Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

עיוורון כתוצאה ממחלת סוכרת

מחלת הסוכרת גורמת לפגיעות נלוות רבות, ורמת הסוכר הגבוהה המאפיינת את חולי הסוכרת גורמת לפגיעה בלתי הפיכה בכלי דם קטנים. הפגיעה בכלי הדם הקטנים מובילה לסיבוכים אופייניים המתבטאים בעיקר בכליה, במערכת המין (גורמת לאין אונות), בקצוות העצבים ובעיניים.

העין, מוזנת על ידי כלי דם זעירים שאחראים לספק לה חמצן וחומרי גלם ולכן הפגיעה בכלי הדם הקטנים הנגרמת על רקע הסוכרת גורמת לנזקים בלתי הפיכים לעין, ועלולה בסופו של דבר להוביל לעיוורון.

סוכרת היא הגורם המוביל לעיוורון בגילאים 20-74 בארה"ב, ואנשים הסובלים מסוכרת נמצאים בסיכון להפוך לעיוורים פי 25 יותר מאשר אנשים שאינם סובלים מסוכרת. אכן מדובר בבעיה קשה שמתפתחת לאורך השנים, ורופאי העיניים יכולים להבחין בהתדרדרות המצב כבר לאחר מספר שנים ולטפל בה בצורה טובה.

עיוורון כתוצאה מסוכרת – מהלך הפגיעה העינית

הסיבוכים העיניים (שנקראים גם Diabetic Retinopathy) הם מצב מתמשך ופרוגרסיבי שמתחלק לשני שלבים עיקריים וללא טיפול מתאים עלול להסתיים בסופו של דבר בעיוורון. השלב הראשון (non proliferative diabetic retinopathy) מתחיל לקראת סוף העשור הראשון למחלת הסוכרת, ובו ניתן להבחין בשינויים ראשונים בכלי הדם העיניים. שינויים אלה מתבטאים בדימומים, שינויים בקוטר כלי הדם ומפרצות קטנות ומבטאים את תחילת המחלה העינית.

השלב השני של הפגיעה העינית (proliferative diabetic retinopathy) הוא השלב בו מתחיל תהליך שנקרא נאו-ווסקולריזציה – התפתחות של כלי דם חדשים ברקמת העין. בשלב זה, נוצרים כלי דם חדשים שבאים להחליף את כלי הדם הפגומים שמופיעים באזור עצב הראיה וחשופים מאוד לפגיעות ודימומים. מדובר בכלי דם חדשים שאינם חזקים מספיק, ונקרעים בקלות יתרה ועל כן גורמים לנזק רב.

השלב השני מופיע בדרך כלל תוך 5 שנים מרגע התפתחות השלב הראשון, אך יכול להופיע מאוחר יותר, וזאת כתלות באיזון הסוכרת אצל האדם החולה. כמו כן, בין השלבים עלולה להתפתח בצקת עינית שתגרום גם כן להפחתה משמעותית ביכולת הראיה ולהחמרת מצב העין.

אבחון מוקדם של פגיעה עינית

אבחון פגיעה עינית אצל חולי סוכרת מעיד על כך שהמחלה כבר מתקדמת, וגרמה נזקים ברקמות שונות. בדרך כלל, מספר שנים לאחר זיהוי הפגיעה העינית ניתן להבחין גם בפגיעות משמעותיות יותר כמו בכליה, שגורמים לנזק רב ומשפיעים באופן משמעותי על מצב המחלה ועל סיכויי השרידות.

חשוב לציין שאבחנה מוקדמת של פגיעה עינית אצל חולי סוכרת חשובה גם על מנת להעריך את התפתחות המחלה, ולשנות את הטיפול בה בהתאם לכך.

מניעת עיוורון

הטיפול הכי טוב בירידה במצב העיניים הוא כמובן מניעה. בקרה אינטנסיבית על רמת הסוכר בדם ועל לחץ הדם יכולה למנוע את התפתחות הסיבוכים השונים וביניהם העיוורון. בקרה זו צריכה להיעשות באופן יום יומי ובהקפדה מוחלטת, תוך טיפול בתרופות מתאימות ושמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית מתאימה.

בדיקות עיניים תקופתיות הן דבר חשוב ביותר עבור חולי סוכרת, ומטרת הבדיקות היא להעריך את מצב העין והאם יש צורך בטיפול נוסף. האבחון המוקדם חשוב ביותר, מפני שניתן לטפל ברוב הסיבוכים בהצלחה יתרה במידה והאבחנה נעשתה בזמן.

במידה והתגלתה החמרה במצב, ניתן לטפל בה באמצעות ניתוחי לייזר שונים. קיימות טכניקות מגוונות לטיפול במצב העיניים על רקע הסוכרת, וניתן בהחלט להשיג שיפור במצב בשלבים השונים של המחלה באמצעות הטיפול הנכון.

כמו כן, קיימת המלצה כללית להימנע מפעולות הדורשות מאמץ עיני רב, העלול להחמיר את מהלך המחלה. פעילויות המאמצות את העין עלולים להוביל לנזקים שונים, ולכן מומלץ להפחית מאמץ עיני ככל הניתן.

Exit mobile version