Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

מהי סוכרת סמויה

סוכרת סמויה הינו מצב המתאר את שלב טרום הסוכרת. בשלב זה לא קיימים תסמינים קליניים המפריעים לחולה. לחלק מהאנשים, בדיקות המעבדה, אף אם ייעשו בצום, לא יראו רמות סוכר גבוהות.

אנשים אלה הסובלים מ – IGT  (impaired glucose tolerance) יעלו את רמות הסוכר שלהם לאחר אכילת פחמימות, ואלה יישארו גבוהות. בחלק מהאנשים, הבדיקות אשר יתבצעו על דרך המקרה, יראו רמות סוכר גבוהות, אך לא ייחשבו כמבטאות סוכרת.

עם זאת, ידוע כי גם בשלב זה בו הסוכרת סמויה, הגוף אינו יכול להשתמש במאגרי הסוכר והאינסולין ליצירת אנרגיה כמתבקש. הגוף יתקשה ביצור כמות גדולה של אינסולין במקרים הנדרשים לכך. יתרה מכך, מחקרים שנעשו, גילו כי כבר במצב זה, עלולים להתרחש הפרעות לבביות והפרעות לכלי הדם.

סוכרת סמויה מתייחסת בדרך כלל לטרום סוכרת מסוג 2. מכיוון שיעילות הטיפול והמניעה עולים באבחון מוקדם של הסוכרת, מצב של טרום סוכרת מעורר את מודעותו של החולה לגבי המזונות המותרים ולמניעת המצב המתפתח.

כמו כן, בעזרת טיפול מונע אפשר לדחות את הופעת הסוכרת ותסמיניה. על פי נתוני הסטטיסטיקה, רק שליש מהחולים בסוכרת סמויה יחלו כעבור 10 שנים בסוכרת. בדרך כלל נטייה זו הינה נטייה גנטית, אשר מתואר בה סיפור משפחתי דומה של החולה.

סוכרת סמויה – תסמינים

ישנם סימנים קליניים אשר אופייניים לסוכרת סמויה. כאשר סימנים אלה או חלקם מופיעים, כדאי להיבדק ולשלול מחלות אחרות. תסמינים אלה יכולים להיות תשישות כרונית, חוסר ריכוז והשמנה ביטנית.

ככלל, הסובלים מסוכרת סמויה, לרוב, יהיו בעלי עודף משקל ומסת BMI גבוהה מהערך הסטנדרטי. לפעמים ייראו כתמים כהים על העור כתוצאה מתנודות חדות ברמות הסוכר. כמו כן, לרמת סוכר נמוכה יכול להתלוות דיכאון או שינויים במצבי הרוח.

בבדיקות מעבדה, לא ייראו בהכרח ערכי סוכר המייחסים לאדם סוכרת, אולם תהיה עלייה בטריגליצרידים וברמות הכולסטרול. כמו כן, יכול להימדד לחץ דם גבוה. אנשים הנמצאים כגבוליים בבדיקת הסוכר אשר נערכת, יוזמנו לבצע בדיקת העמסת סוכר, המהווה אתגר גדול יותר למערכות הגוף.

מסקר שנערך לאחרונה בישראל עולה כי 25% מכלל המתנדבים אשר התנדבו לבדוק את רמת הסוכר בדמם, ללא תסמינים מוקדמים, נמצאו כבעלי רמת סוכר גבוהה. שכיחות זו גבוהה וצריכה להילקח בחשבון לצורכי הערכה תקופתית של אוכלוסיית המבוגרים.

הטיפול המניעתי

חשוב לזכור כי כאשר מופיעה סוכרת סמויה, אין הכוונה כי המלחמה אבודה ומחלת הסוכרת תפרוץ לבטח. שינויים בהרגלי החיים והתזונה יכולים לשפר את תמונת הדם וההרגשה הכללית ולסייע במניעת סוכרת. הטיפול המניעתי יכלול פעילות גופנית לצד הקפדה על פחמימות מלאות ותוספות משלימות אחרות (כמו ויטמין C, אומגה ועוד).

המלצות דיאטטיות נוספות וחשובות הינם קיצוץ ברמת המתוקים והסוכר הנאכל, אכילת בשר רזה, שתיית מים, מאכלי חלב דלי שומן, ריבוי דגים, אכילת קטניות ואכילת פירות וירקות.

המלצה נוספת אשר ניתנת לחולי סוכרת סמויה היא ירידה במשקל. בדרך כלל באמצעות הפעילות הגופנית והדיאטה המומלצת, ירידה במשקל הינה תופעת לוואי. הפעילות הגופנית המומלצת הינה פעילות מתונה יומיומית, למשך 30 דקות לפחות. אנשים אלה יוכלו לבחור בכל פעילות גופנית אשר יחפצו, ובלבד שיתמידו בה.

בכדי לעודד חולים אלה לבצע פעילות גופנית מסודרת, מדגימים להם את השפעת הפעילות הגופנית על רמת הסוכר. לפעמים, כאשר הסוכרת הסמויה כבר נראית בבדיקות העמסה אך ללא תסמינים נוספים, יהיה על החולה לקחת כדור גלוקפאג' אחד ביום. הטיפול התרופתי יינתן רק כאשר שאר הטיפולים השמרניים, כשלו.

Exit mobile version