המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

השפעות העישון על מחלת הסוכרת


השפעות העישון על מחלת הסוכרתעישון קבוע של סיגריות ומוצרי טבק נושא עימו מגוון רחב של נזקים בריאותיים. בין היתר העישון משפיע על לחץ הדם, על רמת החמצן בדם, יצירת נזקים למערכת העצבים. העישון מביא איתו פגיעה במערכת הנשימה, סיכון מוגבר לאירועי לב, שבץ מוחי, סרטן הריאות.

יש לדעת שמלבד הנזקים השונים והמוכרים של העישון האקטיבי או הפאסיבי, יש לו גם השפעה בריאותית מיוחדת על חולים במחלת הסוכרת. הכרה בכך יכולה לסייע לקבל את ההחלטה החשובה – להיגמל.

סוכרתיים ומעשנים

נתונים סטטיסטיים מגלים שאחוז האנשים המעשנים מבין חולי הסוכרת דומה למדי לאחוז המעשנים באוכלוסייה הכללית. עובדה זו חשובה שכן סוכרתיים מעשנים סובלים מסיכון בריאותי שעולה על זה שקיים בקרב מעשנים בריאים. מחקרים גילו כי עישון כשלעצמו גורם תופעות פיזיולוגיות כגון עליה ברמת ההמוגלובין המסוכרר, מדד שמאפשר לגלות את קיומה של מחלת הסוכרת. בנוסף, עישון מתקשר לפגיעה ביכולת האינסולין שבגוף להפחית את רמת הסוכר בדם.

התפתחות תופעה של תנגודת לאינסולין מביאה עימה מספר השפעות מבחינת חילוף החומרים לרבות רמת סוכר גבוהה. בשלב מסוים, תנגודת לאינסולין הופכת לסוכרת סוג 2. עישון, אם כן, מעלה באופן ניכר את הסיכוי לחלות במחלת סוכרת סוג 2. בנוסף לכך עישון בקרב חולי סוכרת מאובחנים מעלה באופן ניכר את הסיכוי לפתח סיבוכים המאפיינים את מחלת הסוכרת מעבר לנזקים ידועים כגון מחלות לב וכלי דם, סרטן וכן הלאה.

נזקי עישון בקרב סוכרתיים

עבור אנשים סוכרתיים חשוב במיוחד להכיר את נזקי העישון בהתייחס למחלתם. עישון מעלה עוד יותר את רמת הסוכר בדם ופוגע במאמצים להביא לאיזון רמת הסוכר. יש בכך כדי להעמיד את החולה בסיכונים בריאותיים מגוונים. למשל:

אפשר וחשוב להיגמל

למרות שאין נתונים מדויקים לגבי השיעור של עליית הסיכון בקרב מעשנים לחלות בסוכרת, ידוע שסיכון זה קיים. זוהי סיבה טובה שתומכת בחשיבות הגמילה מעישון. בנוסף, העישון מעלה כאמור באופן משמעותי את הסיכונים הבריאותיים של מחלת הסוכרת ולכן – מובן שמומלץ לחדול מעישון ויש טכניקות רבות שיכולות לעזור.

גמילה מעישון מהווה דרך ראשונה במעלה להתמודד עם החשש מתמותה מוקדמת ובעיות בריאות שהולכות ומחמירות. גמילה מסייעת לשקם את הגוף ואף מעלה את הסיכוי להצלחת טיפול לאיזון רמת הסוכר. גמילה ניתן לבצע כיום באמצעות מכונים פרטיים, בסדנאות שניתן לקבל בקופות חולים, באמצעות שימוש במגוון עזרים, בקבוצות תמיכה, בסיוע מטפלים קוגניטיביים התנהגותיים או מאמנים אישיים.

ניתן לעשות שימוש באמצעים שונים של תחליפי עישון, מדבקות, סיגריות אלקטרוניות, מסטיקים של ניקוטין וכיוצא באלה. נדגיש – גם מי שמעשן שנים רבות, הפסקת העישון מחוללת מהפך עבורו ומקטינה באופן ניכר את הסיכונים הבריאותיים בכלל ואת אלה המקושרים עם סוכרת בפרט.

Exit mobile version