Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

ניתוח לקיצור קיבה יכול לרפא סוכרת

מחלת הסוכרת מכונה לא אחת "המגיפה של המאה ה-20". השם הזה דבק דווקא במחלת הסוכרת לא סתם. יחד עם הקדמה והטכנולוגית המאה הנוכחית וזו שקדמה לה הביאו איתן נזקים רבים לבריאות האדם- עשן, זיהום אוויר, תעשייה של מזון מהיר עתיר בקלוריות ותעסוקה שמורכבת ברובה מישיבה על כסא במשרד. כל הגורמים הללו הובילו להתפשטות של מחלות רבות בקרב כמות גדולה מאוד של אנשים. מדובר בעיקר על מחלות לב וכלי דם וכן על מחלת הסוכרת.

סוכרת מסוג 2 או "סוכרת מבוגרים" נמצאת קשורה באופן ישיר להשמנה. מדובר במצב בו הגוף אינו מצליח לייצר מספיק אינסולין- הורמון שחיוני לצורך הכנסת הסוכר לתאי הגוף, וכתוצאה מכך, רמת הסוכר בדם עולה. מצב זה יכול לגרום לנזקים רבים לאורך טווח, ביניהם מחלת כליות, נזקי ראייה עד לעיוורון ואף אירועי לב.

חולי הסוכרת נמצאים לכודים במעגל קסמים – ההשמנה גרמה להם לחלות בסוכרת, ובגלל הסוכרת הם נאלצים ליטול תרופות כמו אינסולין ואחרות שמגבירות את התיאבון, כך שנוצר מצב בו למרות שרמת הסוכר בדמם היא מאוזנת, הם ממשיכים לעלות במשקל.

ניתוחים לקיצור קיבה – הפתרון?

הטיפול המומלץ ביותר לחולי סוכרת הוא להוריד במשקל ולשמור על תזונה בריאה. משימה זו היא קשה מאוד לרוב האנשים וקשה במיוחד לאלו הסובלים מהשמנת יתר חולנית (בעלי BMI של מעל 40). בזמן האחרון, פתרון פופולארי ואפקטיבי לאותם אנשים הוא ביצוע של ניתוח "שרוול" או מעקף לקיבה

ניתוחים בריאטריים לחולי סוכרת מפחיתים  את נפח הקיבה שיכול לקלוט אוכל – דבר המוביל להרזיה ובנוסף, יוצרים מעקף סביב אזור מסוים בקיבה המייצר הורמונים שאחראיים בין היתר לתחושת הרעב ולעליית רמת הסוכר בדם.

בשנה האחרונה עברו בארץ את הניתוח קרוב ל- 7000 אנשים שמרביתם היו חולי סוכרת מסוג 2. במקרים רבים, כבר למחרת הניתוח ניתן לראות ירידה ברמת הסוכר בדם ללא מתן של תרופות, וזאת עוד לפני שהקילוגרמים מתחילים לנשור. כ-80% מחולי הסוכרת שעברו את הניתוח הבריאו לחלוטין מהסוכרת ורמות הסוכר שלהם חזרו לנורמה גם ללא טיפול תרופתי. עוד על ניתוח קיצור קיבה לחולי סוכרת לחצו כאן

הניתוח אמור לשפר את איכות החיים של החולים ולהאריך את חייהם. יחד עם זאת חשוב לבחור את המועמדים לניתוח בקפידה, לבחור את הניתוח המתאים ולעקוב אחריהם באופן קבוע לפני ואחרי הניתוח. שיעור התמותה מניתוח זה בארץ הוא נמוך מאשר בעולם ועומד על 1%.

סוגי הניתוחים הקיימים ולמי הם מתאימים

הקריטריונים בישראל לביצוע ניתוח לצמצום נפח קיבה מאפשרים לנתח אך ורק אנשים שמדד ה-BMI שלהם עומד על 40 ומעלה, או שהוא עומד על 35 ומעלה, אך הם סובלים ממחלות מסכנות חיים נוספות כמו יתר לחץ דם, רמה גבוהה של כולסטרול וטריגליצרידים בדם, דום נשימה בשינה ועוד.

קיימים 3 סוגים עיקריים של ניתוחים:

  1. ניתוח טבעת – בניתוח זה מלבישים על הקיבה טבעת שמצמצמת את הנפח שלה אך לא פוגעת במבנה שלה. הסיכוי להיעלמות הסוכרת כתוצאה מניתוח זה הוא נמוך יותר.
  2. ניתוח שרוול – ניתוח זה מסיר חלק גדול מהקיבה עצמה ובכך מצמצם את נפחה.
  3. ניתוח מעקף קיבה – בניתוח זה מחברים את הושט לחלק הסופי של הקיבה ובכך "עוקפים" את מעבר האוכל דרך רובה.

שני הניתוחים האחרונים הם אלו שלרוב עוזרים לחולי הסוכרת להחלים ממנה. חשוב לזכור כי תוצאות הניתוח תלויות גם במצב שקדם לו- ככל שמשך הסוכרת היה ארוך יותר, הסיכוי להחלים ממנה פוחת. כך גם ככל שהטיפול באינסולין היה אינטנסיבי יותר, סיכויי ההחלמה פוחתים. חשוב להקפיד על מעקב רפואי והשגחה על רמות הסוכר בדם ומדדים נוספים גם לאחר ביצוע הניתוח.

Exit mobile version