Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

הקשר בין מחלות חניכיים וסוכרת

מחלות חניכיים וסוכרת הם שני מצבים נפוצים מאוד באוכלוסיה, ועל פי מחקרים שונים קיים קשר בין שתי המחלות. מחקרים אלה הראו שאנשים הסובלים מסוכרת (לרוב סוכרת סוג 2) סובלים גם ממחלות חניכיים, המופיעות אצלם בתדירות גבוהה יותר.

הסיבה לכך היא השפעתה של הסוכרת על הגוף, אשר גורמת לשינויים שונים שמובילים לסיבוכים ובין היתר למחלת חניכיים. הופעת מחלת חניכיים שכיחה מאוד אצל חולי סוכרת, אשר סובלים ממחלות חניכיים עד פי 3 יותר מאשר אנשים בריאים, וכמו כן, קיים קשר בין חומרת הסוכרת לבין חומרת מחלת החניכיים, אשר מושפעת מאיזון הסוכר בדם. בנוסף, חולי

איך סוכרת יכולה לגרום למחלת חניכיים?

סוכרת גורמת למצב בו רמת הסוכר בדם גבוהה מדי, וכתוצאה מופיעים שינויים באיברים ורקמות שונות בגוף. שינויים אלה, אשר נקראים גם "סיבוכי הסוכרת" מופיעים כמעט אצל כל חולה סוכרת, וכדי להימנע מהם חשוב מאוד לאזן את הסוכרת.

הסיבוכים המוכרים של הסוכרת הם סיכון מוגבר להתקף לב, פגיעה כלייתית, נוירופתיה, הפרעות בראיה והפרעות נוספות. בנוסף לבעיות שהוזכרו, השינויים הנגרמים כתוצאה מהסוכרת יכולים גם להשפיע על מצב הפה והחניכיים, ובסופו של דבר לגרום לדלקת חניכיים וכן לאובדן השיניים.

עליה ברמת הסוכר ברוק גורמת לנזק לחניכיים

חולי סוכרת סובלים מרמת סוכר גבוהה בדם, ולכן גם מעלייה ברמת הסוכר ברוק. כאשר נוזל הרוק מלא בסוכר, הוא משמש כמצע גידול נוח יותר לחיידקי הפה, אשר כתגובה גורמים לנזק לחניכיים. לעומת נוזל רוק תקין, אשר אינו מכיל הרבה סוכר ואפילו מסייע למלחמה בחיידקים, נוזל רוק אצל סוכרתיים רק תורם לחיידקים ו"בזכותו" מתפתחות דלקות חניכיים חוזרות.

פגיעה באספקת הדם לחלל הפה

המנגנון השני אשר גורם לפגיעה בחניכיים אצל חולי סוכרת הוא פגיעה באספקת הדם לחלל הפה והחניכיים. כידוע, חולי סוכרת סובלים מפגיעה בכלי דם, אשר מהווה את הבסיס לכל סיבוכי הסוכרת. רמת הסוכר הגבוהה בדם, גורמת לנזק קשה מאוד לכלי הדם של החולים הסוכרתיים, וכתוצאה מופיעים סיבוכים שונים.

החניכיים הם איבר ווסקולרי מאוד, אשר דורש אספקת דם מרובה. משמעות הפגיעה באספקת הדם לחניכיים היא ירידה בהגעת מרכיבי מערכת החיסון אל החניכיים, וכתוצאה ירידה ביכולת הגוף להתגונן מפני חיידקים. כלומר, אצל חולי סוכרת אספקת הדם לחניכיים פגומה, ולכן לא מגיעים לשם מרכיבי מערכת החיסון בצורה תקינה והסיכון לפתח מחלות חניכיים עולה.

גורמים נוספים

מלבד הגורמים שצויינו, קיימים מספר מרכיבים נוספים אשר תורמים להגברת הסיכון של חולי סוכרת לפתח מחלות חניכיים. גורמים אלה הם תוצר ישיר של השפעת הסוכרת על תפקוד מערכות שונות בגוף, והם גורמים לשני שינויים חשובים:

Exit mobile version