Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

טיפול במחלת הסוכרת

הסיכונים והסיבוכים הקשורים למחלת הסוכרת הינם כה גדולים ומסוכנים (בעיות כלייתיות, רגליים סוכרתיות, בעיות ברשתית העין, מחלות כלי דם ועוד), עד כי יש צורך וחובה לטפל במחלה, אף בשלביה הראשונים.

תזונה נכונה

הטיפול הראשוני בתסמיני סוכרת, או בשלבי טרום המחלה, הוא באמצעות תזונה בריאה ומאוזנת ופעילות גופנית עקבית. ייעוץ תזונתי אשר ייעשה עם תזונאית קלינית, יוכל לעזור בהתאמת תפריט לחולי סוכרת, בכדי למנוע אכילת מתוקים וסוכרים, פחמימות ושומנים.

ההמלצה הראשונית, בזמן גילוי סוכרת, הוא ירידה במשקל. כאשר מתגלית הסוכרת, ישנו הכרח דחוף לעצם ההורדה במשקל. בסוכרת מבוגרים, תאי השומן, הם אלה אשר מגלים את התנגודת לאינסולין, ולכן ירידה במשקל יכולה למנוע או לעכב את התסמינים, לפחות בשלבים הראשונים של המחלה.

פעילות גופנית

כמו כן, אפשרויות הפעילות הגופנית אינם מוגבלים כלל, וישנה אפשרות לבחור מבין המגוון הגדול של הפעילויות. עם זאת, פעילות גופנית מומלצת הינה הליכה מהירה בשילוב של אימוני כוח. השילוב של תזונה ופעילות גופנית גורמים לאינסולין לפעול ביתר יעילות ולהוריד את רמות הסוכר בדם.

טיפול תרופתי בסוכרת

לרוב, יהיה צורך בהשלמת הטיפול באמצעות תרופות. הטיפול התרופתי יכול להינתן באמצעות זריקות אינסולין כמו בסוכרת נעורים, או בכדורים (ג'נוביה, אמריל וכדומה) אשר מיועדים בעיקר לסוכרת מסוג 2. ככלל, הטיפול התרופתי נעשה תחת פיקוח רפואי צמוד של מרפאת סוכרת וכפוף למרשמי הרופא.

כל שינוי במינון התרופתי חייב אישור וייעשה על פי מדידות ובדיקות של הפרמטרים החשובים. כמו כן, כל תופעת לוואי או סיבוך אשר נראה קשור לתרופה הניתנת, חייב להיות מדווח לרופא ולהיות מטופל בהתאם, אם יש צורך בכך.

זריקות האינסולין ניתנות שלוש עד ארבע פעמים ביום, או באמצעות משאבת אינסולין המזריקה אינסולין באופן עקבי. התרופות אשר ניתנות במצבי סוכרת מבוגרים מסוג 2, הם במטפורמין או גלוקומין הנלקחות פעם אחת ביום.

תרופות נוספות יירשמו למטופל אשר רמות הטריגליצרידים והכולסטרול בדמו גבוהות מהרגיל. תרופות אלו, כדוגמת נוסטרול הטבעי יותר, או סטטינים בשלב מתקדם יותר, יאזנו ערכים אלה. תרופות אלה עלולות לגרום לכאבי שרירים, ולכן יש לדווח על כך לרופא המטפל ולהחליפם במידת האפשר. גם מקרים של לחץ דם גבוה אצל חולי סוכרת, יטופלו באופן תרופתי בכדי לנסות למנוע סיבוכים נוספים בכלי דם קטנים כמו בכליות או במוח. סיבוכים רגליים, כמו רגל סוכרתית יטופלו גם כן באמצעות חבישת הרגל, משחות, עזרי תנועה או טיפולים מיוחדים בתא לחץ.

בנוסף, טיפול בפיזיותרפיה יכול לסייע בהתמודדות עם מחלת הסוכרת ולשם איזון רמות הסוכר בדם. אפשרות טיפול נוספת היא באמצעות טלרפואה – שמאפשרת מעקב רפואי מרחוק של הצוות המטפל אחר המטופל ומצבו, וכן עריכת בדיקות ומעקב מכל מקום ובכל זמן.

לאחרונה נמצא בניסוי חדש כי חיסון BCG המיועד לטפל במחלת השחפת, הצליח לרפא חולים בסוכרת מסוג 1. הצלחת הניסוי מקדמת את המחקר בנושא ונערכים ניסויים נוספים הבודקים את יעילות החיסון והשפעתו על חולים בסוכרת נעורים.

טיפול משלים למחלת הסוכרת

מכיוון שלטיפול התרופתי נלוות תופעות לוואי לא רצויות ולא נעימות, רבים מהחולים פונים לפתרון טיפולי אשר מציעה הרפואה האלטרנטיבית. הפתרונות היעילים ביותר, אשר מציעה רפואה זו קשורים לצמחי מרפא ופורמולות כאלה או אחרות אשר מטרתן להוריד את רמות הסוכר בדם ולאזן את ייצור הגליקוגן.

למרות הוכחת יעילותם של צמחי מרפא אלה, הם אינם יכולים להוות את הטיפול העיקרי של מחלת הסוכרת, והם חייבים להיות בשילוב עם תזונה מאוזנת ופעילות גופנית, תחת בקרה רפואית. כאשר הבדיקות מראות כי אין שיפור בתוצאות בעקבות הטיפול בצמחי מרפא, מחויב החולה לעבור לטיפול תרופתי אגרסיבי יותר.

בנוסף לצמחים, קיימים תוספי מזון אחרים אשר לאחר מחקרים מסוימים, הוכחו כיעילים גם לחולי סוכרת כמו למשל תוספות של ויטמין E. ויטמין זה ואחרים, יעילים ברמה מוגבלת ומתאימים רק לחלק מאוכלוסיית החולים.

הרפואה האלטרנטיבית מציעה גם טיפולים נוספים, המסייעים לחולי סוכרת כמו רפלקסולוגיה.

לסיכום, הטיפול בסוכרת הינו טיפול כוללני המחייב שינויים מרחיקי לכת של התנהגויות והרגלי חיים. לפיכך, טיפול זה כולל אנשי צוות רבים אשר אמונים על התחומים השונים, הן מההיבט הפיסי והן מההיבט הרגשי ודרכי ההתמודדות עם המחלה. טיפולים חדשניים מפותחים ומשוחררים לשוק באופן תדיר, כמו למשל מכשיר ביתי לסוכרת, ונבחנות חלופות אשר יוכלו להקל על חיי החולים כמו למשל השתלת לבלב מלאכותי.

Exit mobile version