Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

כך ניתן למנוע את מחלת הסוכרת

מחלת הסוכרת תופסת תאוצה אדירה בעולם המערבי. המחלה הזו שוברת שיאים חדשים מידי שנה ונראית כמגפה שרק הולכת ומתגברת. יש התולים את האשם באורח החיים המודרני וסגנון החיים המערבי, יש הטוענים כי האשם הוא במזון שאנו אוכלים ובחוסר פעילות ספורטיבית. אחרים טוענים כי הסיבה היא גנטית ולא ניתן לעשות דבר בכדי לשנות את המצב.

התפשטותה המהירה של הסוכרת בעולם גובה קורבנות רבים וגוזלת מהם את איכות חייהם ולעיתים את חייהם עצמם. על-פי נתונים של איגוד הסוכרת העולמי, 230 מיליון בני אדם מושפעים מסוכרת ברחבי העולם ומספר זה רק הולך וגדל.

בישראל מאובחנים כיום כ-400,000 אנשים עם סוכרת, 95% מהם חולים בסוכרת מסוג 2. 400,000 איש נוספים נמצאים במצב טרום סוכרת. על- פי קצב העלייה הנוכחי בשיעורי הסוכרת, מומחים מערכים כי עד שנת 2025 יחיו במדינת ישראל כ-2 מיליון חולי סוכרת.

הגורמים לסוכרת

סוגי סוכרת העיקריים של סוכרת הם סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2. סוכרת נעורים, היא סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית עם מרכיבים גנטיים תורשתיים, שלא ניתן לחזות ולא ניתן למנוע. החדשות הטובות הן שסוכרת מסוג 2, שמהווה 95% ממקרי הסוכרת במדינת ישראל ואת רוב מקרי הסוכרת בעולם כולו, היא סוכרת שניתנת למניעה.

90% מכלל החולים בסוכרת מבוגרים סוג 2 במדינת ישראל הם אנשים הסובלים מהשמנת יתר. הסיבה לסוכרת זו היא עמידות לאינסולין בתאי הגוף ועודף שומן תורם מאוד ליצירת עמידות זו. עשרות מחקרים הוכיחו כי קיים קשר הדוק ובלתי ניתן להפרדה בין השמנת יתר לבין סוכרת מסוג 2.

אורח החיים המערבי הכולל מזון עתיר קלוריות מצד אחד, וחוסר בפעילות גופנית מצד שני, הינם גורמים מובהקים לתחלואה בסוכרת. שינוי סגנון החיים הוא הצעד הראשון שיש על אדם לעשות אם הוא רוצה להתחמק מהסטטיסטיקה המבעיתה של סוכרת בישראל.

סיבוכים

סוכרת מסוג 2 היא מחלה ללא סימפטומים בשלביה הראשוניים ולרובה מתגלה בזמן בדיקת דם שגרתית. הזנחה של סוכרת וחוסר טיפול בה גורמים לחוליים שונים ומגוונים בכל חלקי הגוף – בעיות בראייה עד למצב של היפרדות רשתית ועיוורון, בעיות בכליות עד למצב של הזדקקות לדיאליזה, כיבים ברגליים שעשויים להוביל לכריתה וכמובן פגיעה קשה בכלי הדם בגוף כולל כלי הדם בלב ובמוח. פגיעה זו מגבירה מאוד סיכוי למחלות לב איסכמיות ולשבץ מוחי.

שמירה על אורח חיים בריא

מחקרים הוכיחו כי ירידה של 10% במשקל תורמת משמעותית להורדת הסיכוי לחלות בסוכרת מסוג 2. ההשמנה הבעייתית יותר היא ההשמנה הבטנית ולכן יש להתמקד באזור זה. הירידה במשקל תורמת גם להרגשה כללית טובה יותר ומקטינה את העמידות לאינסולין.

צעד נוסף וחשוב לא פחות מירידה במשקל הוא שמירה על דיאטה ותזונה נכונה. מומלץ להימנע מדיאטות "אופנתיות" ולדבוק בדיאטה פשוטה שכוללת כמות מומלצת של כל אבות המזון, להימנע ממזון מהיר ומאכלים עתירי קלוריות ושומנים. כמו כן, על פי מחקרים, שתיית קפה מקטינה את הסיכון לסוכרת – 2-3 כוסות קפה ביום עלולות לסייע בכך.

אין שינוי באורח החיים מבלי שינוי בכושר הגופני. פעילות ספורטיבית מתונה של 30 דקות ביום (באישור הרופא כמובן) תעזור להרגשתכם הכללית, תתרום לירידה במשקל ותפחית מסיכוייכם להפוך למספר נוסף בשורת חולי הסוכרת בארץ.

מעקב אחר רמת הסוכר בדם

אחד הדברים החשובים ביותר במניעה של סוכרת הוא מעקב. בדיקת סוכר אחת לחצי שנה היא בדיקה חשובה מאוד שיכולה לאבחן סוכרת ומצבים טרום סוכרתיים. חשיבות הבדיקה מתבטאת בכך שמי שאובחן כנמצא במצב טרום סוכרתי יכול להחזיר את הגלגל לאחור ולהיות בריא לחלוטין, בעוד שמי שאובחן כחולה בסוכרת צריך להתחיל טיפול מיידי בכדי למנוע סיבוכים.

לקריאה באותו הנושא:

האם יש קשר בין המוצא שלכם להשמנת יתר וסוכרת?

Exit mobile version