המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

הפחתת הסיכון לסוכרת באמצעות הליכה לאחר הארוחה

הליכה לאחר הארוחהרופאים מזה זמן מה ממליצים על ביצוע פעילות גופנית לאחר הארוחה, שכן לטענתם פעילות גופנית זו יכולה להפחית את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2, בעיקר בקרב הנמצאים בסיכון גבוה לחלות במחלה. מחקר חדש מצא כי הליכה קצרה מיד בתום הארוחה היא האסטרטגייה הפשוטה והיעילה בקרב  מבוגרים.

במסגרת מחקר שפורסם בטיפול בסוכרת, נכתב כי 15 דקות של הליכה, כחצי שעה לאחר סיום הארוחה הוא דרך טובה בהפחתת הסוכר בדם וזהה ביעילותה להליכה של 45 דקות בבוקר ובשעות הצהריים המאוחרות. חוקרים גילו כי הליכה מהירה לאחר ארוחת הערב יעילה אף יותר מהליכה ארוכה, בשעות אחר הצהריים.

ממצאי המחקר העידו כי משך הזמן היעיל ביותר לפעילות גופנית לאחר ארוחה היה אחרי שעות הערב. ארוחת ערב היא בדרך כלל הארוחה הגדולה במהלך היום, וגורמת לעלייה גדולה ברמת הסוכר בדם, שנמשכת אל תוך הלילה ולמחרת בבוקר. גורם זה הופחת באופן משמעותי על ידי הליכה אחרי ארוחת הערב.

ממצא זה הינו חשוב בעיקר למבוגרים, שכן התגובה להורמון האינסולין במחזור הדם הפכה לאיטית. בנוסף לכך, רמות האינסולין פוחתות בשעות אחר הצהריים ועד לשעות הערב, עובדה המוסיפה ומקשה על התגובה לכמות הפחמימות שאנו צורכים. אנשים רבים בסופו של דבר יושבים סביב השולחן ומיד לאחר הארוחה נוהגים ללכת לישון. המחקר החדש שבוצע, הציג פתרון יעיל למיגור התופעה המוכרת.

תוכניות הליכה והשפעתן על רמות הסוכר בדם

עשרה אנשים בגיל 60 ומעלה הנמצאים בסיכון לסוכרת מסוג 2, גוייסו לצורך המחקר. המשתתפים עברו שלוש תכניות אימונים, במשך ארבעה שבועות. הסדר של מערך התכניות נבחר באופן אקראי.  כל תכנית הצריכה שהייה של 48 שעות בחדר סגור המאפשר לבוחנים למדוד את כמות האנרגיה המבוזבזת והיכולת לשרוף מאגר קלוריות על ידי מדידת צריכת החמצן והפחמן המיוצר על ידי המטופלים.

היום הראשון לתכנית שימש לצורכי ביקורת בלבד. במהלך היום השני, המשתתפים ביצעו את אחת מתוך שלוש התכניות. הליכה במשך 15 דקות אחרי כל ארוחה, הליכה במשך 45 דקות בשעה 10:30 או הליכה במשך 45 דקות בשעה 16:30.רמות הסוכר של המשתתפים נמדדו באופן רציף לאורך 48 שעות בקצב קל עד בינוני.

הליכה מסייעת בהפחתת עמידות לאינסולין בקרב מבוגרים

השליטה ברמות הסוכר בדם אצל אנשים מבוגרים חלשה לעומת אנשים צעירים, המסוגלים לשלוט ברמת סוכר בדם לאחר ארוחות בצורה טובה יותר, וזאת בגלל עמידות לאינסולין בשרירים והפרשת אינסולין איטית או נמוכה מהלבלב. הגוף זקוק לאינסולין כדי לווסת את רמת הסוכר בדם.

רמות סוכר גבוהות בדם לאחר הארוחה מהוות גורם סיכון מרכזי במעבר בין סבילות לקויה לגלוקוז לבין מחלות לב. במסגרת המחקר החדש, נמצא כי הליכה קצרה לאחר הארוחה הינה דרך יעילה בהפחתת רמות סוכר בדם .

מחקר זה, אם כי קטן, היה אחד המחקרים הראשונים הבוחנים ומודדים את עיתוי הפעילות הגופנית. ההמלצות הכלליות הן לבצע 150 דקות של פעילות גופנית במהלך שבוע אחד, או 30 דקות לפחות, חמישה ימים בשבוע. המחקר בדק את מה שקרה חצי שעה אחרי ארוחה, בזמן שבו רמת הסוכר מתחילה להציף את זרם הדם.

למרות הממצאים החיוביים, יש צורך באישור במסגרת ביצוע מחקרים רחבים יותר. המחקר היווה בסיס משמעותי עבור אנשים מבוגרים הנמצאים בסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2. מחקרים קודמים מצאו כי הסיכון להשמנת יתר מהווה בעצמו גורם לסוכרת. הממצאים מבוססים על 10 שנים בהם נאספו נתונים.

Exit mobile version