ויטמין D וסוכרת

ויטמין Dויטמין D עוזר לגוף לספוג את הסידן בעצמות וגם מחזק אותן, ומסיבה זו הוא ידוע כוויטמין חשוב שמונע את מחלת האוסטיאופורוזיס (שחיקה של צפיפות העצם). בסוגים שונים של מזונות (דגי סלומון, שמן דגים, טונה, סרדינים ומקרל) ויטמין D ישנו אולם בכמויות קטנות שאינן מספיקות את הכמויות שהגוף אמור לצרוך ביום.

הקרינה שמגיעה מקרני השמש היא המקור העיקרי לקבלת ויטמין D, ולמרות שבמדינה שלנו שאינה סובלת ממחסור של שמש, עדיין רוב האנשים המבגרים סובלים ממחסור שלו.

בגלל העובדה שאל הגוף מגיעות כמויות קטנות של ויטמין D, נמצאה דרך נוספת כדי לצרוך אותו והיא באמצעות תוספי תזונה. ישנן קבוצות של אנשים שנמצאות בסיכון גבוה למחסור של הוויטמין, ביניהם גם חולי סוכרת. ויטמין D ברמה נמוכה מזו המומלצת לצריכה, מעלה את הסיכון להתפתחות מחלת הסוכרת והפרעה בתסמונת המטבולית ובמשק הפחמימות בגוף. באופן כללי מחקרים מראים כי תוחלת החיים של אדם עולה יותר עם צריכת ויטמין D.

כיצד משיגים ויטמין D לגוף

ויטמין D ניתן לצריכה בכמה אפשרויות: דרך אחת היא באמצעות מזון שכולל שומן ואז הגוף מסוגל לספוג אותו. מאכלים כמו דגי סרדין, סלמון, הרינג ומקרל, בשר, ביצה, מוצרי חלב מועשרים בוויטמין D כמו גם דגנים מעושרים. דרך שנייה היא באמצעות חשיפה מבוקרת של הגוף לאור השמש. דרך שלישית היא להוסיף לגוף, במידה וחסר, ויטמין D באמצעות תוספי מזון. רופאים ממליצים על צריכה של 600-800 יחדות ויטמין D ביום, תלוי בגיל.

הקשר בין ויטמין D לסוכרת

מחקר שנערך בנושא הקשר שבין השניים מצא שתוסף מזון של ויטמין D מוריד את גורמי הסיכון לסוכרת מסוג 2– מחלה ובה יש ליקוי מסוים בייצור של אינסולין. הלבלב מייצר את האינסולין בכמויות מעטות יותר ממה שנדרש לגוף בריא. בגלל שיש אינסולין בכמויות נמוכות מהנורמה, הסוכרים מצטברים בגוף וגורמים לנזקים בכלי הדם. ויטמין D משפר את רמות התפקוד של התאים שמייצרים אינסולין וכך הסיכויים לחלות בסוכרת יורדים, או במילים אחרות: ויטמין D גורם לשיפור של הפרשת האינסולין וגם את "תנגודת האינסולין"- עמידות תאי הגוף להורמון האינסולין שמעביר את הסוכר מהדם אל התאים. דבר זה גורם לחילוף חומרים של הסוכר בדם בצורה לקויה.

ויטמין D לבדו אינו תרופה לסוכרת, אלא כשהוא בא בשילוב עם שמירה על משקל תקין, על תזונה נכונה ועל פעילות גופנית, הוא מסוגל להפחית באופן משמעותי את התפתחות סוכרת מסוג 2.

חוסר בוויטמין D וסוכרת

כאשר ויטמין D נמצא בגוף ברמות נמוכות מדי או כשצורכים אותו במינונים נמוכים, הדבר יכול לנבא אפשרות שבגוף עלולה להתפתח סוכרת משני הסוגים (סוג 1 או סוג 2). מחקרים שנערכו מצאו כי אם אדם צורך 800 יחידות של ויטמין D יחד עם 1,200 מיליגרם של סידן מדי יום, אזי סיכוייו לפתח סוכרת מסוג 2 פוחתים ב 33% מאשר אצל אדם שצורך כמויות נמוכות יותר של ויטמין D וסידן. עוד נמצא במחקר שיש קשר ישיר בין רמות נמוכות של סידן, ויטמין D או צריכה של מוצרי חלב לבין השכיחות של התחלואה במחלת הסוכרת מסוג 2.

מחסור בוויטמין D וסיבוכי סוכרת

רמות נמוכות של הוויטמין קשורות באופן משמעותי לאירועי לב דוגמת התקפי לב. חוסר בוויטמין קשור גם לעורק שמוביל דם אל המוח והוא שמתריע על אירועי מוח. חולי סוכרת סובלים  ממחסור בוויטמין D ולכן הם נמצאים בסיכון מוגבר לכל הסיבוכים הנלווים.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
מדריך כושר
מעבר לאימונים: איך ביטוח מדריך כושר יכול לשמור על עסקך

עבור חובבי כושר, הפיכת תשוקה למקצוע יכולה להביא לתחושת סיפוק שאין שני לה. עם זאת, עם הריגוש של הדרכת אחרים במסע הבריאות שלהם מגיע סט של סיכונים ואחריות שאין להקל בהם ראש. בטיחות הלקוחות וביטחון העסק נמצאים בידי המדריך, מה שהופך את ביטוח מדריכי הכושר לא רק לאופציה, אלא למגן חיוני בעולם רווי אי ודאויות.

לקריאת המאמר »
כאבים במפשעה
ספורט הרפתקני ואמצעי בטיחות

מאז ומתמיד, אנשים היו הרפתקנים, סקרנים, בחנו את גבולות היכולת האנושית ובדקו מה הם יכולים לעשות ומה לא. זה בא לידי ביטוי בצורות שונות. אחת מהן היא ספורט הרפתקני. מה שאנחנו נוהגים לקרוא ספורט אקסטרים.

לקריאת המאמר »
סוכרת
מהפכה בניהול סוכרת חקר פריצות דרך במכשירים חכמים, תרופות וטיפולים חלופיים

סוכרת, מצב כרוני המאופיין ברמות סוכר גבוהות בדם, משפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. מאמר זה מתעמק בפיתוחים החדשניים בטיפול בסוכרת, לרבות שימוש במכשירים חכמים, תרופות חדשות ושיטות טיפול חלופיות.

לקריאת המאמר »
תזונה
כיצד לשפר את בריאות מערכת העיכול שלך באמצעות תזונה ושינויים באורח החיים

בריאות מערכת העיכול ממלאת תפקיד מכריע בשמירה על רווחה כללית ומושפעת באופן משמעותי מהתזונה ובחירות אורח החיים של האדם. מערכת עיכול מתפקדת היטב מבטיחה שגופנו יקבל את החומרים המזינים והאנרגיה הדרושים תוך כדי סילוק פסולת. עם זאת, אורח חיים מלחיץ, הרגלי אכילה לא נכונים וצריכה לא מבוקרת עלולים להשפיע לרעה על מערכת העיכול, מה שמוביל לבעיות בריאותיות שונות לטווח הקצר ולטווח הארוך. במאמר מקיף זה, נחקור את ההשפעות של גורמים אלה על בריאות מערכת העיכול ונספק טיפים מעשיים לשיקום ושמירה על מערכת עיכול בריאה.

לקריאת המאמר »
מאמנת אישית
יעל אליה – מאמנת אישית שהיא גם מאמנת כושר, כל מה שאתם צריכים בשביל להתאמן בכיף!

אנשים רבים מתקשים לעשות את השינוי הנדרש מישיבה על הספה ללא מעש, למצב בו הם צריכים ללכת פעם או פעמיים בשבוע להתאמן. ישנם אנשים שמראש מוותרים על הצורך לבצע שינוי כזה. הם מודעים לעובדה שאינם יכולים, או מקבלים את זה שאינם רוצים בכך. הם מוכנים גם להתמודד עם ההשלכות הפיזיולוגיות והבריאותיות הכרוכות בהחלטה שלא לבצע את השינוי הנדרש.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן