Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

מטפורמין (גלוקופאג')

אין ספק כלל כי במאה ה-21,  מרבית המגיפות והמחלות שידענו בעבר, כבר אינן משפיעות בצורה כה משמעותית. חלק נכבד מהן אף נעלם באופן מוחלט. עם זאת, מחלות אחרות, קשות לא פחות, קיבלו משקל נכבד יותר. אחת מהן היא מחלת הסוכרת.

אמנם מחלה זו אינה נחשבת למגיפה על פי אותם קריטריונים של פעם, אולם עדיין היא פוגעת בכל שכבות האוכלוסייה, ללא הבדלי גיל או מין, ועלולה להיות קטלנית ללא טיפול ראוי. יחד עם זאת, תודות לפיתוחים הטכנולוגיים והרפואיים של התקופה המודרנית, נוצרו טיפולים רבים המסייעים לטפל בסוכרת, להקל על התסמינים ובמקרים מסוימים אף להחלים ממנה. אחד מהטיפולים שפותחו הנה התרופה מטפורמין.

מה זו תרופת מטפורמין?

מטפורמין הנה תרופה הנמצאת זמן רב בתחום התרופות, ומיועדת בעיקר לחולי סוכרת מסוג 2, בייחוד אלו הסובלים מעודף משקל. מטפורמין מסייעת לחולי סוכרת בשלוש דרכים עיקריות. ראשית, היא גורמת להפחתת ספיגת הגלוקוז במערכת העיכול, העובר ישירות אל מערכת הדם בגוף.

שנית, מטפורמין מפחיתה את פירוק הגלוקוז וייצורו בכליות ובכבד. בנוסף לכך, התרופה מגבירה, מחזקת ומשפרת את קולטני האינסולין בגוף. דבר זה מסייע לקולטני האינסולין לספוג את הגלוקוז בדם ולתעלו אל רקמות השומן באזורים ההיקפיים בגוף.

לעומת תרופות אחרות, מטפורמין אינה גורמת להגדלת האינסולין המופרש בגוף, אלא בחיזוק הקולטנים שלו. באמצעות פעילות התרופה, היא מסייעת באופן משמעותי להורדת הסוכר במערכות הגוף ולהקלה על הסוכרת.

אופן השימוש בתרופה

הטיפולים בסוכרת מתחלקים לשנו סוגים עיקריים. הראשון הנו באמצעות זריקות אינסולין, מספר פעמים ביום, על מנת להגביר את רמת האינסולין בדם ולאזן את רמות הסוכר. הסוג השני הנו תרופות הנלקחות דרך הפה, בהתאם למינון הנקבע על ידי הרופא המטפל.

מטפורמין שייכת לסוג השני. יש לקחת תרופה זו באופן אוראלי, עד 3 פעמים במהלך היום. בישראל, קיים מינון אחיד של התרופה, העומד על סך של 850 מ"ג. את התרופה יש ליטול  סמוך לשעת הארוחה, כחצי שעה לאחר הארוחה. במרבית המקרים, טיפול תרופתי במטפורמין נעשה בשילוב תרופה נוספת, שתפקידה לגרות את הפרשת האינסולין מן הלבלב.

יתרונות וחסרונות של התרופה

מטפורמין מציעה מגוון יתרונות טובים לחולי הסוכרת. ראשית, לרוב, התרופה אינה גורמת לאירועי היפוגליקמיה, בהם רמות הסוכר בדם יורדות באופן המסכן את החולה. מחלת הסוכרת ואף הטיפולים באינסולין, גורמים לשכיחות רבה של מקרים אלו. בזכות התרופה, אחוזי המקרים יורדים באופן משמעותי, בפרט אם משווים לתרופות אחרות.

יתרון משמעותי נוסף הוא שמטפורמין אינה פוגעת במערכת הדם והכליות, ולא מזיקה לתאי הבטא, המייצרים את האינסולין באופן טבעי בגוף. בנוסף ליתרונות אלו, מטפורמין הנה תרופה זולה מאוד, ואינה מכבידה על הכיס או הארנק.

במקביל ליתרונות המהותיים המוזכרים מעלה וליתרונות אחרים, למטפורמין יש גם מספר חסרונות עיקריים. תרופה זו אינה מתאימה לחולים הסובלים ממחלות לב, כבד וכליות. מאחר והיא משפיעה על הכליות, במידה ומשלבים אותה עם חומרי ניגוד למיניהם, היא עלולה לגרום לחמצת לקטית. על כן, בבדיקות הדורשות הזרקת חומרי ניגוד, יש להפסיק ליטול את התרופה, לפחות 24 שעות לפני הבדיקה.

חיסרון נוסף של התרופה הוא שהיא עלולה להוריד את רמת וויטמין B-12 בגוף, החיוני לחיבור הרקמות. מסיבה זו, בעת הטיפול בתרופה, יש לעקוב באופן מדוקדק אודות רמות הוויטמין הזה, וכלל הוויטמינים בגוף.

בנוסף לחסרונות אלו, מטפורמין עלולה לגרום לאי-אילו תופעות לוואי, כגון בחילה, כאבי בטן, שלשול, גזים, פריחה, גרדת, שינויים בטעם ואף אובדן התיאבון. עם זאת, תופעות אלו חולפות מעצמן תוך זמן קצר, עם הסתגלות הגוף לתרופה.

ראו גם:

מחקר: טיפול בסוכרת וסרטן הערמונית

Exit mobile version