המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

סיבוכי מחלת הסוכרת

סיבוכי מחלת הסוכרתמחלת הסוכרת גורמת למצב הנקרא היפרגליקמיה – רמת גלוקוז גבוהה בדם. אחת הבעיות הגדולות של חולי סוכרת היא הצורך לאזן את רמת הסוכר ולדאוג שלא יהיו בעודף ומצד שני לדאוג גם לא להיות בחוסר של סוכר.

עודף סוכר הוא הסיבה השכיחה ביותר להסתבכות של סוכרת. השפעת היפרגליקמיה על הרקמות השונות גורמת להרס של איברים ולבעיות חמורות ביותר. הנזק שנגרם כתוצאה מהסוכרת הוא נזק מצטבר ומופיע לאחר שנים ארוכות, ולכן חולי סוכרת חייבים להקפיד ככל שניתן על ניטור רמת הסוכר בדם ושמירה על איזון, אשר מושג על ידי שימוש באינסולין ובתרופות.

מה עושה הסוכר לאיברים השונים?

שמירה על רמת סוכר תקינה הוכחה במחקרים רבים כיעילה באופן משמעותי במניעת סיבוכי הסוכרת. הסיבוכים מתחילים להופיע לאחר כ-10 שנים מזמן התחלת המחלה, כתלות באיזון הסוכר שהושג בשנים האלה. כלומר, ככל שרמת הסוכר תישמר יותר מאוזנת, כך גם הסיכון לסיבוכי סכרת יקטן.

ככל הנראה, רמות הגלוקוז הגבוהות גורמות לסכרור מרכיבים שונים בתא, שגורמים להפעלת מנגנונים שונים בגוף ונקראים AGE. מרכיבים אלה משפעלים פעולות תאיות שונות וגורמים לפתולוגיות כמו בעיות בכליה, האצת תהליך טרשת העורקים ולמצבים נוספים.

סיבה נוספת לסיבוכים יכולה להיות שימוש במטבוליזם במסלול הסורביטול, בהיעדר מקור גלוקוז ראוי בתאים. מסלול זה גורם להיווצרות רדיקלים חופשיים ולנזק רב בתאים שמתבטא בעין, בכליה ובמערכת העצבים.

קיימים גורמים נוספים המובילים להיווצרות הסיבוכים השונים, אך חשוב לזכור שהסיבוכים השונים נגרמים ביחס ישר לרמת הגלוקוז בדם, ולכן חשוב כל כך להקפיד על איזון הסוכר.

הסיבוכים השונים של הסוכרת

הסוכרת גורמת לסיבוכים כמעט בכל איבר בגוף, וסיבוכים אלה מתחלקים ל-2 קבוצות: סיבוכים מיקרווסקולריים וסיבוכים מקרווסקולריים.

הסיבוכים המיקרווסקולריים גורמים נזק לכלי דם קטנים, ולכן מזיקים לאיברים כמו הרשתית, הכליה ומערכת העצבים (בעיקר ההיקפית). לעומת זאת, סיבוכים מאקרווסקולריים גורמים לנזק לכלי דם גדולים, ולכן מעלים את הסיכון להתקף לב ושבץ מוחי ולמחלות כלי דם אחרות.

כמו כן, החולים חשופים לסיבוכי סוכרת נוספים, כמו במערכת העיכול, הפרעות בתפקוד המיני (סוכרת ומיניות), בעיות עור, זיהומים כמו פטריית קנדידה, קטרקט, פטרת הציפורניים, גלאוקומה, בעיות שמיעה וכו'.

סיבוכים מיקרווסקולריים

סיבוכים שגורמים לכלי הדם הקטנים מזיקים בעיקר לרשתית, לכליה ולעצבים. חולי סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לפגיעה ברשתית ולעיוורון. פגיעה זו אינה מיידית אלא מתפתחת לאורך השנים, ולכן חשוב מאוד להיות במעקב אצל רופא עיניים על מנת לאבחן את הבעיה בזמן.

גם הכליה נמצאת בסיכון גבוה לנזקים כתוצאה מהסוכרת, ובשלב מסויים מפסיקה לתפקד כראוי ומתחילים לראות הפרשה של חלבון בשתן. מיקרואלבומינוריה בסוכרת, נחשבת לנזק כלייתי הנקשר לרמת הסוכר בדם ומתפתח לאורך שנים, ולכן בהחלט ניתן למנוע אותו ולשלוט בו.

אחת הבעיות החמורות ביותר של חולי סוכרת היא פגיעה במערכת העצבים שנקראת נוירופתיה היקפית. בעיה זו גורמת לחוסר תחושה בחלקי הגוף הפריפריים, כמו כפות הרגליים. במקרים אלה, האנשים אינם מרגישים כאב ועלולים לכן לפגוע בעצמם. ולכן, מעקב אחרי כפות הרגליים הוא חשוב ביותר אצל חולי סוכרת, וזאת על מנת למנוע זיהומים שעלולים להתדרדר לרגל סוכרתית ואף לנמק וכריתה.

סיבוכים מאקרווסקולריים

הסיבוכים שפוגעים בכלי הדם הגדולים, עלולים לגרום לנזק חריף ביותר שיכול אף להביא למוות. המצבים הנפוצים הנגרמים בגלל סיבוכים אלה הם שבץ והתקף לב, שנגרמים בגלל האצת התהליך הטרשתי הנגרם כתוצאה מהסוכרת.

סיבוכים אלה מוחמרים במצבים של השמנה, תזונה לא נכונה, עישון וחוסר בפעילות גופנית, ולכן כדאי מאוד להקפיד על אורח חיים בריא ושימוש בתרופות המתאימות, וזאת על מנת למנוע את התלקחות הסיבוכים האלה והתדרדרות המצב.

אולי יעניין אותך גם:

טיפולים בכיב רגל סוכרתית: מתרופות ועד טיפולי לייזר ביתיים

Exit mobile version