Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

מהי רגל סוכרתית

רגל סוכרתית היא מצב שנקרא גם נוירופתיה פריפרית, ומגדיר פגיעה בעצבים ההיקפיים בכף הרגל שנגרמת בגלל הסוכרת. במצב של רגל סוכרתית התחושה המועברת מהרגל ירודה וניתן בקלות לפגוע בה מבלי לשים לב. סיבוך זה קיים אצל מחצית מחולי הסוכרת, וגורם פעמים רבות לפגיעה לא מכוונת בכף הרגל.

הפגיעה המדוברת נגרמת בגלל רמת הגלוקוז הגבוהה בדם, שעם הזמן גורמת להרס קצוות העצבים ולהתפתחות הרגל הסוכרתית. ועל כן, איזון הסוכר בדם יכול בהחלט למנוע את התפתחות הרגל הסוכרתית, ולהפחית את הסיבוכים השונים הקשורים למחלת סוכרת.

תסמינים

תופעת הרגל הסוכרתית מיוחסת לאבדן מלא או חלקי של תחושה בכף הרגל, הגוררת תדירות גבוהה יותר של פציעות באזור. בגלל העצבוב הלקוי, לא ניתן לחוש כאב ונגרמים פצעים שונים בכף הרגל.

פצעים אלה אינם כואבים, ולכן עלולים להזדהם ולהגיע למצב חמור ביותר מבלי שהאדם הסובל מכך ישים לב. הפצעים האלה יכולים להיגרם מנעילת נעליים לוחצות, הליכה ברגליים יחפות, גירוד יתר ועוד, וללא טיפול בזמן, התוצאה עלולה להיות הרת אסון ואף לגרום לכריתת חלקים מכף הרגל.

רגל סוכרתית יכולה להתבטא גם על ידי כאב רב שגורם לסבל רב במהלך ההליכה ומוחמר בשעות הלילה. במקרה זה תחושת הכאב היא מוגברת, ובדרך כלל אין צורך לדאוג מפני התפתחות הפצעים המזיקים.

סיבוכים

כתוצאה מהפגיעות החוזרות ברגל וחוסר תשומת הלב למצב המחמיר, עלולים להתפתח נזקים בלתי הפיכים. במקרים רבים, הפצעים שמופיעים על כף הרגל מזדהמים באופן חד, אך לא מטופלים מכיוון שאינם גורמים כל כאב. בסופו של דבר, מצב הרגל מתדרדר, נגרם נזק ויש צורך להסיר את הרקמה הפגועה. במקרים הקשים, המצב עשוי להגיע לכריתת הגפה – מצב שבהחלט ניתן להימנע ממנו.

בדיקת הרגל במהלך היום יום

בשלב ראשון, כל חולה סוכרת חייב להכיר את הסיבוך של רגל סוכרתית, להיות מודע להשלכותיו השונות ולשים לב למצב כף הרגל. באופן כללי, לחולי סוכרת מומלץ לבדוק את כפות הרגליים מספר פעמים במהלך היום, וזאת על מנת לוודא שלא הופיע פצע חדש, ושהרגל שלמה ובריאה.

כמו כן, רצוי להימנע מהליכה ברגליים יחפות שעלולה לגרום לחתכים שונים. חוסר התחושה בכפות הרגליים גורם להליכה בצורה לא עדינה שעלולה לגרום לנזקים, ולכן כדאי להימנע מהליכה ברגליים יחפות ולהשתדל ללכת עם נעליים עם סוליות רכות.

כמו כן, מומלץ להשתמש בנעליים רחבות שאינן לוחצות על כף הרגל, גם אם זה בא על חשבון נוחות ההליכה. פגיעה בכף הרגל עשויה בהחלט להיגרם כתוצאה מנעליים לוחצות, מכיוון שלא מרגישים את תחושת הלחץ וממשיכים להתנהל כרגיל.

בנוסף, אחת לתקופה יש להגיע אל רופא המשפחה ולעבור בדיקה מקיפה של כף הרגל, על מנת להעריך את מצבה ולוודא שאין פצעים ושאפשר להישאר רגועים.

בכל מקרה, לא קיימת המלצה להימנע מהליכה או מפעילות גופנית, וההיפך הוא הנכון – פעילות גופנית היא דבר מומלץ ביותר לחולי סוכרת, מכיוון שהיא עוזרת להפחית את הסימנים השונים ולהאריך את החיים.

טיפול ברגל סוכרתית

הטיפול ברגל הסוכרתית חייב להיות חד ומיידי, וברגע שרואים חתך קטן על כף הרגל יש לטפל בו מייד על ידי חיטוי האזור וחבישה מתאימה. כל מקרה כזה חייב להגיע לבירור בקופת החולים, על מנת להבטיח שמוענק טיפול מתאים שימנע את התדרדרות המצב. במקרים שבמהלך הבדיקות העצמיות רואים שהמצב החריף, חשוב מאוד להיבדק על ידי רופא המשפחה ולקבל טיפול מתאים, כדוגמת תא לחץ.

חשוב לזכור שניתן בהחלט להימנע מהגעה למצב של הסתבכות של רגל סוכרתית, וזאת על ידי שמירה על רמת סוכר תקינה, מעקב אחר כף הרגל באופן יום יומי וסיוע בעזרי תנועה לחולי סוכרת, כמו נעליים וגרביים מיוחדות. אין כל סיבה להגיע לשלבים בהם המצב הסתבך ונגרם נזק בלתי הפיך. על מנת למנוע את האפשרות לקטיעת רגליים, בית החולים רמב"ם פיתח בשנת 2010 שיטת טיפול חדשנית אשר באמצעותה נעשה צינתור רגליים להצלת רגליהם של החולים. עד כה מאות מחולי סוכרת ניצלו מקטיעת רגליהם.

קראו עוד:

סוכרת IGT

Exit mobile version