מהי בדיקת המוגלובין מסוכרר?

מחלת הסוכרת דורשת מחולייה לשמור על מאזן סוכר תקין בדם בכדי למנוע סיכונים וסיבוכים של המחלה. בכדי לבדוק את רמת הסוכר בצורה מהימנה ממליצה האגודה האמריקאית לסוכרת לבצע בדיקת המוגלובין מסוכרר כפעמיים עד ארבע פעמים בשנה. בדיקת המוגלובין מסוכרר (Hba1c) משקללת את רמת הסוכר הממוצעת של החולה במשך שלושת החודשים האחרונים.

מחלת הסוכרת

סוכרת הינה מחלה הגורמת לבעיה בתהליך המטבולי הנובע כתוצאה מריכוז גבוה של סוכר בדם ובשתן. נהוג לחלק את הסוכרת לשלושה סוגים עיקריים: סוכרת מסוג 1 המתגלה בעיקר בתקופת הנעורים, סוכרת מסוג 2 המתגלה בקרב מבוגרים בעיקר בגלל אורח חיים לקוי וסוכרת הריון.

לכל תופעות הסוכרת מכנה משותף אחד- בעיה ביצור אינסולין או תקלה בקליטתו. הטיפול במחלת הסוכרת מורכב ומשלב בין תרופות, תזונה נכונה, פעילות גופנית וזריקות אינסולין. כמו כן על החולה להיות במעקב צמוד על רמת הסוכר בדמו בכדי להימנע מסיבוכים של המחלה. המעקב אחרי איזון הסוכר בדם נעשה על ידי בדיקת ההמוגלובין המסוכרר (Hba1c).

בדיקת המוגלובין מסוכרר לחולי סוכרת

בדיקת ההמוגלובין המסוכרר נעשית במעבדה ובמהלכה נלקח דם ישירות מן הוריד של המטופל. הבדיקה מודדת את ריכוז מולקולות ההמוגלובין הנקשרות לסוכר הנמצא בדם. מולקולות אלה נמצאות בתאי הדם האדומים בסמוך לסוכר ולכן ככל שקיימות יותר מולקולות מסוכרות של המוגלובין בדם כך ברור כי קיים ריכוז גבוה של סוכר בדם. המולקולות הנקשרות לסוכר חיות במשך כ- 3 חודשים בממוצע וכך למעשה מחשיבה הבדיקה את רמות הסוכר במהלך שלושת החודשים האחרונים.

נוסחת ערכי הבדיקה

ערכי הבדיקה ניתנים באחוזים אותם ניתן לחשב באמצעות הנוסחה הבאה:

BGL(Blood Glucose Level)=30*Hba1c (The resulting percentage hemoglobin testing) – 60.

כלומר, לוקחים את אחוז ההמוגלובין המתקבל בבדיקה, מכפילים ב- 30 ומחסירים מן התוצאה 60. התוצאה שווה לרמת הסוכר בדם המשוקללת בשלושת החודשים האחרונים. בכדי למנוע את סיבוכי מחלת הסוכרת יש להקפיד, על פי האגודה האמריקאית לסוכרת על ערכי סוכר הנמוכים מ7%. כלומר ממוצע תלת חודשי של 150 מ"ג או דצ"ל של רמת סוכר בדם.

חשיבות הבדיקה

ערכי סוכר גבוהים בדם אינם מצב מסכן חיים בטווח הקרוב, אך בטווח הרחוק קיימת סכנה כי הם יצרו סיבוכים כמו: בעיות התפתחותיות, פגיעה בכלי הדם, פגיעה בחשק המיני, בעיות לב, פגיעה חמורה בראייה, פגיעות עצביות, התקפי לב, שבץ מוחי ועוד. ידוע כי רמת איזון לא תקינה של סוכר בדם מקצרת באופן משמעותי את תוחלת החיים של החולה.

הבדיקות הביתיות או המעבדתיות הנעשות באמצעות מד הסוכר מעניקות מידע על מצב הסוכר בדם בזמן נתון, אך יכולות לפספס שינויים בערכי הסוכר העלולים להתרחש במהלך היום. בניגוד לבדיקות אלה, בדיקת ההמוגלובין המסוכרר מעניקה מידע על הממוצע של רמת הסוכר בדם במשך שלושת החודשים האחרונים ולכן התוצאה שהיא נותנת מדוייקת יותר ואמינה יותר.

מהם הערכים הנכונים?

לפי המחקרים שנעשו בתחום על חולה הסוכרת לשאוף לרמת איזון שבין 4% ל- 6%. אך ההמלצה של אירגון הסוכרת האמריקאי לסוכרתיים הינה לשמור על ערכי המוגלובין מסוכרר ברמת איזון של 7% ומטה ובילדים אף 8%. ערכים אלו אינם נורמליים ומגבירים את הסיכון לסיבוכי הסוכרת בצורה משמעותית. אולם בקרב הסוכרתיים חשוב למנוע תופעה של היפוגליקמיה– ירידת סוכר חריפה המסכנת חיים, לכן רמת האיזון שלהם גבוהה משל אנשים שאינם סוכרתיים.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
מדריך כושר
מעבר לאימונים: איך ביטוח מדריך כושר יכול לשמור על עסקך

עבור חובבי כושר, הפיכת תשוקה למקצוע יכולה להביא לתחושת סיפוק שאין שני לה. עם זאת, עם הריגוש של הדרכת אחרים במסע הבריאות שלהם מגיע סט של סיכונים ואחריות שאין להקל בהם ראש. בטיחות הלקוחות וביטחון העסק נמצאים בידי המדריך, מה שהופך את ביטוח מדריכי הכושר לא רק לאופציה, אלא למגן חיוני בעולם רווי אי ודאויות.

לקריאת המאמר »
כאבים במפשעה
ספורט הרפתקני ואמצעי בטיחות

מאז ומתמיד, אנשים היו הרפתקנים, סקרנים, בחנו את גבולות היכולת האנושית ובדקו מה הם יכולים לעשות ומה לא. זה בא לידי ביטוי בצורות שונות. אחת מהן היא ספורט הרפתקני. מה שאנחנו נוהגים לקרוא ספורט אקסטרים.

לקריאת המאמר »
סוכרת
מהפכה בניהול סוכרת חקר פריצות דרך במכשירים חכמים, תרופות וטיפולים חלופיים

סוכרת, מצב כרוני המאופיין ברמות סוכר גבוהות בדם, משפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. מאמר זה מתעמק בפיתוחים החדשניים בטיפול בסוכרת, לרבות שימוש במכשירים חכמים, תרופות חדשות ושיטות טיפול חלופיות.

לקריאת המאמר »
תזונה
כיצד לשפר את בריאות מערכת העיכול שלך באמצעות תזונה ושינויים באורח החיים

בריאות מערכת העיכול ממלאת תפקיד מכריע בשמירה על רווחה כללית ומושפעת באופן משמעותי מהתזונה ובחירות אורח החיים של האדם. מערכת עיכול מתפקדת היטב מבטיחה שגופנו יקבל את החומרים המזינים והאנרגיה הדרושים תוך כדי סילוק פסולת. עם זאת, אורח חיים מלחיץ, הרגלי אכילה לא נכונים וצריכה לא מבוקרת עלולים להשפיע לרעה על מערכת העיכול, מה שמוביל לבעיות בריאותיות שונות לטווח הקצר ולטווח הארוך. במאמר מקיף זה, נחקור את ההשפעות של גורמים אלה על בריאות מערכת העיכול ונספק טיפים מעשיים לשיקום ושמירה על מערכת עיכול בריאה.

לקריאת המאמר »
מאמנת אישית
יעל אליה – מאמנת אישית שהיא גם מאמנת כושר, כל מה שאתם צריכים בשביל להתאמן בכיף!

אנשים רבים מתקשים לעשות את השינוי הנדרש מישיבה על הספה ללא מעש, למצב בו הם צריכים ללכת פעם או פעמיים בשבוע להתאמן. ישנם אנשים שמראש מוותרים על הצורך לבצע שינוי כזה. הם מודעים לעובדה שאינם יכולים, או מקבלים את זה שאינם רוצים בכך. הם מוכנים גם להתמודד עם ההשלכות הפיזיולוגיות והבריאותיות הכרוכות בהחלטה שלא לבצע את השינוי הנדרש.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן