המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

מדידת רמות סוכר בצום


בדיקת סוכר בדם בצוםבדיקת סוכר בצום, כפי שהשם מרמז, פירושה מדידת רמת הסוכר לאחר הימנעות משתיה ואכילה (למעט שתיית מים) למשך שמונה שעות. בדיקה זו משמשת כמבחן למחלת הסוכרת, מכיוון שלאחר הצום, נצפה למטבוליזם וחילוף חומרים של פחמימות.

בדיקת הדם תמדוד את כמות הסוכר, הנקראת גלוקוז, בדם. גלוקוז מגיע ממזונות כמו פחמימות ואינסולין הוא ההורמון המסייע לתאי הגוף להשתמש בגלוקוז. האינסולין מיוצר בלבלב ומשוחרר לתוך הדם כאשר כמות הגלוקוז בדם עולה.

לכן, בדרך כלל, רמות הסוכר בדם יגדלו מעט לאחר הארוחה. עלייה זו גורמת ללבלב לשחרר אינסולין, כך שרמות הסוכר בדם לא יעלו באופן דרסטי. כאשר רמות הגלוקוז בדם נשארות גבוהות לאורך זמן הן עלולות להזיק לעיניים, לכליות, לעצבים ולכלי הדם.

איך מתבצעת הבדיקה ומטרתה

לפני ביצוע בדיקת הסוכר בדם, אין לאכול שום דבר במשך שמונה שעות לפחות. זוהי בדיקת דם רגילה אשר נשלחת לפענוח במעבדה. ניתן לקבל את תוצאות הבדיקה בתוך מספר שעות.

בדיקת רמת הסוכר בדם בצום יכולה לשמש לזיהוי רמת הסוכר בדם (במצבי היפוגליקמיה או היפרגליקמיה) , אבחון חולי סוכרת במקרים בהם לא קיימים תסמינים או סימפטומים אשר יכולים לאבחן בוודאות סוכרת, אבחון סוכרת הריונית, וכמעקב אחר רמות גלוקוז אצל אנשים שאובחנו עם סוכרת.

ישנן מספר בדיקות אבחון לסוכרת, כאשר בדיקת דם בצום היא רק אחת מהן. בדרך כלל בדיקה זו תהיה הראשונה לבחון האם קיימת סוכרת.

תוצאות בדיקת הסוכר

רמת הסוכר בדם נמדדת בדרך כלל במיליגרם של גלוקוז לדציליטר של דם (mg/dl). בדרך כלל רמות הסוכר בדם ישתנו במהלך היום. בקרב אנשים לא חולים, רמת הסוכר בדם בצום צריכה להיות מתחת ל -100, כאשר לפני הארוחה רמת הסוכר תעמוד על 70-99. לאחר הארוחה, הרמות עלולות להיות גבוהות יותר ולהגיע ל 140.

בקרב חולי סוכרת, האגודה האמריקאית לסוכרת (ADA) מייעצת לשמור על רמות סוכר בדם לפני הארוחות של 80-130 מ"ג / ד"ל ולאחר כשעה-שעתיים מהארוחה – כ 180 מ"ג/ד"ל. רמות אלו נבחרו בכדי למנוע סיבוכים פוטנציאליים של המחלה. רמות נמוכות של גלוקוז מחייבות דיאטה זהירה וקפדנית וניטור תכוף בכדי למנוע היפוגליקמיה.

השפעת גורמי סיכון על תוצאות בדיקת סוכר בצום

גם אם בדיקת הדם מראה ערכים תקינים, אין זה אומר שהאדם לא סוכרתי, במיוחד אם קיימים גורמי סיכון שונים. אם קיים חשד של הרופא, או תסמיני סוכרת תפלה, יש לבצע בדיקה נוספת.

חלק מהנבדקים מקבלים תוצאות תקינות של בדיקות הדם, אך רמות הסוכר אצלם עולות באופן משמעותי לאחר ארוחות דשנות. אנשים אלה יהיו רגישים לסוכרת, ויאובחנו כחולים אם רמות הגלוקוז בדם, לא בזמן צום, יהיו גבוהות מאד.

למי כדאי לבדוק רמות סוכר?

הסימפטומים של סוכרת מסוג 1 מופיעים לעתים קרובות באופן פתאומי, כאשר הגילוי נעשה בבדיקת רמות הסוכר בצום. מכיוון שפעמים רבות הסוכרת לא מתבטאת בתסמינים מקדימים, ההמלצה היא לבצע את הבדיקה באופן שגרתי. עם זאת, ישנם אנשים אשר נמצאים באופן מיוחד בקבוצת סיכון.

אנשים אלה, יציגו אינדקס מסת גוף (BMI) גבוה מ 25, ללא קשר לגיל. גורמי סיכון נוספים הם לחץ דם גבוה, אורח חיים בלתי פעיל, היסטוריה של תסמונת שחלות פוליציסטיות, לידת עובר גדול, רמות כולסטרול גבוהות, היסטוריה של מחלת לב, והיסטוריה של סוכרת במשפחה.

ההמלצה לביצוע הבדיקה היא לכל אדם מעל גיל 45. אם התוצאה תקינה, ניתן לחזור על הבדיקה בסביבות אחת לשלוש שנים.

אולי יעניין אותך גם:

הכירו את הישראלים מאחורי פיתוח מד הסוכר הרציף

Exit mobile version