המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

סוכרת וצריכה מוגברת של סוכרים


מחקר על סוכרת וצריכה מוגברת של סוכריםעד לאחרונה סברו המומחים בעולם הרפואה כי השמנת יתר היא הסיבה המרכזית להתפתחות סוכרת בקרב מבוגרים המתבטאת בעמידות לאינסולין.

אך מחקר מתקדם קובע שצריכה מוגברת של סוכרים קשורה באופן ישיר להתפתחות סוכרת אצל ילדים ומבוגרים, המחקר מזהה קשר ישיר ועולה בין עלייה בצריכת הסוכר לבין עלייה בסיכון לסוכרת.

השמנת יתר היא הגורם העיקרי לסוכרת

המחקר המקיף התבצע ב-175 מדינות בעולם ושינה את הסברה כי העמידות לאינסולין והתפתחות סוכרת מסוג 2 נובעות בעיקר כתוצאה מהשמנת יתר. לאור הממצאים האחרונים קבעו החוקרים כי צריכת סוכר מהווה גורם העומד בפני עצמו לעלייה התלולה בשיעורי הסוכרת במדינות המערב.

המחקר התבצע בידי חוקרים מאוניברסיטאות סטנפורד, ברקלי וסן פרנסיסקו אשר התבססו על מודלים כלכליים המציגים את שיעורי הסוכרת והרגלי התזונה של המשתתפים.

שפע סוכרים: הגברת הסיכון

על פי העולה מהמחקר, צריכה של 150 קלוריות ביום שמקורן בסוכר, כולל שתיית משקאות דיאטטיים, מגבירה ב- 1.1% את הסיכון לפתח סוכרת גם בקרב מי שאינו סובל מהשמנת יתר. המחקר נטרל גורמים אחרים כגון הזדקנות וסביבת החיים.

הממצאים לא מצאו כל קשר בין גורמים תזונתיים אחרים הכוללים בשר אדום, סיבים תזונתיים, פירות, שמנים ודגנים לבין סיכון לסוכרת והעלייה הזעומה אשר נצפתה בגובה של 0.1% אינה מובהקת סטטיסטית.

השפעת הסוכר על הסיכון לסוכרת

צריכת סוכר נמצאה כגורם עצמאי להתפתחות סוכרת בניגוד לגורמים אחרים למחלה כגון אורח חיים לא בריא, חוסר בפעילות גופנית וצריכת אלכוהול. המחקר העלה כי צריכת סוכר מגדילה את הסיכון לסוכרת והקטנה בצריכתו מקטינה בהתאמה את הסיכון למחלה.

את ההבדלים בשיעורי הסוכרת במדינות שונות בעולם מייחסים החוקרים להבדלים בזמינות מוצרים עתירי סוכר. מומחה המנתח את ממצאי המחקר מצביע כי הקשר שבין צריכת סוכר לסוכרת דומה לזה שבין עישון סיגריות לסרטן. לדברי המומחים המחקר הנוכחי פסקני ביותר ולא ניתן לבצע מחקר מהימן ומקיף יותר מזה.

מחלת הסוכרת במגמת עלייה

העלייה בממדי הסוכרת בעולם מושפעת מכמה מנגנונים במקביל, אולם המחקר מעמיד את הסוכר כגורם משמעותי ביותר. ממצאים אלה עשויים לגרום לשינוי בעמדת ארגוני הרפואה בעולם באשר לבטיחותם של תוספי סוכר שונים מסוג פרוקטוז אשר הוגדרו עד עתה כבטוחים לשימוש.

בשנים האחרונות נרשמת עלייה בשיעורי ובממדי מחלת הסוכרת, לפי ההערכות מספר המבוגרים אשר יסבלו מהמחלה יגדל פי 2.14 עד לשנת 2030 כך שיגיע ל-366 מיליון איש אשר יחלו במחלה. שיעור התחלואה הממוצע יעלה אף הוא מ-4.6% מהמבוגרים מעל גיל 20 בשנת 200 ל-6.4% בשנת 2030.

המצב בישראל – ההערכה היא כי 6.5% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מסוכרת. המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות הציג דו"ח לכנסת בו נאמר כי במידה והעלייה בתחלואה תימשך, צפויה הגדלה של פי שלושה במספר חולי הסוכרת עד לשנת 2030, והנתונים יגיעו לכ-12.5% מהאוכלוסייה.

פיתוח ישראלי

ניסוי בינלאומי בהשתתפות חוקרים ישראלים אשר בוצע בלבלב מלאכותי העלה ממצאים חיוביים ומעודדים. הלבלב המלאכותי מפותח במרכז הרפואי שניידר לרפואת ילדים ופועל באמצעות חיישן בקרה אשר מנטר את רמת הסוכר בדם.

הנתונים מועברים מהחיישן למחשב המחשב את רמת האינסולין הנדרשת למטופל ומעביר הוראה ללבלב המלאכותי אשר באמצעות משאבת עירוי מזרים אינסולין לדם החולה ללא התערבות מצדו.

Exit mobile version