המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

תזונה לחולי סוכרת

תזונה לחולי סוכרתתזונה בריאה ומאוזנת הינה התרופה הטובה ביותר למניעת סוכרת ולטיפול בכל שלבי המחלה. למעשה, הקפדה על תזונה הינו הבסיס לכל טיפול בסוכרת ובתופעות הלוואי. מטרתה של הדיאטה במחלת הסוכרת היא לאזן את ערכי הסוכר, בכדי להימנע מקפיצות קיצוניות מסוכנות.

כמו כן, דיאטה ושמירה קפדנית על תזונה בריאה, תוכל גם לשפר את פרופיל שומני הדם ולהוריד יתר לחץ דם, אם נמצא. הקפדה על כללי דיאטה שמרניים, תוכל לסייע גם בירידה במשקל. ירידה במשקל הינה הכרחית, על מנת להוריד את תנגודת האינסולין של הגוף, אשר בדרך כלל מתבטאת בתאי השומן. פעמים רבות, ירידה במשקל בלבד יכולה למנוע את התפרצות מחלת הסוכרת.

ככלל, ההמלצה התזונתית לחולי סוכרת (סוכרת נעורים, סוכרת מבוגרים, סוכרת הריון) היא לאכול מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך (קטניות, חלב דל שומן, פסטה ותפוחים, למשל), אשר יכולים לאזן את רמות הסוכר. ההמלצות הדיאטטיות אשר ניתנות לחולי סוכרת, הן המלצות אשר נכונות לבריאות האוכלוסייה כולה, ובאפשרותן אף למנוע סוכרת כאשר היא נמצאת בשלב טרום המחלה כסוכרת סמויה.

עם זאת, חולי סוכרת מחויבים לשמור על כללים אלה, על מנת למנוע סיבוכי סוכרת עתידיים לא רצויים. עליהם להקפיד על ארוחות מסודרות בזמנים קבועים, אשר יכללו מזון בריא ולא את הנגיש ביותר, בהכרח. המלצות אלה, פעמים רבות קשות למילוי, לכן יש להתחיל עם שינוי זה באופן הדרגתי, כאשר המטרות והיעדים העתידיים הינם ריאליים ומתאימים לסדר יומו של המטופל.

טיפים תזונתיים לחולי סוכרת

ראו גם:

סוכרת ועצירות

מחלת הסוכרת היא אחת מהמחלות הכרוניות שהקשר בינן לבין תזונת החולים הוא ההדוק ביותר.

לאדם הבריא קשה להבין עד כמה מורכת האינטראקציה בין המחלה לבין התזונה היומיומית של חולי הסוכרת, שכן באדם הבריא הלבלב מסוגל להפריש בדיוק רב את כמות האינסולין הדרושה לצרכי הגוף בהתאם לכמות הפחמימות הנצרכת מדי ארוחה.

לא כך הם פני הדברים עבור חולי הסוכרת בדגש על חולי סוכרת סוג 1 שלא מסוגלים להפריש אינסולין באופן עצמאי כלל וצריכים לקבל אינסולין חיצוני מדי ארוחה על מנת לדאוג לכך שהגלוקוז שצרכו ייכנס לתאי גופם.

חשיבות התאמת התזונה באופן אישי

הכלל החשוב ביותר בכל הקשור לתזונתם של חולי סוכרת הוא שאת התפריט התזונתי יש להתאים לכל חולה וחולה באופן אישי. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהתפריט משתנה בהתאם לפרמטרים רבים כמו למשל העדפותיו הקולינריות של החולה, שגרת יומו, רמת הפעילות הגופנית, רמות הסוכר הממוצעות בדמו במהלך היום, דרגת החומרה של המחלה שלו, סוגי הסיבוכים של המחלה מהם הוא סובל ועוד.

לפיכך, כל חולה סוכרת צריך להיות בטיפול של דיאטנית קלינית המוסמכת לטפל בחולי סוכרת ותחת מעקב צמוד אחרי התזונה שלו. בעזרת תזונה מותאמת אישית ניתן להתמודד עם המחלה ביעילות רבה יותר, למזער את הסיכון לסיבוכים וליהנות מאיכות חיים משופרת.

הפחתה במשקל

בכל הנוגע לחולים בסוכרת סוג 2 חשוב מאוד להקפיד על ירידה במשקל. כיום ידוע כי סוכרת סוג 2 היא מחלה שקשורה קשר הדוק לעודף משקל והשמנה. למעשה שמירה על משקל גוף תקין ממזערת את הסיכוי לחלות בסוכרת וחולי סוכרת סוג 2 שמפחיתים במשקלם חווים הקלה במידת החומרה של התסמינים.

אמנם כל אדם באשר הוא ירוויח רבות משמירה על משקל גוף תקין, אך נקודה זו פחות רלוונטית עבור החולים בסוכרת סוג 1. סך הכול למעלה משמונים אחוז מחולי סוכרת סוג 2 סובלים מעודף משקל או השמנה.

כמו כן, יש לציין כי השמנה מגדילה את הסיכוי לפתח מגוון רחב של תחלואות נלוות כמו למשל תחלואה לבבית וכלי דם. יחד עם הסוכרת, ההשמנה יוצרת אפקט סינרגטי שמחיש את הנזק למערכות הגוף השונות.

ניטור של תגובת הגוף לארוחות השונות

על מנת להתאים את התפריט התזונתי לחולה באופן אישי יש לעבור תהליך מורכב שבמהלכו על החולה לנטר את העלייה ברמות הסוכר בתגובה לצריכת ארוחות מסוימות. מדידת רמות הסוכר לאחר הארוחה מתבצעת באמצעות גלוקומטר.

ניטור קפדני של רמות הסוכר לפני ואחרי כל ארוחה מאפשר לחולה ולדיאטנית המטפלת בו ללמוד אודות התגובה של הגוף למאכלים השונים. בניגוד למה שרבים חושבים, כל אחד ואחד מגיב בצורה שונה לרכיבי המזון השונים וגם כאן ניתן לראות את החשיבות שבהתאמת התפריט באופן אישי למטופל.

כללים תזונתיים מנחים

להלן מספר כללים מנחים שמשותפים לכל חולי הסוכרת בהקשר לתזונה:

ראו גם:

2 מתכונים מנצחים לסוכרתיים: פיצה משובחת ולחמניות שקדים – ללא תוספת סוכר

מאכלים מתוקים המותרים לחולי סוכרת

טיפים לבישול בריא לחולי סוכרת

Exit mobile version