המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

על היפוגליקמיה לילית

היפוגליקמיה ליליתהיפוגליקמיה לילית הינה תופעה נפוצה בקרב אנשים אשר משתמשים באינסולין לטיפול בסוכרת. את התסמינים ניתן לזהות לאחר התעוררות משינה. היפוגליקמיה לילית עשוייה להתרחש גם בקרב סוכרתיים אשר נוטלים כדורים אוראליים לצורך טיפול במחלה. חשוב לאתר את הגורם לרמות הגלוקוז הנמוכות בדם, כדי ללמוד כיצד למנוע את התופעה.

כיצד שינה משפיעה על ייצור הגלוקוז?

כדי להבין כיצד כיצד מתרחשת היפוגליקמיה לילית, לא מן הנמנע להבין איך שינה משפיעה על ייצור הגלוקוז. בדרך כלל הגוף מייצר שני הורמונים – גלוקגון ואפינפרין – כאשר רמות הגלוקוז בדם נמוכות. עם זאת, ייצור גלוקגון הוא בדרך כלל נמוך יותר בלילה. בנוסף, סוכרת מסוג 1 פוגעת בייצור הגלוקגון, אשר מתעכב עוד יותר בכל אירוע היפוגליקמי.  גורמים אחרים, הכוללים פרקי זמן ארוכים יותר בין ארוחות ורגישות מוגברת לאינסולין, תורמים אף הם להופעת היפוגליקמיה במהלך השינה.

מהם הגורמים להיפוגליקמיה לילית?

פעילות אינטנסיבית בשעות היום או פעילות גופנית סמוך לשעות השינה בחולי סוכרת, יכולה להפחית את רמות הסוכר בדם ולגרום לתגובה היפוגליקמית במהלך השינה. צריכת אלכוהול בערב גם יכולה להגביר את הסיכון לירידה ברמות  הגלוקוז בדם. זו היא הדרך שבה הכבד מסלק את האלכוהול מהדם, במקום לייצר גלוקוז.

בנוסף,  אנשים רבים נוטים לשכוח  כי בולוס / אינסולין הניתן במהירות ממשיך לפעול כחמש עד שש שעות. לאחר ארוחת ערב מאוחרת ולאחר שינה שמגיעה בעקבותיה, רמת הסוכר בדם יכולות להיות בטווח התקין. עם זאת, מאחר שהאינסולין נלקח בשעת הערב הוא עדיין פועל בגוף, וגורם לרמות הסוכר בדם לרדת. בנוסף, רמות הסוכר בדם צונחות לאחר תקופת מחלה.

תסמינים

היפוגליקמיה עשויה לפגוע במחזור השינה הלילי. במקרים אחרים בהם אינה גורמת לאדם להתעורר בשעות הלילה, ניתן להבחין באחד או יותר מהמסימנים שההיפוגליקמיה עלולה ליצור. כאבי ראש, הפרעות שינה, עייפות קיצונית, התעוררות עם בגדים וסדינים לחים כתוצאה מזיעה. היפוגליקמיה לילית עם רמות סוכר נמוכות מאוד יכולה לגרום לפרכוסים או תרדמת.

עבור הורים לילדים הסובלים מסוכרת, היפוגליקמיה לילית יכולה להיות תופעה מדאיגה במיוחד. מומלץ להורים לבדוק את צוואר ילדהם במהלך השינה במקרים בהם מתעורר חשש להיפוגליקמיה לילית.

אבחון

אבחון התופעה מתרחש לאחר זיהוי התסמינים הקליניים. היפוגליקמיה לילית גורמת להזעת יתר במהלך השינה וגורמת להופעת כאבי ראש חמורים. האבחון יכול להתבצע על ידי בן הזוג אשר מודע לשינויים הקיצוניים בשעות הלילה- זיעה וחוסר מנוחה.  היפוגליקמיה לילית יכולה להיות מזוהה על ידי בדיקה שגרתית של רמות סוכר בדם בשעות הלילה המאוחרות ושימוש במערכות לניטור רמות הגלוקוז.

דרכי מניעה

ניתן למנוע את התופעה בשתי דרכים, על ידי הפחתת כמות האינסולין הבסיסית או על ידי צריכת מנת מזון נוספת לפני השינה. אכילת חטיף המורכב מפחמימות מורכבות לפני השינה, כמו פירות יבשים , גרנולה או שיבולת שועל – עשויה לסייע במניעת היפוגליקמיה לילית על ידי שמירה על שחרור יציב יותר של גלוקוז שילווה את פעולת האינסולין לטווח הארוך . הצוות הרפואי יכול לעזור ולהמליץ על שינויים באורח החיים. חולים אשר חווים לעיתים קרובות היפוגליקמיה לילית, ייתכן שיצטרכו לרכוש מכשיר לניטור רציף של הגלוקוז (CGM), אשר מתריע את האדם כאשר מתעורר שינוי ברמות הסוכר בדם.

דרכי טיפול

חשוב לעקוב אחר רמות הסוכר בדם באופן קבוע כדי למנוע סיבוכים. מומלץ לאכול 10-15 גרם פחמימות כמו טבליות גלוקוז או חצי כוס של מיץ פירות. כמויות אלה מעלות את רמות הסוכר בדם בטווח התקין ומונעות היפוגליקמיה.

ראו גם:
כיצד מתמודדים עם התקף היפוגליקמיה?
מהי היפוגליקמיה ראקטיבית?

Exit mobile version