המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

הנחיות רפואיות חדשות לחולי סוכרת


מאת: מערכת האתר, 10.3.2020

את הסוכרת מכתירים בתור אחת המגיפות המשמעותיות של המאה ה-21. הנתונים מצביעים על כך שמדי שנה אחוז הסובלים הנחיות רפואיות חדשות לחולי סוכרתמסוכרת בעולם המערבי נמצא במגמת עלייה, בין השאר עקב אורח החיים המאפיין את האדם בעת הנוכחית והתזונה הלקויה. עולם הרפואה מגביר מדי שנה את ההיערכות שלו להתמודדות עם המחלה, כאשר מפעם לפעם אנחנו שומעים על טיפולים חדשים ולעיתים פורצי דרך. מה שחשוב להדגיש הוא גם ההנחיות הניתנות לחולי סוכרת בארץ ובעולם עשויות להשתנות מדי כמה שנים, כפי שאכן קרה לא מזמן. אז מהן ההנחיות החדשות שחשוב להכיר?

כיצד משתנה המגמה הטיפולית בסוכרת?

לפני חודשים ספורים פורסמו בכנס השנתי של האיגוד הקרדיולוגי האירופי והאיגוד האירופי לסוכרת כמה הנחיות חדשות להתמודדות עם סוכרת. מדובר בשינוי בהחלט משמעותי, הן ברמה המעשית והן ברמה התפיסתית.

מומחי הרפואה המליצו בפעם הראשונה על שתי קבוצות חדשות של תרופות, שלא רק משמשות להפחתה של ערכי הסוכר – כמו שהתרופות המסורתיות לטיפול בסוכרת מבצעות – אלא גם מטפלות בחלק מ"תופעות הלוואי" של הסוכרת. כך התרופות עשויות להפחית את הסיכון של חולה הסוכרת לסבול מבעיות לבביות וכלייתיות, כמו גם משפרות את מדדי התחלואות הנלוות של הסוכר: יתר לחץ דם, השמנת יתר וכן הלאה.

לטפל בגורמי הסיכון

גורמי הסיכון למחלה והבעיות הנלוות לה חייבים כמובן לקבל תשומת לב מספקת, וההנחיות הנוכחיות של מומחי הבריאות באירופה מצביעות על כך היטב. מטרה מרכזית של הרפואה היא לטפל בגורמי הסיכון של סוכרת, שכאמור נוטים להיות מרובים. טיפול יעיל בכמות גבוהה יותר של מנגנונים תשפר את מצבם של חולי הסוכרת ותקל על ההתמודדות שלהם עם המחלה וסיבוכיה.

מה עולה ממחקרים חדשים?

מחקרים שנערכו בעולם בשנים האחרונות הראו שקבוצות הטיפול החדשות לסוכרת עשויות לתרום רבות למאבק החשוב הזה. מחקרים הוכיחו כי קבוצות הטיפול יעילות במיוחד במניעה של מחלות לב אצל חולי סוכרת שטרם התגלתה אצלם מחלה לבבית. בקרב חולי סוכרת שכן סובלים בנוסף ממחלה לבבית, בין אם כתוצאה מהסוכרת ובין אם לא, הטיפולים החדשים עשויים להפחית את האשפוזים והתמותה גם יחד.

השינויים בטיפול בסוכרת הם חלק ממגמה כוללת

ההנחיות העדכניות של שני האיגודים החשובים האלו אינן מופיעות בחלל ריק. בשנים האחרונות אנחנו עדים לשינוי ברמת ההתייחסות לסוכרת, עם רצון להבין טוב יותר את המחלה ואת דפוסי הטיפול האפשריים בה. המטרה הראשונה והמוכרת יותר היא לאזן את רמות הסוכר בצורה יעילה ככל שניתן, אך מבלי שמביאים לירידת יתר ברמת הסוכר (היפוגליקמיה) לה סיכונים בריאותיים שונים.

על רקע הממצאים שמראים את הסיבוכים האפשריים של הסוכרת וההשפעה האפשרית שלה על שלל מערכות ואיברים בגוף, עד לרמה של תמותה עקיפה, מושם כיום דגש על טיפולים שעשויים להקטין את הפגיעות הנלוות מהתוצרת, התחלואה, האשפוזים וכמובן שגם התמותה.

על מה חשוב להקפיד במהלך הטיפול בסוכרת על פי ההנחיות החדשות?

ההנחיות החדשות של האיגוד הקרדיולוגי האירופי ושל האיגוד האירופי לסוכרת מתקשרות כאמור היטב למגמה הכללית של טיפול בסוכרת בעת הנוכחית, ולכן הן היו מתבקשות.

כיום ידוע כי יש לאבחן את הסוכרת מוקדם ככל האפשר, אבחון שיקל על ההתמודדות עם המחלה ויקטין בצורה משמעותית את הסיכויים לסיבוכים שונים, שאתם חלקם מנינו כבר מעלה. יש אנשים אצלם האבחון של הסוכרת רצוי שיתבצע אפילו לפני שהמחלה כבר פוקדת אותם – אנחנו מתכוונים כמובן לאנשים אשר נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר למחלה עקב היסטוריה משפחתית ואורח חיים מסוים: משקל עודף, עישון וכן הלאה.

לצד הטיפולים, בלי קשר לסוגם, חשוב לבצע את השינויים הנדרשים באורח החיים. טיפול בסוכרת מבוסס במידה רבה על התאמות תזונתיות והגדלת הפעילות הספורטיבית, בכוחם לסייע את המצב משמעותית.

לקריאה נוספת:

 ,European Heart Journal, 2019 ESC Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases developed in collaboration with the EASD: The Task Force for diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD)

Exit mobile version