המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

שתי תרופות הרזיה חדשות לחולי סוכרת

שתי תרופות הרזיה לסוכרתלאחר אישור של ארגון הבריאות האמריקני ה-FDA נוספו שתי תרופות נוספות לטיפול בהשמנת יתר. הבעיה של השמנת יתר מאתגרת את מערכות הבריאות בכל רחבי העולם והיא נפוצה בקרב למעלה משליש מהמבוגרים ובקרב 17% מהילדים ובני הנוער.

מגיפת השמנת היתר בקרב חולי סוכרת מציבה את החולים בפני סיכון מוגבר לפתח מחלות כרוניות הכוללות יתר לחץ דם וסוכרת מסוג 2 כאשר ירידה במשקל בקרב חולי סוכרת התאפשרה לאחר השגת שליטה משופרת במאזן הגליקמי והשומני בגוף.

טיפול תרופתי לצד טיפול תזונתי – למרות פיתוחם של טיפולים ותרופות חדשות לטיפול בהשמנת יתר, מדגישים הרופאים ואנשי מקצוע בתחום כי הגישה המרכזית לטיפול בבעיה היא על ידי תזונה נכונה, משטר דיאטה ופעילות גופנית אך רבים מהמטופלים מחפשים דרכים אחרות להורדת הקלוריות מלבד לצעוד על ההליכון.

תרופת הרזיה חדשה: לורקסרין

ה-FDA אישר את הלוקרסרין כתוסף מזון אשר תורם לתזונה וליעילות הפעילות הגופנית בקרב מי שסובל מבעיה כרונית של עודף משקל  ובנוסף מאחת הבעיות הנוספות הכוללות יתר לחץ דם, דיסליפידמיה או סוכרת מסוג 2. מחקרים שבדקו את יעילות התרופה הראו ירידה של שבעה עד שמונה קילוגרמים בקרב המשתמשים בה.

אישור התרופה היה הראשון מזה 13 שנה הנוגע לתחום ההרזיה. מחקרים קליניים אשר התפרסמו בניו אינגלנד ז'ורנל הראו כי שימוש של שנה בתרופה בשילוב של אימוני כושר ודיאטה גרם לשני שליש מהנבדקים לירידה של חמישה אחוזים בממוצע במשקל גופם, והשליש הנותר של המשתתפים הפחיתו עשרה אחוזים ויותר ממשקל גופם.

שיפור במדדים

במקביל לירידה במשקל, הראתה התרופה שיפור בסמנים ביולוגיים נוספים הכוללים ירידה ברמות השומן בדם וכן בעמידות לאינסולין וברמות של סמני דלקת ולחץ דם.

התרופה מתבססת על הפחתת משקל כתוצאה מהשפעת הסרוטונין במוח ופועלת על הרצפטורים לסרוטונין מה שגורם לירידה בתאבון.

תרופת הרזיה חדשה: פנטרמין

תרופה מרשם נוספת להרזיה אשר אושרה בידי ארגון הבריאות האמריקני היא הפנטרמין, תרופה זו משמשת לטיפול קצר טווח בעודף משקל וזאת בשילוב של דיאטה והגברת הפעילות הגופנית. מצב של שימוש ארוך בטווח בתרופה עלול להוביל למצבים של תלות והתפתחות של התרגלות לתרופה.

התרופה אושרה לשימוש לאור מחקרים אשר בחנו את השפעתה לעומת תרופת דמה- פלצבו במשך שנה במינונים שונים. הממצאים היו חד משמעיים והראו כי אחוז גבוה יותר בירידה במשקל נצפה בקרב מי שנטל את התרופה.

כ-45% מהנבדקים איבדו חמישה אחוזים ממשקל גופם ו-19% מהמשתתפים הגיעו ליעד של הניסוי העומד על הפחתה של עשרה אחוזים ממשקל הגוף. בקבוצה אשר טופלה בכמות גדולה יותר של התרופה, נמצא כי 67% הפחיתו חמישה אחוזים ממשקלם, ו-47% איבדו עשרה אחוזים מהמשקל.

אמצעי זהירות

חשוב לציין שקיימות אזהרות הנוגעות לשימוש בתרופה ויש לנקוט באמצעי זהירות נוכח חשש להיווצרות של רעילות עוברית, עלייה בקצב הלב, התנהגות אובדנית, קוצר ראייה חמור וגלאוקומה, כמו כן ייתכנו שינויים והפרעות במצב הרוח, פגיעה בשינה, פגיעה בתפקוד הקוגניטיבי, ייצור מוגבר של חומצה מטבולית ומצב של היפוגליקמיה.

במידה ולא הושגה ירידה של לפחות שלושה אחוזים ממשקל הגוף בתוך 12 שבועות, ייחשב הטיפול כלא יעיל ויופסק. נטילת התרופה במהלך היריון מחייבת ביצוע בדיקות לפני תחילת הטיפול ופעם בחודש במהלכו. בנוסף, כמו כן לחולים שעברו שבץ מוחי או הסובלים ממחלות לב לא מומלץ להשתמש בתרופה ויש לבצע בדיקות אחר דופק הלב במהלך הטיפול.

תופעות לוואי נפוצות של התרופה כוללות שינויים בתחושת הטעם, עצירות, סחרחורת, יובש בפה והפרעות שינה. לצד האזהרות, התרופה נחשבת למסייעת לחולי סוכרת בכל הנוגע לשיפור במדדים של לחץ דם, רמות כולסטרול ורמת הטריגליצרידים בדם.

Exit mobile version