Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

מהי סוכרת גבולית

מחלת הסוכרת מהווה מגפה עולמית, לפחות בעולם המערבי בו המזון הינו מעובד ומסוכר. סכנותיה וסיבוכיה ידועים היטב לאנשים רבים, אולם מעטים יודעים כי גם שלב טרום סוכרתי, סוכרת גבולית, הינו מסוכן ובעל השלכות עתידיות.

בדרך כלל, בדיקות הדם אצל חולים בעלי סוכרת גבולית ינועו בערכים של 100%-125% מ"ג, כאשר הרמה התקינה היא 100% מ"ג. סביר להניח שבערכים גבוליים, לא יהיו תסמינים או עדות חיצונית למחלה, אך אין זה אומר כי המחלה לא קיימת וכי אפשר להתעלם ממנה.

הערכה היא כי מספר חולי הסוכרת בישראל הינו 500,000, ועוד 200,000 בעלי סוכרת גבולית. יתרונם של האחרונים הוא בזכות הידיעה כי המחלה מקננת בגופם, אך יש באפשרותם למנוע את התפרצותה או לפחות לעכב אותה.

לפעמים רק בעזרת איזון התזונה ושמירה על אורח חיים בריא יותר הכולל פעילות גופנית, מצליחים אנשים אלה לשמור על רמות סוכר מאוזנות וחיים שנים עם סוכרת גבולית אשר לא התפרצה.

מהי סוכרת גבולית

סוכרת גבולית, אשר ערכיה הינם קצת מעל הנורמה, מבטאת שלב בו קיים אי סבילות להורמון האינסולין. הימצאות סוכרת גבולית שכיחה בין הגילאים 30-35, וגם בקרב אוכלוסיית הילדים.

סוכרת גבולית הינה שלב אשר הגוף מתקשה להפוך את הסוכר לאנרגיה זמינה, ולכן הוא הולך ומצטבר בדם ברמות הולכות וגדלות. אנשים אשר התגלתה אצלם סוכרת סמויה, לרוב יהיו בעלי נטייה גנטית. ללא טיפול, סיכוייהם לפתח סוכרת כעבור 10 שנים- גדולים מאד.

סוכרת גבולית ממחישה את המצב כי סוכרת הינו תהליך כרוני ומתמשך, לפעמים לאורך שנים רבות ואף לכל החיים. אורח חיים לא בריא ולקוי עלול לשמש כטריגר להופעתה.

אנשים אלה יגלו כי קשה להם מאוד לרדת במשקל למרות מאמציהם לאכול נכון ולבצע פעילות גופנית. עם זאת, הטיפול הדפיניטיבי לשלב זה הינו אכילה נכונה בעלת סיבים רבים (פירות וירקות), ופעילות גופנית נמרצת הנעשית על בסיס קבוע.

המלצות לחולי סוכרת גבולית

כאמור, הקפדה על תזונה נכונה הינה הכלל הראשון במניעה ועיכוב הסוכרת. מטרות ההמלצות הדיאטטיות לחולי סוכרת גבולית ניתנות מתוך כוונה לעלות את רמת הסוכר בדם, על מנת להפחית את הפרשת האינסולין הגבוהה בלאו הכי.

ההמלצות מכילות איסורים רבים, כמו למשל איסור על אכילת פחמימות ריקות, משקאות קלים מסוכרים, אלכוהול, קמח ואורז לבן, סוכרים וממתקים. איסורים אלה מהווים אתגר תזונתי גדול לאנשים אלה, אולם הם נמצאים במצב של אין ברירה. הקפדה זו דורשת משמעת ובקרה עצמית, אשר מעבירה את השליטה במצב הבריאותי לידי החולה עצמו, בשונה ממחלות אחרות.

ההמלצות מוסיפות כי רצוי לאכול מספר פעמים ביום ארוחות קטנות, על מנת לשמור על איזון סוכרים מאכלים בעלי אינדקס גילקמי נמוך. מכיוון שרמות האינסולין בעקבות מספר ארוחות עולות באופן הדרגתי, תוצאות הירידה במשקל ייראו באופן מודגש יותר.

ירידה במשקל, היא תנאי הכרחי למניעת סוכרת, כמו גם חלוקת השומנים על פני הגוף (מניעת השמנה בטנית). המחקרים מראים כי כבר בירידה ב- 5% עד 10% ממשקל הגוף, המחלה יכולה להיות מעוכבת באמצעות העלאת הרגישות לאינסולין. דרך נוספת למנוע את מחלת הסוכרת היא באמצעות שתיית קפה. מחקרים מצאו כי שתיית קפה מקטינה את הסיכון לסוכרת.

גם אם נעשית הקפדה על עקרונות אלה, יש להמשיך ולעקוב אחר רמות הסוכר פעם אחת במספר חודשים, על פי המלצת הרופא המטפל. מניעה וטיפול בשלביה ההתחלתיים של הסוכרת יכולים למנוע ממנה מלהתפרץ ולהתפתח לכדי סיבוכים ותופעות לוואי מסוכנות.

כמו כן, מודעות לשלביה השונים של הסוכרת, מאפשרים הנאה מאיכות חיים הדומה לאיכות החיים המוכרת וללא הופעת התסמינים המוכרים של מחלת הסוכרת.

Exit mobile version