Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

תפריט מומלץ לחולי סוכרת

עקרונות התזונה הבריאה, הכוללים צריכה מרובה של ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים והמעטה בצריכת שמנים שונים ומוצרי חלב ובשר דלי-שומן, עומדים בבסיסו של כל תפריט בריא, ועל אחת כמה וכמה בבסיס התזונה הבריאה והמאוזנת לחולי סוכרת.

המטרה העיקרית בהרכבת תפריט לסוכרתיים היא שמירה על ערך גליקמי נמוך. תפריט מאוזן ומגוון, המבוסס על העקרונות הנזכרים לעיל, הוא בעל ערך גליקמי נמוך מעצם טבעו ומספק לגוף את כל הויטמינים והמינרלים החיוניים תוך שמירה על רמת סוכר מאוזנת.

מוצרי בריאות לחולי סוכרת, כמו גם הטיפול התזונתי אינם מחליף את הטיפול התרופתי, במידה ויש בו צורך, ויש להתייעץ עם הרופא המטפל בכל שינוי תזונתי רדיקלי.

עם זאת, חולים לא מעטים בסוכרת מסוג 2, שלמדו את הקשר בין הדיאטה המערבית התעשייתית לבין מחלתם ועברו לתזונה בריאה המושתתת על העקרונות הנ"ל, חוו שיפור דרסטי במצבם והפסיקו ליטול תרופות. זאת, לאחר שהבדיקות התקופתיות הוכיחו את קיומו של שינוי חיובי בגופם, כתוצאה מתזונה טבעית המושתת ברובה על מזון מהצומח.

במחקרים נמצא כי ארוחת בוקר גדולה ומזינה מסייעת באיזון רמות הגלוקוז בדמם של החולים בסוכרת. לתזמון הארוחה ולאופן החלוקה הנכון של הקלוריות על פני היום ישנה השפעה על השינויים והקפיצות ברמת הסוכר הדם.

הקשר בין שומן לסוכרת

לאחרונה החלו חוקרים שונים לבדוק את הקשר בין רמות צריכת השומן (מהצומח ומן החי) לבין העלייה ברמות האינסולין שהגוף מייצר. המסקנות העולות מהתצפיות הן, שבמקרים של צריכה עודפת של שומן, מערכת העיכול מגיעה לייצור עודף של אינסולין והייצור העודף הזה מוביל לסוכרת.

בעקבות התצפיות, רופאים שונים בארצות הברית החלו לטפל בסוכרת, ובעיקר בסוכרת מסוג 2, בדיאטה נטולת שומן מן החי ובעלת צריכה מתונה ביותר של שומן מן הצומח. התוצאות מרשימות. על מנת לבדוק אם הפחתה בצריכת השומן משפרת את מצבכם, אפשר לקיים דיאטה בת שבוע אחד ללא שומן בכלל: ללא מוצרי חלב ובשר, ללא שמן כתיבול לסלט, ללא דברי מאפה המכילים שומן וכו'.

דיאטה כזאת לא תפגע בבריאותכם (המדובר הוא בשבוע אחד בלבד) ותיתן לכם את האינדיקציה הנכונה לגבי מצבכם. קיים סיכוי גדול שתחושו שיפור לאחר השבוע הזה, ולאחריו יש לצרוך שומנים בכמות מתונה מדי יום ולהעדיף שמנים צמחיים כגון שמן זית או שמן קוקוס. אבוקדו, שתכולת השומן בו גבוהה ביותר, יש לצרוך מעט ככל האפשר, למרות הערכים התזונתיים הגבוהים האחרים המצויים בו.

עקרונות לתזונה מאוזנת

ההצעות לתפריטים המובאות להלן מתאימות הן לחולים בסוכרת מסוג 1 והן לחולים בסוכרת מסוג 2. המנות המוצעות מספקות לגוף פחמימות מומלצות מורכבות, חלבון מלא שמקורו מהצומח, ויטמינים ומינרלים. ככלל, הקפידו לצרוך הרבה ירקות במהלך היום, בעיקר ירקות עליים ירוקים.

המנות המוצעות אינן כוללות מוצרי בשר ומוצרים מחלב פרה. מומלץ להמעיט ככל האפשר בצריכת מוצרים מחלב פרה ולהעדיף חלב עיזים כתחליף. כמן כן, יש לצרוך מוצרי חלב דלי שומן ונטולי סוכר או המתקה מלאכותית.

יש להימנע לחלוטין מצריכת מזון המכיל סוכרים מעובדים, שמנים רוויים, מזון מטוגן ופחמימות שמקורן בקמח לבן. כמו כן, מומלץ להימנע מכל סוג של מזון מתועש. הסיבה לכך היא כמויות הסוכר והשמן הגבוהות שהיצרנים מכניסים למוצר על מנת להפוך אותו לאטרקטיבי. לחולי סוכרת חשוב לקרוא את תוויות המזון שעל מוצרי המזון השונים ובדקו את הרכיבים של כל מוצר ומוצר.

ההמלצה היא לצרוך מוצרי בשר או עוף לא יותר מפעמיים בשבוע, ולהקפיד שיהיו דלי שומן. בכל הנוגע לגבי הכנת מתכונים לחולי סוכרת, יש להכין את המנה באופן הבריא ביותר, ללא טיגון ובכמות השומן המינימאלית ביותר. המפתח בשמירה על רמות סוכר מאוזנות הוא הקפדה על ארוחות קטנות ואיכותיות, המפוזרות לאורך היום. ארוחות קטנות מקטינות את העומס על מערכת העיכול ושומרות על רמת אנרגיה אחידה לאורך היום.

הצעות לתפריט יומי

בחירת מנה אחת מבין המנות המוצעות לכל ארוחה:

ארוחת בוקר

ארוחת ביניים

ארוחת צהריים

ארוחת ביניים

ארוחת ערב

ארוחת לילה

אולי יעניין אותך גם:

עוגת קרם קראנץ' מעלפת ללא תוספת סוכר

טלרפואה לחולים בסוכרת

תחליף חדש לסוכר

טארט שוקולד דל סוכר – המתכון שמוכיח שניתן לשמור על הבריאות וגם להתפנק

Exit mobile version