Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

ערכים המעידים על סוכרת הריון

סוכרת הריון הוא מצב בו רמת הסוכר בדמה של אישה הנמצאת בהריון חורגת כלפי מעלה מגבולות הנורמה. ישנה גם סוכרת טרום הריונית – כזו שהייתה קיימת עוד לפני ההיריון. סוכרת זו יכולה להיות מסוג 1 או מסוג 2.

סוכרת הריון המכונה גם gestational diabetes היא סוכרת שהגילוי הראשוני שלה היה במהלך ההיריון ולרוב היא גם תחלוף בסיומו. סוכרת זו מופיעה אצל כ-3% מהנשים ההרות והיא מופיע לרוב בשליש השני של ההיריון.

הסוכרת ההריונית מזכירה מאוד סוכרת מבוגרים, מהבחינה שבשני סוגי הסוכרת מתפתחת עמידות לאינסולין. ההבדל הוא שבסוכרת הריון, העמידות לאינסולין נעלמת לאחר הלידה. הסיבה לקיום עמידות לאינסולין בנשים הרות מקורה בשיליה. השיליה מפרישה הורמונים שהם נוגדי אינסולין ומחלישים את ההשפעה שלו- הכנסת סוכר לתאי האם. הסיבה לכך היא ככל הנראה הצורך של העובר הגדל ביותר סוכר שיעבור אליו.

נשים בסיכון לסוכרת הריון הן: נשים שסבלו מסוכרת הריונית בהריונות קודמים, נשים הסובלות מהשמנת יתר או כאלה שעלו מאוד במשקל במהלך ההיריון, נשים עם היסטוריה משפחתית של סוכרת הריונית, נשים שילדו בעבר תינוקות גדולים ונשים שבעברן הפלות, לידת תינוק מת או לידת תינוק הסובל ממומים.

אבחון סוכרת הריון

אבחון סוכרת נעשה על ידי בדיקת העמסת סוכר. בדיקה זו מבוצעת לכל הנשים בהריון על פי הנחיה של משרד הבריאות בין השבועות 24-28 להריון. במהלך הבדיקה, האישה מתבקשת לשתות 50 גרם של תמיסת סוכר.

לאחר שעה, נלקחת מהאישה דגימת דם ורידי ונמדדת בה רמת הסוכר. אם הרמה נמוכה מ-140 מיליגרם לדציליטר, הבדיקה תקינה. אם הערך הוא מעל 200 מ"ג/ד"ל, הוא מצביע על סוכרת הריון.

במידה והערך הוא בין 140 ל-200, מתבצעת העמסת סוכר נוספת, הפעם של 100 גרם. זו נעשית לאחר 3 ימים של דיאטה עשירה בפחמימות, שנועדה להביא את הלבלב לפעילות מקסימאלית של הפרשת אינסולין. ערכי סוכרת תקינים לפני ואחרי העמסה זו אמורים להיות:

חשוב מאוד לבצע מעקב וניטור של האישה ההרה ושל העובר בכדי למנוע סיבוכי סוכרת עתידיים. אישה שאובחנה כסובלת מסוכרת הריונית מונחית לבצע בדיקת סוכר עצמית באמצעות מכשיר ביתי כ- 6 פעמים ביום, בזמנים שונים במידה ואינה מאוזנת.

הערך בצום לא אמור לעלות על 95 מ"ג/ד"ל והערך שעתיים לאחר ארוחה לא אמור להיות גבוה מ-120 מ"ג/ד"ל. אישה מאוזנת יכולה להסתפק בבדיקה של פעמיים בשבוע.

סיבוכים

סיבוכי סוכרת הקשורים ביולדת כוללים לידה ממושכת, לידה בניתוח קיסרי ואשפוז ממושך יותר לאחר לידה. כמו כן, לנשים אלה סיכוי כפול ללקות בסוכרת מסוג 2 בעתיד.

הסיבוכים הקשורים בעובר כוללים גדילה מואצת של העובר ולידת תינוק עם משקל גבוה מהתקין, ריבוי מי שפיר ועלייה בסיכון למוות תוך רחמי. במהלך הלידה שיעור הסיבוכים הוא גדול יותר ומעלה סיכון למצוקה עוברית. לאחר הלידה נפוצים סיבוכים של היפוגליקמיה, צהבת ממושכת, עליה בצמיגות הדם, בעיה בהבשלת הריאות וסיכוי מוגבר להשמנה בגיל מבוגר יותר.

טיפול

הטיפול הבסיסי הוא דיאטת סוכרת הריון מאוזנת שתיקבע על ידי דיאטנית קלינית. העלייה במשקל המומלצת לאישה עם סוכרת הריון היא כמו לאישה בריאה: 10-12 ק"ג. במידה והשינוי בתזונה לא עזר לאזן את רמות הסוכר, מומלץ טיפול באינסולין בצורה של הזרקות או שימוש במשאבת אינסולין.

6 שבועות לאחר הלידה מתבצעת בדיקת העמסת סוכר של 75 גרם, בכדי לברר אם הסוכרת נעלמה.

אולי יעניין אותך גם:

האם סוכרת הריון עלולה לגרום להפלה?

Exit mobile version