטוי בצורות שונות. אחת מהן היא ספורט הרפתקני. מה שאנחנו נוהגים לקרוא ספורט אקסטרים.

לקריאת המאמר »
סוכרת
מהפכה בניהול סוכרת חקר פריצות דרך במכשירים חכמים, תרופות וטיפולים חלופיים

סוכרת, מצב כרוני המאופיין ברמות סוכר גבוהות בדם, משפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. מאמר זה מתעמק בפיתוחים החדשניים בטיפול בסוכרת, לרבות שימוש במכשירים חכמים, תרופות חדשות ושיטות טיפול חלופיות.

לקריאת המאמר »
תזונה
כיצד לשפר את בריאות מערכת העיכול שלך באמצעות תזונה ושינויים באורח החיים

בריאות מערכת העיכול ממלאת תפקיד מכריע בשמירה על רווחה כללית ומושפעת באופן משמעותי מהתזונה ובחירות אורח החיים של האדם. מערכת עיכול מתפקדת היטב מבטיחה שגופנו יקבל את החומרים המזינים והאנרגיה הדרושים תוך כדי סילוק פסולת. עם זאת, אורח חיים מלחיץ, הרגלי אכילה לא נכונים וצריכה לא מבוקרת עלולים להשפיע לרעה על מערכת העיכול, מה שמוביל לבעיות בריאותיות שונות לטווח הקצר ולטווח הארוך. במאמר מקיף זה, נחקור את ההשפעות של גורמים אלה על בריאות מערכת העיכול ונספק טיפים מעשיים לשיקום ושמירה על מערכת עיכול בריאה.

לקריאת המאמר »
מאמנת אישית
יעל אליה – מאמנת אישית שהיא גם מאמנת כושר, כל מה שאתם צריכים בשביל להתאמן בכיף!

אנשים רבים מתקשים לעשות את השינוי הנדרש מישיבה על הספה ללא מעש, למצב בו הם צריכים ללכת פעם או פעמיים בשבוע להתאמן. ישנם אנשים שמראש מוותרים על הצורך לבצע שינוי כזה. הם מודעים לעובדה שאינם יכולים, או מקבלים את זה שאינם רוצים בכך. הם מוכנים גם להתמודד עם ההשלכות הפיזיולוגיות והבריאותיות הכרוכות בהחלטה שלא לבצע את השינוי הנדרש.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן