המרכז לאבחון וטיפול בסוכרת

נוירופתיה סוכרתית

נוירופתיה סוכרתית נוירופתיה סוכרתית היא נוירופתיה שנוצרה על רקע של מחלת הסוכרת. היא נחשבת לנוירופתיה השכיחה ביותר בקרב אוכלוסיית העולם המערבי ופוגעת בממוצע בכמחצית מהחולים בסוכרת.

ההיווצרות של הנוירופתיה תלויה במשך הזמן שהאדם חולה בסוכרת וברמות הסוכר בדמו לאורך זמן זה. ככל שהסוכרת ממושכת יותר ומאוזנת פחות, כך גדל הסיכוי לפתח נוירופתיה סוכרתית.

מה גורם להתפתחות של נוירופתיה סוכרתית?

הגורמים המרכזיים שידועים היום כבעלי יכולת להביא להיווצרות של נוירופתיה סוכרתית הם עודף של סוכר בדם וחסר באינסולין. אי לכך, איזון של הסוכרת יכול להביא להאטה של המחלה או למניעה שלה.

כמו כן, נראה שבדיוק אותם הגורמים שאחראיים להתפתחות של מחלות קרדיווסקולריות (מחלות של הלב וכלי הדם) מהווים גורמי סיכון גם להתפתחות של הנוירופתיה הסוכרתית וביניהם עישון, יתר לחץ דם, עודף משקל והשמנה ועוד.

נראה שההפרעה המטבולית במחלת הסוכרת מובילה להיווצרות של קומפלקסים רעלניים שפוגעים בכלי הדם, גורמים להם לחדירות גבוהה יותר ומעוררים דלקת.

תסמינים של נוירופתיה סוכרתית

ישנם סוגים רבים של נוירופתיה סוכרתית שמשתנים בהתאם לסוג הפגיעה. כך למשל נוירופתיה סוכרתית סימטרית רחיקנית רב עצבית מתאפיינת בירידה משמעותית ביכולת החישה הפריפריאלית שמתחילה ברגליים וממשיכה במהלך השנים לידיים.

עם התקדמות המחלה יסבלו החולים גם מפגיעה מוטורית ולא רק מפגיעה תחושתית ובנוסף לכך לעתים אף כשהמחלה בחיתוליה החולים יכולים לסבול מתחושת כאב חריפה ברגליים, מנימול, רגישות מוגברת למגע ועוד.

בסוג שנקרא נוירופתיה סוכרתית חד עצבית ממוקדת החולים סובלים מפגיעה מאוד ממוקדת בעצבים כשלרוב הפגיעה תתקיים במקומות שבהם העצב באופן טבעי נתון ללחץ ממוקד ומקומי (עצב שורש כף היד, עצב הירך או העצב הפרונאלי באזור הברך).

בנוירופתיה סוכרתית אוטונומית (סוג נפוץ מאוד של נוירופתיה סוכרתית) תתרחש פגיעה במגוון של מערכות בגוף כמו למשל במערכת השתן ואפילו במערכת העיכול שתבוא לידי ביטוי למשל בשיתוק של הקיבה, אובדן השליטה על הסוגרים, תת לחץ דם שמורגש בעמידה, בצקות מקומיות, אובדן ציפורניים, כיבים ברגליים ועוד.

כיצד מאבחנים נוירופתיה סוכרתית?

ישנו מגוון רחב של מבחנים שבהם עושים שימוש לאבחון של נוירופתיה סוכרתית בקרב אוכלוסיית חולי הסוכרת להלן:

האם קיים טיפול לנוירופתיה סוכרתית?

למרות שאת הנזק העצבי שנגרם במחלת הנוירופתיה הסוכרתית לא ניתן להשיב לאחור באופן מלא, עדיין ישנן דרכים שונות לעכב את התפתחות המחלה ולהימנע מהסיבוכים האופייניים לה.

לפיכך הטיפול בנוירופתיה סוכרתית כולל את האלמנטים הבאים:

Exit mobile version