המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

מהי היפוגליקמיה ראקטיבית?


מהי היפוגליקמיה ראקטיבית?היפוגליקמיה ריאקטיבית (או תגובתית) מתייחסת לרמות סוכר נמוכות אשר מתרחשות בדרך כלל לאחר ארבע שעות לאחר ארוחה. מצב זה שונה מהיפוגליקמיה המתרחשת בזמן צום.

היפוגליקמיה תגובתית למעשה הינה תגובה חריפה לארוחת פחמימות והיא עלולה להתרחש הן בקרב חולי סוכרת והן בקרב אנשים בריאים הסובלים מעודף משקל או אנשים שעברו ניתוח מעקף קיבה.

היפוגליקמיה ריאקטיבית שכיחה יותר בקרב אנשים הסובלים מטרום סוכרת ועמידות לאינסולין, או בקרב אנשים עם גורמי סיכון להתפתחות סוכרת. כמו כן, מצב זה עלול להתרחש במצבים בהם קיימים גידולים מסוימים המייצרים אינסולין בלבלב.

לרוב לאחר חוויה של היפוגליקמיה, ינסו האנשים לברר לגבי השינויים התזונתיים אשר יועילו להם במטרה למזער את הסימפטומים. עבור חלק מהאנשים (במיוחד אלו שעברו ניתוח קיבה) יהיה צורך בהערכה נוספת של רופא, אולם עדיין הם יידרשו לשינויים תזונתיים הכרחיים. כמו כן, יהיה צורך באנשים אלה לשקול תוספת של אימונים ותרגול פיסי, על פי המלצות הרופא.

גורמים להיפוגליקמיה ראקטיבית

ישנן ראיות המוכיחות כי היפוגליקמיה ראקטיבית הינה התוצאה של שיחרור רמות גבוהות מדי של אינסולין על ידי הלבלב לאחר ארוחת פחמימות גדולה. ייצור והפרשת עודף אינסולין נמשך גם לאחר שהגלוקוז של הארוחה כבר נעכל, כך שרמות הגלוקוז בדם עלולות לרדת לרמה נמוכה יותר מהרגיל.

הסיבה לפעילות הלבלב אינה ידועה וברורה עדיין, אך הסבר אפשרי אחד הוא כי במקרים נדירים (למשל בגידול שפיר), תהיה הפרשה רבה מדי של אינסולין. בנוסף, היפוגליקמיה ראקטיבית עלולה להיגרם על ידי ליקוי בהפרשת גלוקגון. לרוב היא תתרחש בקרב אנשים הנמצאים במצב של טרום סוכרת או לאחר ניתוחים במערכת העיכול אשר גורמים למעבר מזון מהיר מדי במעי הדק.

מהם התסמינים של היפוגליקמיה ראקטיבית?

סימנים ותסמינים של היפוגליקמיה ראקטיבית עשויים לכלול רעב, חולשה, אי יציבות, ישנוניות, הזעה, סחרחורת וחרדה. אולם חשוב לציין כי רב התופעות הללו עלולות להופיע גם ללא סוכר נמוך בדם.

אולם, חייבת להיות מודעות לתסמיני היפוגליקמיה מכיוון שהן עלולות להיות מסוכנות במיוחד במקרים ובסיטואציות של נהיגה, הפעלת מכונות מסוכנות ובכל עבודה ומטלות היום יום כגון בישול או אפילו חציית הכביש. בדרך כלל מצב זה לא יגרום לאובדן הכרה אולם היפוגליקמיה חמורה, במיוחד אצל חולי סוכרת צריכה להיחשב כמצב חירום רפואי.

אבחון וטיפול

במקרים בהם ישנה הרגשה של חולי ועייפות כל הזמן, יש לאבחן בעיות בוויסות רמות הסוכר בדם ורמות האינסולין. באופן כללי, הערכה רפואית נעשית בכדי לקבוע אם התופעות נגרמות על ידי רמות סוכר נמוכות בדם – והאם הסימפטומים נפתרים ונעלמים לאחר איזון מצב הסוכר בדם.

הערכה נוספת של היפוגליקמיה ראקטיבית תלויה בחומרת תסמינים. עבור רוב האנשים, היפוגליקמיה ראקטיבית לא תדרוש כלל טיפול רפואי, אולם כן יסייע להם לשמור על עיתוי הארוחות והרכבן.

ההמלצות למניעת מצב זה הוא לאכול ארוחות קטנות ומאוזנות או אכילת חטיפים לאורך כל היום (כל שלוש שעות). יש לבחור מגוון של מזונות בריאים ולהימנע ממזונות ומשקאות עשירים בסוכר כמו סופגניות, קינוחים קפואים, משקאות בטעם פירות ומשקאות קלים.

כמו כן, יש לבחור מזונות עשירים בסיבים מסיסים ומזונות עמילניים בעלי אינדקס גליקמי נמוך בכל ארוחה. מזונות עשירים בסיבים מסיסים כוללים: שיבולת שועל, סובין שיבולת שועל ושעורה, אפונה יבשה, שעועית ועדשים וירקות ופירות. גם האלכוהול צריך להיות בכמות מתונה כך שלא יהיה יותר משני משקאות ליום או 10 משקאות בשבוע.

בחולים רבים, השימוש במעכבי אלפא גלוקודיז (alpha-glucosidase inhibitors) כמו  acarbose  ו- miglitol עשויות לסייע.

Exit mobile version