המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

צריכת אלכוהול בקרב חולי סוכרת

אלכוהול וסוכרתאלכוהול מעובד בגוף באופן דומה מאוד לצורה שבה השומן מעובד ולפיכך האלכוהול מספק ערך קלורי גבוה. לכן, צריכת אלכוהול אצל אנשים הסובלים מסוכרת יכולה לגרום לעלייה ברמות הסוכר בדם.

הורמון האינסולין, המיוצר בלבלב, משמש כווסת חשוב השומר על רמות תקינות של הסוכר בדם. באנשים עם סוכרת, הלבלב אינו מייצר מספיק אינסולין (סוכרת מהסוג 1) או שהגוף אינו מגיב כראוי לאינסולין (סוכרת מהסוג 2).

צריכת אלכוהול בקרב חולי סוכרת יכולה להחמיר את בקרת הסוכר בדם בחולים אלה. לדוגמה, שימוש באלכוהול במשך זמן ממושך אצל חולי סוכרת, יכול לגרום לעלייה מוגזמת. שתייה כבדה, במיוחד אצל חולי סוכרת, יכולה גם לגרום להצטברות של חומצות בדם ובהמשך להוביל להשלכות בריאותיות חמורות.

לבסוף, לצריכת אלכוהול השלכות רפואיות רבות כמו הפרעות בחילוף חומרים של שומן, נזק עצבי ומחלת עיניים.

האם לכמות האלכוהול הנצרך יש השפעה?

בעוד כמויות מתונות של אלכוהול יכולות לגרום לעלייה ברמות הסוכר בדם, עודף אלכוהול יכול להפחית את רמת הסוכר בדם – לעיתים הוא אף גורם לירידה משמעותית עד לרמות המסכנות חיים.

בירה ויין מתוק, מכילים פחמימות ועל כן עשויים להעלות את רמת הסוכר בדם. האלכוהול ידוע ביכולתו להגביר את התאבון וגורם לצריכת מזון מרובה ומתוך כך עלול להשפיע על רמת הסוכר בדם. בנוסף, אלכוהול עלול להשפיע על שיקול הדעת וכוח הרצון.

שימוש באלכוהול אצל הסובלים מסוכרת עשוי לבטל את ההשפעות החיוניות של התרופות הניתנות לחולי הסוכרת כמו הכדורים והאינסולין. אלכוהול עלול להגביר את רמות הטריגליצרידים, להגביר את לחץ הדם ולגרום להסמקה, בחילה, קצב לב מוגבר ויוצר שינויים בכושר הדיבור. תגובות אלה עשויות להטעות או להסוות את התסמינים של רמות הסוכר הנמוכות בדם.

הנחיות לצריכת אלכוהול בקרב הסובלים מסוכרת

לא מומלץ לצרוך מעל שני משקאות אלכוהוליים במהלך יממה (עובדה המתייחסת לגברים) ואילו ההמלצה החלה על נשים מתייחסת למשקה אלכוהולי אחד בלבד. (לדוגמה: משקה אלכוהולי אחד = 5 גרם כוס היין). כמו כן, מומלץ לצרוך אלכוהול בשילוב עם אוכל ולשתות באיטיות. בנוסף, מומלץ להימנע מצריכת משקאות מתוקים כמו יינות המכילים סוכר וליקרים.
עדויות אחרונות

מחקרים רבים פורסמו לאחרונה בהן נחקרו השפעות האלכוהול על השליטה ברמות הסוכר בדם אצל חולי סוכרת. שאלות מהותיות נחקרו ותגליות משמעותיות אף יותר. צריכת אלכוהול לפרקים בדרך כלל אינה מחמירה את ויסות ושליטת רמות הסוכר בדם אצל אנשים הסובלים מסוכרת ולעיתים אפילו בעלת השפעות יעילות.

צריכה קבועה בכמויות מתונות (כלומר, בין שניים לארבעה משקאות ליום) לעומת זאת, בבירור, מפריעה לגוף לשלוט ברמות הסוכר בדם אצל הסוכרתיים ומגבירה את הסיכון לאימפוטנציה, נוירופתיה היקפית ורטינופתיה.

באופן דומה, צריכת רמות זהות של אלכוהול נקשרת עם ירידה בסיכון לחוות התקף לב, מוות ממחלת לב וכלי דם. הממצאים האחרונים, התייחסו לאוכלוסיות שכללו חולי סוכרת כמו גם אנשים אשר אינם לוקים במחלה ובכך הוגבלה יכולתם של החוקרים להחיל את הממצאים בתחום הסוכרת.
בהתאם לכך, מחקרים נוספים הכרחיים כדי לקבוע את היעילות של השפעות האלכוהול בצורה מתונה והתוצאות המזיקות הנובעות מהצריכה.

חולי סוכרת באופן ברור, צריכים להימנע משתיית אלכוהול בכמויות גדולות (כלומר, מעל 10-12 משקאות ליום) כי הדבר עלול לגרום למצב המכונה בשם קטואסידודזיס ( ייצור חומצות) ורמות גבוהות של טריגליצרידים בדם.

יתר על כן, שתייה כבדה במהלך צום יכולה לגרום להיפוגליקמיה ובסופו של דבר להגדיל את הסיכון של חולי סוכרת למוות.

Exit mobile version