Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

סוכרת ולחץ דם – מה הקשר?

סוכרת ולחץ דם הן שתי מחלות נפוצות ביותר, אשר נוטות ללכת ביחד ואנשים רבים סובלים משתיהן. שילוב המחלות הוא לרוב שילוב קטלני, אשר מגביר את הסיכון למגוון מצבים רפואיים, כמו התקף לב, שבץ ואי ספיקת כליות, ולכן רוב האנשים מקבלים טיפול כנגד המחלות האלה.

גם סוכרת וגם יתר לחץ דם הם מצבים שאינם גורמים לתסמינים בשלבים המוקדמים שלהם, כלומר כל עוד מדובר בסוכרת קלה או ברמה סבירה של יתר לחץ דם ניתן לדעת עליהם רק על ידי בדיקות דם. ולכן, חשוב מאוד לבצע בדיקות סקר תקופתיות על מנת לאבחן את המצב בזמן ולטפל בו, כדי למנוע התפתחות סיבוכים מסכני חיים.

מהו לחץ דם?

לחץ דם הוא הלחץ שזרם הדם מפעיל על דופן כלי הדם, ונמדד באמצעות מכשיר למדידת לחץ דם. לחץ הדם התקין והמומלץ לכל האוכלוסייה הוא 120/80, וכאשר הוא גבוה מדי (סביב 140/90) רוב הרופאים ימליצו על טיפול תרופתי.

כאשר לחץ הדם גבוה, הוא גורם לנזקים שונים ובעיקר לפגיעה בכלי דם ובתפקוד הלב, ועל כן מגביר את הסיכון להתקף לב ושבץ מוחי. קיימים גורמים רבים המשפיעים על לחץ הדם, כמו תזונה רווית נתרן, חוסר פעילות גופנית, השמנה והשפעה של גורמים פיזיולוגיים נוספים, אך לא תמיד ניתן למצוא סיבה לכך ולכן רוב הרופאים ממליצים על בדיקת לחץ דם אחת לתקופה בהתאם לגיל.

מהי סוכרת?

סוכרת היא מחלה נפוצה ביותר, בה רמת הסוכר בדם גבוהה מהנורמה, אשר יכולה לגרום לסיבוכים שונים בטווח הארוך. מחלת הסוכרת לרוב אינה גורמת לתסמינים משמעותיים, אך מגדילה את הסיכון למחלות כמו התקף לב ושבץ, ולפגיעה בעיניים, בכליות ובמערכת העצבים ההיקפית.

אבחון של מחלת הסוכרת מתבצע על ידי שתי בדיקות עיקריות: רמת סוכר בדם בצום ורמת ההמוגלובין המסוכרר A1C. שתי הבדיקות האלה מומלצות על ידי רוב רופאי המשפחה כבדיקות סקר תקופתיות למחלת הסוכרת, ועל פיהן ניתן להחליט האם להתחיל טיפול. קיים קשר חשוב בין סוכרת והשמנה, והטיפול במחלה מתבסס על ירידה במשקל, פעילות גופנית ובשלבים מתקדמים יותר שימוש בתרופות ובאינסולין.

שתי המחלות מגבירות את הסיכון להופעת מחלות קשות אחרות

חשוב להבין ששתי המחלות לרוב אינן גורמות לתסמינים משמעותיים אך הן מגבירות את הסיכון להתפתחות מחלות מסכנות חיים. השילוב של סוכרת ויתר לחץ דם גורם בעיקר למחלות כלי דם כמו התקפי לב ושבץ מוחי, וגם יכול להתבטא בפגיעה כלייתית קשה.

הסיכון עולה עוד יותר כאשר קיימים גורמי סיכון נוספים, כמו השמנת יתר, עודף כולסטרול בדם, עישון וחוסר פעילות גופנית. אין ספק שקיימת חשיבות גדולה לאבחנת המצבים על ידי בדיקות תקופתיות מתאימות וטיפול בהם, ועל כל אדם להיות אחראי להיבדק למחלות האלה בזמן.

גורמים המשפיעים על סוכרת ויתר לחץ דם

קיימים מספר גורמים המשפיעים על סוכרת ויתר לחץ דם:

בשורה התחתונה, על מנת לשמור על הבריאות ולהימנע מסיבוכים, חשוב מאוד להקפיד לצמצם ככל שניתן את גורמי הסיכון השונים ולהקפיד על בריאות תקינה ומעקב תקופתי, ולשמירה על לחץ דם תקין ועל רמת סוכר בדם סבירה.

Exit mobile version