תזונה לחולי סוכרת

תזונה לחולי סוכרתתזונה בריאה ומאוזנת הינה התרופה הטובה ביותר למניעת סוכרת ולטיפול בכל שלבי המחלה. למעשה, הקפדה על תזונה הינו הבסיס לכל טיפול בסוכרת ובתופעות הלוואי. מטרתה של הדיאטה במחלת הסוכרת היא לאזן את ערכי הסוכר, בכדי להימנע מקפיצות קיצוניות מסוכנות.

כמו כן, דיאטה ושמירה קפדנית על תזונה בריאה, תוכל גם לשפר את פרופיל שומני הדם ולהוריד יתר לחץ דם, אם נמצא. הקפדה על כללי דיאטה שמרניים, תוכל לסייע גם בירידה במשקל. ירידה במשקל הינה הכרחית, על מנת להוריד את תנגודת האינסולין של הגוף, אשר בדרך כלל מתבטאת בתאי השומן. פעמים רבות, ירידה במשקל בלבד יכולה למנוע את התפרצות מחלת הסוכרת.

ככלל, ההמלצה התזונתית לחולי סוכרת (סוכרת נעורים, סוכרת מבוגרים, סוכרת הריון) היא לאכול מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך (קטניות, חלב דל שומן, פסטה ותפוחים, למשל), אשר יכולים לאזן את רמות הסוכר. ההמלצות הדיאטטיות אשר ניתנות לחולי סוכרת, הן המלצות אשר נכונות לבריאות האוכלוסייה כולה, ובאפשרותן אף למנוע סוכרת כאשר היא נמצאת בשלב טרום המחלה כסוכרת סמויה.

עם זאת, חולי סוכרת מחויבים לשמור על כללים אלה, על מנת למנוע סיבוכי סוכרת עתידיים לא רצויים. עליהם להקפיד על ארוחות מסודרות בזמנים קבועים, אשר יכללו מזון בריא ולא את הנגיש ביותר, בהכרח. המלצות אלה, פעמים רבות קשות למילוי, לכן יש להתחיל עם שינוי זה באופן הדרגתי, כאשר המטרות והיעדים העתידיים הינם ריאליים ומתאימים לסדר יומו של המטופל.

טיפים תזונתיים לחולי סוכרת

  • הקפדה על פחמימות מלאות ומורכבות – יש להשמיט מהדיאטה את כל המזונות המכילים קמח מלא וריק. פחמימות אלה, ריקות מתוכן ומלאות בסוכר. ההמלצה היא שלפחות חצי מהדגנים הנצרכים יהיו מלאים. דוגמאות לדגנים אלה יכולים להיות לחם מלא או אורז חום (מתכון לדוגמא: סלט אורז ועדשים כתומות).
  • פירות וירקות – כדאי להקפיד לצרוך ירקות רבים ממיני צבעים שונים, הן טריים והן מבושלים. כדאי לאכול גם פירות, אולם להקפיד על סוג ומינון הפירות. פירות טרופיים אסורים לאכילה (קיווי, למשל) מחשש לרמות סוכר גבוהות.
  • הגבלת כמות השומן הרווי ושומן הטראנס – המלצה זו גורסת כי יש להוציא מהתפריט את כל אותם בורקסים, נקניקיות, חמאה, אגוזים ומזונות מהירים אחרים. מניעה זו עוזרת גם באופן ישיר להורדת רמות הכולסטרול. הגבלה זו כוללת גם הורדה בכמויות בשר הבקר הנאכל. כתחליף, אפשר לאכול יותר בשר עוף, שהינו רזה יותר.
  • אכילת דגים – הכמות המומלצת לחולי סוכרת הינה שתי מנות דגים בשבוע, בכדי לספק את תצרוכת חומצות השומן כדוגמת אומגה 3.
  • הגבלת כמות האלכוהול הנצרכת – המלצה זו אינה מגובה במחקרים אשר הוכיחו כי ישנו קשר בין אלכוהול והתפתחות סוכרת או עליית רמות הסוכר. לכן אין המלצה גורפת להפסיק עם השתייה לחלוטין (ראו – בירה למניעת סוכרת), אולם יש להקפיד כי האלכוהול הנצרך יילקח בשילוב עם מזון, בכדי לנסות למנוע מצבים של היפוגליקמיה.
  • ספירת פחמימות – ספירה זו נועדה בכדי לנסות להתאים את מינון התרופות לכמות הפחמימות הנאכלת. עם זאת, ספירת קלוריות כללית נעשית, על מנת לשמור על משקל תקין. אכילת כמויות גדולות במשך היום, עלולות לגרום לשיבוש איזון הגלוקוז הזהיר. כמו כן, הקלוריות העודפות עלולות להפוך לשומן, אשר ממנו רוצים להיפטר ולהישמר.
  • המעטת הנתרן והסוכר – יש להימנע ככל האפשר מנתרן אשר נמצא בכמויות גדולות במלח השולחני, כמו גם מסוכר המוסף למאכלים רבים. המלצה זו נראית כקשה לעשייה, מכיוון שהיא משאירה את טעמו של האוכל, פעמים רבות, תפל. חיפוש תחליפים, אשר יוכלו להתחרות במלח ובסוכר, נמצאים לרוב בצמחים השונים כדוגמת בזיליקום, שום, בצל ובמיני רטבים ותבלינים אחרים המותאמים לחולי סוכרת.
  • מזונות אסורים – שילוב בין תרופות למאכלים מסוימים עשוי להיות מסוכן ולגרום להיפוגליקמיה. על כן, יש לבחון אילו מאכלים ומשקאות אינם מומלצים לסוכרתיים.

ראו גם:

סוכרת ועצירות

תזונה לחולי סוכרתמחלת הסוכרת היא אחת מהמחלות הכרוניות שהקשר בינן לבין תזונת החולים הוא ההדוק ביותר.

לאדם הבריא קשה להבין עד כמה מורכת האינטראקציה בין המחלה לבין התזונה היומיומית של חולי הסוכרת, שכן באדם הבריא הלבלב מסוגל להפריש בדיוק רב את כמות האינסולין הדרושה לצרכי הגוף בהתאם לכמות הפחמימות הנצרכת מדי ארוחה.

לא כך הם פני הדברים עבור חולי הסוכרת בדגש על חולי סוכרת סוג 1 שלא מסוגלים להפריש אינסולין באופן עצמאי כלל וצריכים לקבל אינסולין חיצוני מדי ארוחה על מנת לדאוג לכך שהגלוקוז שצרכו ייכנס לתאי גופם.

חשיבות התאמת התזונה באופן אישי

הכלל החשוב ביותר בכל הקשור לתזונתם של חולי סוכרת הוא שאת התפריט התזונתי יש להתאים לכל חולה וחולה באופן אישי. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהתפריט משתנה בהתאם לפרמטרים רבים כמו למשל העדפותיו הקולינריות של החולה, שגרת יומו, רמת הפעילות הגופנית, רמות הסוכר הממוצעות בדמו במהלך היום, דרגת החומרה של המחלה שלו, סוגי הסיבוכים של המחלה מהם הוא סובל ועוד.

לפיכך, כל חולה סוכרת צריך להיות בטיפול של דיאטנית קלינית המוסמכת לטפל בחולי סוכרת ותחת מעקב צמוד אחרי התזונה שלו. בעזרת תזונה מותאמת אישית ניתן להתמודד עם המחלה ביעילות רבה יותר, למזער את הסיכון לסיבוכים וליהנות מאיכות חיים משופרת.

הפחתה במשקל

בכל הנוגע לחולים בסוכרת סוג 2 חשוב מאוד להקפיד על ירידה במשקל. כיום ידוע כי סוכרת סוג 2 היא מחלה שקשורה קשר הדוק לעודף משקל והשמנה. למעשה שמירה על משקל גוף תקין ממזערת את הסיכוי לחלות בסוכרת וחולי סוכרת סוג 2 שמפחיתים במשקלם חווים הקלה במידת החומרה של התסמינים.

אמנם כל אדם באשר הוא ירוויח רבות משמירה על משקל גוף תקין, אך נקודה זו פחות רלוונטית עבור החולים בסוכרת סוג 1. סך הכול למעלה משמונים אחוז מחולי סוכרת סוג 2 סובלים מעודף משקל או השמנה.

כמו כן, יש לציין כי השמנה מגדילה את הסיכוי לפתח מגוון רחב של תחלואות נלוות כמו למשל תחלואה לבבית וכלי דם. יחד עם הסוכרת, ההשמנה יוצרת אפקט סינרגטי שמחיש את הנזק למערכות הגוף השונות.

ניטור של תגובת הגוף לארוחות השונות

על מנת להתאים את התפריט התזונתי לחולה באופן אישי יש לעבור תהליך מורכב שבמהלכו על החולה לנטר את העלייה ברמות הסוכר בתגובה לצריכת ארוחות מסוימות. מדידת רמות הסוכר לאחר הארוחה מתבצעת באמצעות גלוקומטר.

ניטור קפדני של רמות הסוכר לפני ואחרי כל ארוחה מאפשר לחולה ולדיאטנית המטפלת בו ללמוד אודות התגובה של הגוף למאכלים השונים. בניגוד למה שרבים חושבים, כל אחד ואחד מגיב בצורה שונה לרכיבי המזון השונים וגם כאן ניתן לראות את החשיבות שבהתאמת התפריט באופן אישי למטופל.

כללים תזונתיים מנחים

להלן מספר כללים מנחים שמשותפים לכל חולי הסוכרת בהקשר לתזונה:

  • חשוב להקפיד לקרוא את תוויות המזון ולתת את הדגש על כמות הפחמימות במוצר.
  • מומלץ להימנע מצריכת שומן רווי בתפריט היומי.
  • יש לתת עדיפות לסדר יום קבוע מבחינת הארוחות ולהתאים את המשטר התרופתי לסדר הארוחות.
  • יש להקפיד על צריכת סיבים נאותה כיוון שהסיבים מאטים את קצב ספיגת הגלוקוז לדם.
  • אין צורך להימנע ממאכלים אהובים. עם זאת, יש להקפיד לצרוך מזונות מתוקים במשורה לפי ההנחיות של הדיאטנית המטפלת.
  • חשוב מאוד ללמוד כיצד לספור פחמימות וכיצד להתאים את כמות האינסולין לכמות הפחמימות בכל ארוחה.
  • יש להימצא תחת מעקב צמוד ותחת פיקוח של דיאטנית קלינית.

ראו גם:

2 מתכונים מנצחים לסוכרתיים: פיצה משובחת ולחמניות שקדים – ללא תוספת סוכר

מאכלים מתוקים המותרים לחולי סוכרת

טיפים לבישול בריא לחולי סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
מדריך כושר
מעבר לאימונים: איך ביטוח מדריך כושר יכול לשמור על עסקך

עבור חובבי כושר, הפיכת תשוקה למקצוע יכולה להביא לתחושת סיפוק שאין שני לה. עם זאת, עם הריגוש של הדרכת אחרים במסע הבריאות שלהם מגיע סט של סיכונים ואחריות שאין להקל בהם ראש. בטיחות הלקוחות וביטחון העסק נמצאים בידי המדריך, מה שהופך את ביטוח מדריכי הכושר לא רק לאופציה, אלא למגן חיוני בעולם רווי אי ודאויות.

לקריאת המאמר »
כאבים במפשעה
ספורט הרפתקני ואמצעי בטיחות

מאז ומתמיד, אנשים היו הרפתקנים, סקרנים, בחנו את גבולות היכולת האנושית ובדקו מה הם יכולים לעשות ומה לא. זה בא לידי ביטוי בצורות שונות. אחת מהן היא ספורט הרפתקני. מה שאנחנו נוהגים לקרוא ספורט אקסטרים.

לקריאת המאמר »
סוכרת
מהפכה בניהול סוכרת חקר פריצות דרך במכשירים חכמים, תרופות וטיפולים חלופיים

סוכרת, מצב כרוני המאופיין ברמות סוכר גבוהות בדם, משפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. מאמר זה מתעמק בפיתוחים החדשניים בטיפול בסוכרת, לרבות שימוש במכשירים חכמים, תרופות חדשות ושיטות טיפול חלופיות.

לקריאת המאמר »
תזונה
כיצד לשפר את בריאות מערכת העיכול שלך באמצעות תזונה ושינויים באורח החיים

בריאות מערכת העיכול ממלאת תפקיד מכריע בשמירה על רווחה כללית ומושפעת באופן משמעותי מהתזונה ובחירות אורח החיים של האדם. מערכת עיכול מתפקדת היטב מבטיחה שגופנו יקבל את החומרים המזינים והאנרגיה הדרושים תוך כדי סילוק פסולת. עם זאת, אורח חיים מלחיץ, הרגלי אכילה לא נכונים וצריכה לא מבוקרת עלולים להשפיע לרעה על מערכת העיכול, מה שמוביל לבעיות בריאותיות שונות לטווח הקצר ולטווח הארוך. במאמר מקיף זה, נחקור את ההשפעות של גורמים אלה על בריאות מערכת העיכול ונספק טיפים מעשיים לשיקום ושמירה על מערכת עיכול בריאה.

לקריאת המאמר »
מאמנת אישית
יעל אליה – מאמנת אישית שהיא גם מאמנת כושר, כל מה שאתם צריכים בשביל להתאמן בכיף!

אנשים רבים מתקשים לעשות את השינוי הנדרש מישיבה על הספה ללא מעש, למצב בו הם צריכים ללכת פעם או פעמיים בשבוע להתאמן. ישנם אנשים שמראש מוותרים על הצורך לבצע שינוי כזה. הם מודעים לעובדה שאינם יכולים, או מקבלים את זה שאינם רוצים בכך. הם מוכנים גם להתמודד עם ההשלכות הפיזיולוגיות והבריאותיות הכרוכות בהחלטה שלא לבצע את השינוי הנדרש.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן