המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

חולי סוכרת – כיצד לקרוא תוויות מזון?


חולי סוכרת - כיצד לקרוא תוויות מזון?חולי סוכרת צריכים במיוחד להשתמש במידע על רשימת החומרים המודבקת על כל פריט מזון, בכדי להשוות מזונות, לקבל החלטות טובות יותר, לספור פחמימות ולבדוק האם המוצר אכן יכול להיאכל על ידי חולי סוכרת.

לאנשים החולים בסוכרת, הדיאטה היא חלק חיוני מתכנית הטיפול, בכל שלבי המחלה. פעמים רבות, בתחילת המחלה, יורה להם הרופא על הצורך בירידה במשקל, ובהמשך הטיפול, הם יידרשו לצרוך מזונות מסוימים אשר לרוב יהיו דלים בסוכר.

הדיאטה כטיפול לסוכרת

סוגים שונים של מזונות עלולים להשפיע על רמות הסוכר בדם בדרכים שונות. לכן, יש חשיבות עליונה לתזונה מאוזנת במיוחד בקרב חולי סוכרת מסוג 2. מזונות המכילים פחמימות הם אלה המגבירים את רמת הסוכר בדם, בעוד חלבונים ושומנים – לא. פחמימות אשר עשירות בסיבים לא מעובדים ישמרו על רמות הסוכר, בעוד מזונות מעובדים מאד או מזונות דלי פחמימות וסיבים עלולים להעלות את רמות הסוכר.

כמו כן, עודף משקל הוא גורם סיכון הן לסוכרת והן למחלות לב. לכן, דיאטה מאוזנת בריאה גם לתפקוד לבבי תקין. יש להקפיד על מזונות דלים בשומנים רוויים או שומני טרנס, צריכת נתרן נמוכה ובחירת דגנים מלאים, עשירים בסיבים ואכילת ירקות ופירות טבעיים.

על מה חשוב להסתכל בתוויות של מוצרי המזון?

גודל המנה

כדאי להסתכל תחילה על גודל המנה או השקית – כל המידע על התווית מבוססת על גודל המנה הרשומה. במידה ואוכלים יותר, יש לחשב את מספר הפחמימות והקלוריות. המידע בצד שמאל של התווית מספק את המידע על החומרים המזינים לסך כל המנה. הם באים לידי ביטוי בסימונים של גרם או מיליגרם. מידע זה יכול לשמש בכדי להשוות מאכלים דומים, ולבחור במוצר שהינו פחות קלוריות, ללא שומן רווי, שומן טרנס, כולסטרול ונתרן.

קלוריות

כאשר מנסים לרדת או לשמור על המשקל יש לחשב באופן מדויק את מספר הקלוריות. בכדי לרדת במשקל, יש לאכול פחות קלוריות ממה שהגוף שורף. כדי למצוא את אומדן מספר קלוריות הנחוצות ליום, כדאי לדבר תחילה עם דיאטנית מוסמכת, אשר תיקח בחשבון את המצב הרפואי בכללותו.

פחמימות וסוכרים

על התווית כלולים סה"כ כל סוגי פחמימות כמו סוכר, פחמימות וסיבים מורכבים. מכיוון שכל סוגי הפחמימות יכולים להשפיע על רמת הגלוקוז בדם, חשוב להשתמש בספירת פחמימות ולא רק בבדיקת רמות הסוכר הקיימות במזון.

כשמסתכלים רק על תכולת הסוכר, עלולים בסופו של דבר לאכול מזונות כגון דגנים שאין להם סוכר טבעי אולם מכילים הרבה פחמימות. לעומת זאת, עלולים לשלול מאכלים מזינים כגון פירות דלי שומן וחלב מכיוון שהם עשירים בסוכר.

כלל מרכיבי המזון

כאשר מסתכלים על התווית יש להתחיל עם רשימת החומרים והמרכיבים. יש להסתכל על מרכיבים אשר ידועים כבריאים ללב, כגון קמח מחיטה מלא, סויה ושיבולת שועל, שומנים לא רווים –  כגון זית, קנולה או בוטנים, ויש להימנע ממרכיבים לא בריאים כמו שומן מוקשה או חלקי. יש לזכור כי החומרים מופיעים בסדר יורד לפי משקל, כך שהמרכיב העיקרי מופיע ראשון, ואחריו שאר החומרים המשמשים.

יש לשים לב כי מזונות ללא סוכר לא בהכרח הינם ללא פחמימות. כאשר משווים בין מזונות, יש לזכור כי אם המוצר נטול סוכר הוא כנראה בעל פחות פחמימות בצורה ניכרת, כך שהמוצר ללא הסוכר עשוי להיות בחירה טובה יותר.

אולם במידה ויש הבדל קטן בכמות הפחמימות בהשוואה בין שני מאכלים, כדאי לשים לב לטעם או למחיר. באופן דומה, במוצרים ספורטיבים "ללא תוספת סוכר" יש לזכור כי למרות שמזונות אלה אינם מכילים מרכיבים עתירי סוכר הם עדיין עלולים להיות עשירים בפחמימות.

Exit mobile version