המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

כאב נוירופתי בקרב חולים בסוכרת


כאב נוירופתי בקרב חולים בסוכרתמלבד רמות הסוכר המאפיינות את חולי הסוכרת ומלבד החשיבות של איזון רמות הסוכר, רבים מחולי הסוכרת סובלים גם ממצב של כאבים כרוניים על רקע נוירופתי. במילים אחרות, כאב הנובע בעיקר ממערכת העצבים.

שיעור הכאבים הכרוניים הללו בקרב חולי סוכרת עולה בהרבה על שיעור כאבים דומים בקרב האוכלוסייה הכללית ולכן נהוג לשייך אותם למחלה עצמה. ההערכות על קיומם של כאבים נוירופתיים בקרב סוכרתיים מגיעות לשני שלישים מקרב החולים, אם כי יש כאלה שסבורים שמדובר בהערכות מוגזמות מדי וכי המספר נמוך מכך (40 עד 60 אחוזים).

הגורמים לכאב נוירופתי

מומחים למחלת הסוכרת מונים כמה וכמה סיבות להופעת כאבים על רקע נוירופתי. למשל:

סימפטומים, כאבים ופצעים

כאב על רקע נוירופתי בקרב חולי הסוכרת מופיע בדרך כלל מאזור העצבים הסמוכים לשטח הפנים של הגוף – בעור. אצל מרבית החולים הסובלים מהכאבים המוקד יהיה באזור כפות הידיים והרגליים אך לעיתים עם הזמן הכאב הולך ותופס גם שטחים נרחבים יותר.

הכאב עשוי להופיע בצורה של רגישות ניכרת לחום או לקור ולעיתים יתארו החולים תחושות כגון חום שורף, דקירות באזורים נרחבים על גבי העור גם ללא הפעלה של לחץ. הכאב מופיע למשך תקופות זמן ארוכות, ללא הקלה או הפוגה. תחושת הכאב מציקה מאוד ובדרך כלל מביאה עימה ירידה משמעותית במצב הרוח ואיכות חיים כללית נמוכה. נהוג להניח שככל שמחלת הסוכרת ארוכה יותר כך נוטים הכאבים להפוך לקשים ומטרידים יותר.

בקרב אחוז בלתי מבוטל מהחולים, מלווים הכאבים הללו בהתפתחות הדרגתית של פצעים וכיבים. לעיתים, הפצעים הללו יתפתחו לאחר תקופה שבה נדמה כי יש הקלה בכאבים. למעשה, מדובר באובדן תחושה שנובע מהפגיעה העצבית. חוסר מודעות לכך ואי קבלת טיפול עשוי להביא לנזקים בלתי הפיכים עד כדי צורך בקטיעה של כף רגל סוכרתית.

אבחון של כאב נוירופתי

חשוב לאבחן באופן נכון את הכאבים הנוירופתיים ולא פחות חשוב – לשלול סיבות אחרות שיכולות להביא לכאבים כרוניים על רקע אחר. דרך טובה שנחשבת למקובלת באבחון כאבים נוירופתיים על רק מחלת סוכרת היא לבצע בדיקה של תגובה עצבית לגירויים חשמליים ממוקדים. ניתן לבצע בדיקה של הולכה עצבית מסוג EMG.

כיצד ניתן לטפל בכאבים נוירופתיים?

בין היתר ניתן לעשות שימוש בתרופות יעילות נגד כאבים, אך כל זאת רק במקביל לקבלת טיפול מאזן לסוכר. חובה להקפיד על תזונה נכונה ונהוג להמליץ גם על פעילות גופנית על פי עצת הרופא.

יש לשים לב שתרופות רגילות ללא מרשם נגד כאבים תהיינה בדרך כלל בעלות יעלות נמוכה. תרופות יעילות הן כאלה ממשפחת האופיאטים (תרופות על בסיס מורפיום), אך מומלץ להימנע משימוש קבוע שיוצר התמכרות ותופעות לוואי.

ידועה יעילות לתרופות המונעות ספיגה חוזרת של סרוטונין. בנוסף, לחלק מהחולים יכולות לעזור תרופות נגד דיכאון, בשל השפעתם על מנגנונים מוחיים שלוקחים חלק חשוב בהופעת תחושות של כאב. מידע נוסף על כאב נוירופתי

 

Exit mobile version