המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

גם אנשים רזים נמצאים בסיכון לסוכרת. האשם: שומן רעיל


אנשים רבים מופתעים לגלות שסוכרת עשויה להתפרץ גם בקרב אנשים רזים. מקרים אלו מוזכרים בתקשורת לעתים רחוקות בלבד, והספרות המדעית אינה מזכירה אותם כמעט בכלל.

אנשים אלו נשכחו היות וסוכרת מסוג 2 נצפתה לאורך ההיסטוריה כמחלה המאפיינת עולם גרגרני ועצלן, תוצאה שנגרמת מאכילה מופרזת וחוסר הקפדה על פעילות גופנית. אך סוכרת היא הרבה מעבר לאכילת יתר ואורח חיים בלתי פעיל.

חשוב לשמור על רמות סוכר בריאות בדם

הנתונים המדעיים הידועים הם שרמות סוכר גבוהות בדם עשויות להקדים התפתחות סוכרת בתוך עשר שנים. במהלך תקופה זו, מתחילים להתפתח סיבוכים רבים הקשורים לסוכרת, הכוללים נזק עצבי, שינויים ברשתית וסימנים מוקדמים של הידרדרות כליות.

מסיבה זו בדיוק חשוב שגם אנשים רזים ישמרו על רמות סוכר בריאות בדם, כפי שמקפידים אנשים הסובלים מעודף משקל. חשוב גם להבין שסוכרת אינה מחלה אלא תסמין.

כל אדם עם סוכרת, בין אם הוא רזה מאוד או סובל מהשמנת יתר חולנית, חולק תסמין אחד: רמות סוכר גבוהות בדם. לכן, כל פעולה הפוגעת ביכולת הגוף לווסת רמות סוכר בדם, גורמת לסוכרת מסוג 2.

סוכרת באנשים שמנים בלבד: הפרכת המיתוס

באופן שאינו מפתיע, הסיבות לסוכרת באנשים רזים זהות לסיבות בקרב אנשים שמנים, הגורמים מתחלים לקטגוריות הבאות:

גנטיקה

מחקרים שעקבו אחר הצאצאים הבריאים של אנשים רזים שחלו בסוכרת מסוג 2, חשפו שהם נוטים יותר להיות עמידים לאינסולין, בהשוואה לצאצאים הרזים של אנשים שאינם סוכרתיים. הסבר אחד לכך הוא פגם העובר בתורשה שגורם לליקויים בתפקוד המיטוכונדריה. אנשים עם פגם זה אינם מסוגלים לשרוף ביעילות חומצות גלוקוז או שומן, מה שגורם להצטברות שומן בתאי השריר.

כבד שומני

מחקרים שעקבו אחר גברים רזים הודיים מצאו שהם נמצאים בשכיחות עמידות גבוהה לאינסולין פי שלוש עד ארבע בהשוואה לאנשים רזים קווקזיים. הם נמצאו אף עם שכיחות גבוהה יותר של מחלת כבד שומני שאינו אלכוהולי (NAFLD) ותנגודת כבד לאינסולין.

כבד שומני שאינו אלכוהולי הוא מנבא בלתי תלוי של סוכרת מסוג 2. מחקרים הראו שכבד שומני והפרעות מטבוליות הם מצבים המתרחשים בשלוב. בנוסף הציעו המדענים כי כבד שומני אינו תוצאה בלבד, אלא אף הסיבה לעמידות לאינסולין וסוכרת מסוג 2.

דלקת הוכחה כמקדימה את התפתחות הסוכרת

במחקר שעקב אחר גברים הודיים רזים הסובלים מסוכרת, נמצא שיש להם עלייה גבוהה פי שניים ברמות פלזמה של חלבון דלקתי IL-6, בהשוואה לאנשים רזים ללא סוכרת.

עירוי ציטוקינים דלקתיים שניתנו לעכברים במשקל בריא, גרם לתנגודת לאינסולין, ואנשים הסובלים ממחלות דלקתיות כרוניות אחרות, נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת. לדוגמא, כשליש מחולי הפטיטיס C כרונית מפתחים סוכרת, ואנשים עם דלקת מפרקים שגרונית נמצאים בסיכון גבוה יותר.

מחקרים קובעים: סוכרת מסוג 1 עשויה להיות תוצאה של מחלות אוטואימוניות

מדענים מצאו שאחד מתוך ארבעה אנשים רזים עם סוכרת, מייצרים נוגדנים לאנזים בלבלב, המותקף על ידי סוכרת אוטואימונית מסוג 1.

ממצאים אלו מראים שמספר לא מבוטל של אנשים רזים עם סוכרת, עלולים לסבול מסוכרת אוטואימונית, וזקוקים לשיטת טיפול שונה מאשר אנשים שיש להם סוכרת שאינה אוטואימונית.

לחץ

במצבי לחץ, הגוף מייצר רמות גבוהות יותר של ההורמון קורטיזול, האחראי למספר תפקידים חשובים, שהעיקרי שבהם הוא העלאת רמות הסוכר בדם. זהו מנגנון אבולוציוני מועיל ביותר הנחשב לחלק מתגובת "הילחם או ברח" המכינה אדם להתמודד עם אתגר או איום.

אך מנגנון זה נועד להתמודדות עם כמויות מתח קטנות. לחץ כרוני המאפיין את החיים של היום לא היה חלק מחיי האדם הקדמון. כלומר, הגוף אינו מוכן להתמודד עם תופעות לחץ כרוני הכוללות רמות גבוהות כרוניות של קורטיזול.

קורטיזול מסוגל לגדל סוכר בדם לרמות בריאות גם כשאדם צם. כלומר, אדם יכול להיות רזה, לאכול תזונה מושלמת, ועדיין לסבול מרמות סוכר גבוהות בדם, אם הוא סובל מלחץ כרוני.

Exit mobile version