Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

מהי בדיקת המוגלובין מסוכרר?

מחלת הסוכרת דורשת מחולייה לשמור על מאזן סוכר תקין בדם בכדי למנוע סיכונים וסיבוכים של המחלה. בכדי לבדוק את רמת הסוכר בצורה מהימנה ממליצה האגודה האמריקאית לסוכרת לבצע בדיקת המוגלובין מסוכרר כפעמיים עד ארבע פעמים בשנה. בדיקת המוגלובין מסוכרר (Hba1c) משקללת את רמת הסוכר הממוצעת של החולה במשך שלושת החודשים האחרונים.

מחלת הסוכרת

סוכרת הינה מחלה הגורמת לבעיה בתהליך המטבולי הנובע כתוצאה מריכוז גבוה של סוכר בדם ובשתן. נהוג לחלק את הסוכרת לשלושה סוגים עיקריים: סוכרת מסוג 1 המתגלה בעיקר בתקופת הנעורים, סוכרת מסוג 2 המתגלה בקרב מבוגרים בעיקר בגלל אורח חיים לקוי וסוכרת הריון.

לכל תופעות הסוכרת מכנה משותף אחד- בעיה ביצור אינסולין או תקלה בקליטתו. הטיפול במחלת הסוכרת מורכב ומשלב בין תרופות, תזונה נכונה, פעילות גופנית וזריקות אינסולין. כמו כן על החולה להיות במעקב צמוד על רמת הסוכר בדמו בכדי להימנע מסיבוכים של המחלה. המעקב אחרי איזון הסוכר בדם נעשה על ידי בדיקת ההמוגלובין המסוכרר (Hba1c).

בדיקת המוגלובין מסוכרר לחולי סוכרת

בדיקת ההמוגלובין המסוכרר נעשית במעבדה ובמהלכה נלקח דם ישירות מן הוריד של המטופל. הבדיקה מודדת את ריכוז מולקולות ההמוגלובין הנקשרות לסוכר הנמצא בדם. מולקולות אלה נמצאות בתאי הדם האדומים בסמוך לסוכר ולכן ככל שקיימות יותר מולקולות מסוכרות של המוגלובין בדם כך ברור כי קיים ריכוז גבוה של סוכר בדם. המולקולות הנקשרות לסוכר חיות במשך כ- 3 חודשים בממוצע וכך למעשה מחשיבה הבדיקה את רמות הסוכר במהלך שלושת החודשים האחרונים.

נוסחת ערכי הבדיקה

ערכי הבדיקה ניתנים באחוזים אותם ניתן לחשב באמצעות הנוסחה הבאה:

BGL(Blood Glucose Level)=30*Hba1c (The resulting percentage hemoglobin testing) – 60.

כלומר, לוקחים את אחוז ההמוגלובין המתקבל בבדיקה, מכפילים ב- 30 ומחסירים מן התוצאה 60. התוצאה שווה לרמת הסוכר בדם המשוקללת בשלושת החודשים האחרונים. בכדי למנוע את סיבוכי מחלת הסוכרת יש להקפיד, על פי האגודה האמריקאית לסוכרת על ערכי סוכר הנמוכים מ7%. כלומר ממוצע תלת חודשי של 150 מ"ג או דצ"ל של רמת סוכר בדם.

חשיבות הבדיקה

ערכי סוכר גבוהים בדם אינם מצב מסכן חיים בטווח הקרוב, אך בטווח הרחוק קיימת סכנה כי הם יצרו סיבוכים כמו: בעיות התפתחותיות, פגיעה בכלי הדם, פגיעה בחשק המיני, בעיות לב, פגיעה חמורה בראייה, פגיעות עצביות, התקפי לב, שבץ מוחי ועוד. ידוע כי רמת איזון לא תקינה של סוכר בדם מקצרת באופן משמעותי את תוחלת החיים של החולה.

הבדיקות הביתיות או המעבדתיות הנעשות באמצעות מד הסוכר מעניקות מידע על מצב הסוכר בדם בזמן נתון, אך יכולות לפספס שינויים בערכי הסוכר העלולים להתרחש במהלך היום. בניגוד לבדיקות אלה, בדיקת ההמוגלובין המסוכרר מעניקה מידע על הממוצע של רמת הסוכר בדם במשך שלושת החודשים האחרונים ולכן התוצאה שהיא נותנת מדוייקת יותר ואמינה יותר.

מהם הערכים הנכונים?

לפי המחקרים שנעשו בתחום על חולה הסוכרת לשאוף לרמת איזון שבין 4% ל- 6%. אך ההמלצה של אירגון הסוכרת האמריקאי לסוכרתיים הינה לשמור על ערכי המוגלובין מסוכרר ברמת איזון של 7% ומטה ובילדים אף 8%. ערכים אלו אינם נורמליים ומגבירים את הסיכון לסיבוכי הסוכרת בצורה משמעותית. אולם בקרב הסוכרתיים חשוב למנוע תופעה של היפוגליקמיה– ירידת סוכר חריפה המסכנת חיים, לכן רמת האיזון שלהם גבוהה משל אנשים שאינם סוכרתיים.

Exit mobile version