Site icon המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

מד סוכר – מעקב אחר רמות הסוכר

חולי סוכרת חייבים להקפיד לשמור על רמות סוכר תקינות במהלך היום יום, וזאת על מנת להימנע ככל שניתן ממצבים של היפוגליקמיה ולהפחית את הסיכון לנזקים עתידיים. ניטור הסוכר מתבצע על ידי שימוש במכשירי מדידה ביתיים וסנסורים שונים שמאפשר מעקב תדיר אחר רמת הסוכר, והערכת המצב ברגע הנתון.

לאחר בדיקת הסוכר, ניתן לחשב את כמות האינסולין שיש להזריק, או להבחין במצבים של היפוגליקמיה הדורשים צורך להכניס משהו מתוק לפה. הבדיקות היום יומיות באות כמובן בנוסף לבדיקות הדם השגרתיות, ולא באות להחליף את הבדיקות התקופתיות המדוייקות יותר, אך חשובות מאוד להערכה לגבי מצב הטיפול והאם יש צורך לשנות אותו או להחליף את התרופות.

רמת הגלוקוז בדם מושפעת מגורמים רבים, ולכן משתנה כל הזמן. לדוגמא, מצבי לחץ או מאמץ גופני גורמים לשינויים ברמת הסוכר, ולכן יש צורך לבדוק בכל רגע נתון את מצב הסוכר בדם, ולטפל בו בהתאם.

שימוש במכשיר מדידה ביתי

המכשיר הנפוץ והמדוייק ביותר הוא מכשיר המדידה הביתי, המאפשר להעריך את מצב הסוכר. השימוש במכשיר הביתי כולל את דקירת האצבע באמצעות מחט ומריחת טיפת דם על סטריפ ייעודי. לאחר מכן, המכשיר מודד את רמת הסוכר ומציג את התוצאה. מדובר בבדיקה מעט מסורבלת הכוללת דקירה והוצאת דם, אך עם זאת זוהי הדרך המדוייקת ביותר לבדיקת רמת הסוכר וניטורו

בפעמים הראשונות בהן תבוצע הבדיקה יתכן ותורגש התרגשות רבה וייגרם כאב, אך לאחר מספר בדיקות התהליך יהפוך לרוטיני מאוד, לא יורגש כאב ותופק התועלת המירבית מהשימוש במכשיר.

חשוב לרשום לאחר כל בדיקה את התוצאות על מנת לספק מעקב שוטף אחר רמת הסוכר בדם. לצורך כך קיימים כיום מכשירים עם זיכרון המאפשרים לשמור את המידע בצורה אלקטרונית.

סנסורים רציפים לניטור רמת סוכר

דרך נוספת לנטר את רמת הסוכר בדם היא באמצעות חיישנים רגישים המבצעים בקרה רציפה של רמת הסוכר בדם. מדובר במכשיר מעקב הנחשב לפחות מדוייק מהבדיקה הביתית, אך עם זאת מאפשר ניטור רציף בצורה נקיה.

באמצעות השימוש בסנסורים אין צורך לבצע בדיקות הכוללות דקירה והבדיקה מתבצעת בצורה סטרילית מאוד. כמו כן, באמצעות החיישנים ניתן לבצע בדיקה רציפה, ולא אחת לכמה שעות כמו שניתן לבצע באמצעות הבדיקה הביתית. החיסרון הגדול בשימוש בחיישן הרציף הוא רמת דיוק נמוכה יותר, ולכן מכשיר זה משמש בעיקר לבקרה אחר מצבים של היפוגליקמיה.

המכשיר מחובר אל הגוף באמצעות מחט דקה הממוקמת בדרך כלל במקום מוצנע באזור הבטן או על הזרוע. במהלך היום, המכשיר מראה על עלייה ברמת הסוכר הדורשת הזרקת אינסולין לצד ירידה ברמת הסוכר הדורשת אכילה.

כאמור, מדובר בטכניקת ניטור שאינה מאוד מדוייקת, אך מספיקה בעיקר למניעת היפוגליקמיה או במקרים שבקרה מדוייקת אינה נדרשת.

משאבת אינסולין עם חיישן לניטור רמת הסוכר

כיום, חולי סוכרת רבים משתמשים במשאבת אינסולין המכילה את הסנסור הרציף ומזריקה אינסולין בהתאם לרמה שאובחנה על ידי המכשיר. בדרך זו, ניתן להזריק אינסולין בצורה אוטומטית, ללא צורך במעקב או בחישובים מסובכים.

עם זאת, חוסר הדיוק הרב של המכשיר וההזרקה האוטומטית גורמים לכך שפעמים רבות הבדיקה אינה מדוייקת מספיק, והזרקת האינסולין עצמה גורמת לחוסר איזון ולהיפוגליקמיה, ולכן שיטה זו עדיין נחשבת לפחות טובה.

מד סוכר – איזו בדיקה עדיפה?

באופן כללי, עבור חולים שצריכים לשמור על רמת סוכר נמוכה ולא מסתבכים עם הבדיקה הביתית המתבצעת בדקירה, כדאי מאוד להמשיך להשתמש בבדיקה הזו, הנחשבת למדוייקת יותר. לעומת זאת, חולים שנחשבים מאוזנים, לא סובלים מהיפרגליקמיה קיצונית ובנוסף לא מרגישים את נפילות הסוכר וחוששים מהיפוגליקמיה יכולים בהחלט להשתמש בסנסור הרציף.

Exit mobile version