Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

סולפונילאוריה

סולפונילאוריה (הידועה גם בשם גלובן, גליבנקלמיד, גליבטיק ושמות מסחריים נוספים) היא אחת התרופות הוותיקות והשימושיות לטיפול בסוכרת. הסולפונילאוריה היא תרופה הפועלת במנגנון של הגברת הפרשת אינסולין מהלבלב, ולכן יעילה בעיקר בחולים עם לבלב אשר עדיין מפריש אינסולין. כלומר, סולפונילואריה משמשת בעיקר חולים בשלבים מוקדמים של סוכרת מסוג 2 (אצלם עדיין הלבלב מפריש אינסולין), והיא אכן אחת התרופות הנפוצות לחולים אלה.

מנגנון הפעולה של סולפונילאוריה

סולפונילאוריה פועללת במנגנון אשר מפעיל שרשרת אירועים שבסופו של דבר גורם להפרשת אינסולין מהלבלב. הסולפונילאוריה נקשרת לקולטן המפעיל תעלת אשלגן תלוית ATP הנמצאת בתאי בטא בלבלב. לאחר היקשרות התרופה לקולטנים, פוטנציאל הפעולה שלהם משתנה, מוכנס אליהם סידן וכתוצאה מופרש החוצה אינסולין. השימוש בתרופה גורם אם כן להפרשת אינסולין ללא קשר לסוכר, ולעליה ברמת האינסולין בדם החיונית לאיזון רמת הסוכר.

בשל המנגנון המדובר, סולפונילאוריה יעילה אך ורק אצל חולים בעלי לבלב עם יכולת הפרשת אינסולין, ואינה מתאימה לחולים בסוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים) או לחולים בשלבים מתקדמים בסוכרת מסוג 2, אשר אצלם הלבלב כבר לא מפריש אינסולין בצורה טובה.

שימוש בסולפונילאוריה אצל חולי סוכרת

תרופות ממשפחת הסולפונילאוריה יעילות מאוד לשימוש בחולי סוכרת כטיפול יחיד או בשילוב עם תרופות נוספות בסל התרופות 2017. בדרך כלל, השימוש בסולפונילאוריה גורם להורדת רמת הגלוקוז בדם בכ-20%, ואת רמת המוגלובין A1C ב-1-2%. מדובר בתרופות יעילות במיוחד אצל חולים עם משקל תקין, ולכן פעילות גופנית ושמירה על המשקל חשובה מאוד כאשר משתמשים בתרופה.

תופעות לוואי

השימוש בסולפונילאוריה הוא כמובן שימוש ארוך טווח, וחולי הסוכרת יכולים להשתמש בתרופה לאורך עשרות שנים. ולכן, בשל השימוש הארוך והכרוני, הטיפול בסולפונילאוריה כולל לרוב תופעות לוואי הכוללות:

איך להימנע מהיפוגליקמיה בעת שימוש בסולפונילאוריה

אחת הבעיות המדאיגות ביותר בזמן השימוש בסולפונילאוריה הוא אירועים של היפוגליקמיה. לעומת תרופות אנטי סוכרתיות אחרות, אירועי היפוגליקמיה שכיחים מאוד בשימוש בסולפונילאוריה, ומדובר בתופעה מסוכנת אשר עלולה גם לסכן חיים.

היפוגליקמיה גורמת לירידה משמעותית ברמת הסוכר בדם, ולסימנים כמו סחרחורות, התעלפות, עייפות פתאומית ותסמינים נוספים. אי לכך, חולים רבים שוקלים לוותר על השימוש בסולפונילאוריה לאחר אירוע של היפוגליקמיה, ומעדיפים כלל לא לטפל בסוכרת או להשתמש בתרופות אחרות.

חשוב לזכור ששימוש נכון בתרופה יכול למנוע באופן כמעט מלא את אירועי ההיפוגליקמיה, ולאחר שלומדים להשתמש בה היא הופכת לבטוחה יחסית. השימוש הנכון בתרופה למניעת היפוגליקמיה כולל:

Exit mobile version