המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

האם קיים קשר בין גלאוקומה לבין סוכרת?


האם יכול להיות שישנו קשר בין גלאוקומה למחלת הסוכרת? למרות שהחולים בסוכרת אשר סובלים גם מגלאוקומה לא בהכרחהאם קיים קשר בין גלאוקומה לבין סוכרת? סובלים מכך בשיעור גבוה יותר משאר האנשים באוכלוסייה, אך נראה שגלאוקומה עשוייה להיווצר עקב סיבוך של רטינופתיה סוכרתית.

מה זה גלאוקומה ומהי מחלת הסוכרת? מה הגורמים ומהם דרכי הטיפול של מחלות אלו? וכמובן, מהו הקשר ביניהם? המשיכו לקרוא ולמדו על הנושא של – האם קיים קשר בין גלאוקומה לבין סוכרת?

מהי גלאוקומה?

גלאוקומה היא למעשה שם כולל לקבוצה של מחלות אשר גורמות לפגיעה בעצב של הראייה אשר עשויה לגרום לכך שהאדם הסובל מהן יתעוור. ישנם מספר סוגים של גלאוקומה והשניים העיקריים הינם:

סוגים נוספים של גלאוקומה הם גלאוקומה מולדת, אשר מתפתחת בגיל הינקות, וגלאוקומה פיגמנטרית שבה מתרחשת נחיתה של פיגמנט המלנין בעין על אנדותל הקרנית ובזוויות.

כיצד מאבחנים ומטפלים בגלאוקומה?

מי שמאבחן את מחלת הגלאוקומה הוא רופא עיניים מומלץ לערוך בדיקות שגרתיות אצל רופא עיניים מגיל 40 והלאה. אבחון מוקדם של גלאוקומה הוא חשוב ויכול לעזור למנוע מצב שבו נגרם נזק לעצב הראייה.

טיפול בגלאוקומה נעשה במטרה להפחית את הלחץ התוך עיני בכדי למנוע נזק נוסף בעצב הראייה וכן נזק לשדה הראייה. הטיפול בגלאוקומה בדרך כלל מתבצע בעזרת מרשם טיפות עיניים אשר מסייעות להוריד את הלחץ התוך עיני, במקרים אחרים ניתן לטפל בגלאוקומה באמצעות כדורים באמצעות ניתוח או באמצעות לייזר. במקרים של גלאוקומה פתאומית הטיפול יהיה על ידי תרופות, על ידי ניתוח או באמצעות לייזר ובמקרה זה הטיפול המיידי הוא הכרחי וחשוב ביותר.

מהי סוכרת?

מחלת הסוכרת מאופיינת בריכוז גבוה של גלוקוז בדם והיא מחלה שהיא מטבולית. ארגון הבריאות העולמי מכיר כיום בשני סוגים של סוכרת:

במקרים מסוימים ניתן לשלוט בסוכרת די בקלות ואיכות החיים של החולה בסוכרת לא תשתנה באופן משמעותי. מנגד, ישנם מקרים בהם ייתכנו סיבוכים ובעיות עקב מחלת הסוכרת.

סיבוכי סוכרת

אי איזון של רמות הסוכר בדם, קרי סוכרת, עשוי להוביל לסיבוכים גופניים ולמחלות נוספות למשל:

קטיעת גפיים עקב פצעים שלא מתרפאים, סיבוכים בכליות, תסמונת מטבולית. סיבוכים במערכת העיכול וחולי סוכרת אף עשויים להיות בסיכון מוגבר לחלות בסוגים שונים של סרטן.  סיבוך נוסף אשר עשוי לקרות עקב סוכרת הוא עיוורון וכ-11%-13% ממקרי העיוורון בישראל הם של חולי סוכרת. הסיכון העיקרי לעיוורון אצל חולי סוכרת קשור לפגיעה בכלי הדם הקטנים הנמצאים ברשתית של העין מצב זה נקרא רטינופתיה סוכרתית.

רטינופתיה סוכרתית

רטינופתיה סוכרתית פוגעת בכלי הדם הקטנים שברשתית ובדרך כלל שתי העיניים יושפעו ממנה. טיפול מוקדם ברטינופתיה סוכרתית הינו קריטי ויכול להציל את החולה בסוכרת מעיוורון מוחלט.

בתחילתו של התהליך, לרוב לא יהיו תסמינים ויהיה ניתן לאמת את האבחנה רק בבדיקה של רופא עיניים. יכולה להיות פגיעה קלה (רטינופתיה סוכרתית קלה) או פגיעה קשה (רטינופתיה סוכרתית קשה ושגשוגית).

רטינופתיה סוכרתית וגלאוקומה

אחד מהסיבוכים האפשריים שיכולים להיווצר עקב רטינופתיה סוכרתית קשה ושגשוגית נקראת גלאוקומה שגשוגית. בגלאוקומה שגשוגית ישנה צמיחה של כלי דם שאינם תקינים באזור הלשכה הקדמית של העין. הסובלים מגלאוקומה שגשוגית יחוו לרוב כאבים בעין וירידה ביכולת הראייה.

Exit mobile version